Ανακοίνωση

ΣΤΗΝ ΚΑΛΗΔΩΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ: Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ζαχαρία Καραντωνάκη (Και βίντεο)

 

SONY DSC

Με τη συμμετοχή των κατοίκων της Καληδονίας και πολλών ακόμα από άλλες περιοχές, τους γονείς, συγγενείς, δασκάλους, καθηγητές και φίλους του αείμνηστου νεαρού Ζαχαρία – Ραφαήλ Καραντωνάκη, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στον προαύλιο χώρο του πρώην  Δημοτικού Σχολείου του χωριού, η τελετή των αποκαλυπτηρίων  ενός μνημείου αφιερωμένο στη μνήμη του. Στον Αγιασμό προεξήρχε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Από την πλευρά του Δήμου Πλατανιά παρέστησαν ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Μαλακωνάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Καληδονίας, ενώ  την αντιπεριφέρεια Χανίων εκπροσώπησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα Όλγα Λεβάκη εκ μέρους του αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολου Βουλγαράκη και ο κ. Γεώργιος Κονταξάκης εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά κ. Μανώλης Ντουντουλάκης και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Μανώλης Σταματάκης. Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καληδονίας κα Ρούλα Χατζηδάκη ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος, ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης και άλλοι. 

ΟΜΙΛΙΑ

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καληδονίας κα Ρούλα Χατζηδάκη, η οποία καλωσόρισε τον κόσμο, τις Αρχές και τον κλήρο τονίζοντας: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να εγκαινιάσουμε την παιδική χαρά και για να τιμήσουμε τη μνήμη του νεαρού ποδοσφαιριστή Ζαχαρία – Ραφαήλ Καραντωνάκη που σε μια κακιά στιγμή στις 20 -11- 2012 έχασε τη ζωή του άδικα στο βωμό της ασφάλτου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογός μας με την  πλήρη στήριξη του Δήμου Πλατανιά αποφάσισαν ομόφωνα τη δημιουργία αυτού εδώ του χώρου τον οποίο διαμορφώσαμε και ονομάσαμε χώρο άθλησης Ζαχαρία- Ραφαήλ Καραντωνάκη. Χωρίς μνήμη δεν υπάρχει δράση κι εμείς από τον χώρο αυτόν εδώ θέλουμε να στείλουμε  προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα μας για τον σεβασμό που οφείλουμε να αποδίδουμε στη μνήμη των αδικοχαμένων στον βωμό της ασφάλτου».

Η ίδια συνέχισε επισημαίνοντας ότι « ο νεαρός Ζαχαρίας – Ραφαήλ Καραντωνάκης υπήρξε ένας δραστήριος νέος  γεμάτος όνειρα, εξαίρετος μαθητής και χορευτής με μεγάλη κοινωνική και αθλητική αναγνώριση. Η περιοχή μας έβλεπε με χαρά και υπερηφάνεια καθημερινά τον μικρό Ζαχαρία να ξεχωρίζει  για το ήθος, την εργατικότητα, το φιλότιμο και την αθλητική του δράση», για να καταλήξει: «Αποφασίσαμε να τον προβάλλουμε στους νέους μας ως παράδειγμα λαμπρού νέου και αθλητή και να δημιουργήσομε αυτόν εδώ τον αθλητικό χώρο τον οποίο αφιερώνουμε στη μνήμη του».   

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ  

Ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος κατά τον χαιρετισμό του επεσήμανε: «Επιτρέψτε μου να χαιρετίσω την αγάπη όλων σας με τον Αναστάσιμο χαιρετισμό, Χριστός Ανέστη και νομίζω ότι αυτό το μήνυμα της νεκρώσεως του θανάτου δια της Αναστάσεως του Κυρίου μας καθώς εκείνος με τον δικό του τον Θάνατο θανάτωσε το θάνατο και χάρισε ζωή αιώνιο σε όλους μας», για να συνεχίσει τονίζοντας ότι « αυτό το μήνυμα είναι πιο επίκαιρο όσο ποτέ ιδιαίτερα στην εποχή μας και στις μέρες μας σε μια εποχή που τα πάντα γύρω μας έχουν την οσμή του θανάτου όπου ανάμεσά μας ο θάνατος σε διάφορες μορφές όπως των τροχαίων ατυχημάτων, των ναρκωτικών, του αλκοολισμού και των πάσης φύσεως άλλων μορφών που έρχονται και τη νεολαία μας να αποδεκατίσουν αλλά και όλους μας να μας θέσουν ενώπιον πολλών διλλημάτων μεγάλου πόνου, θλίψης και στεναχώριας. Αυτό το μήνυμα, το οποίο διατρανώνεται και επιβεβαιώνεται μέσα από την Ανάσταση του Χριστού ίσως  είναι το πιο μεγάλο, το πιο επίκαιρο, το πιο ουσιαστικό και το πιο αληθινό και αυθεντικό, το οποίο μπορεί σήμερα να κρατήσει έναν άνθρωπο που δοκιμάζεται από τους Γολγοθάδες της ζωής του και να τον στηρίξει και να τον ενισχύσει και εν προκειμένω την οικογένειά του σήμερα τιμώμενου Ζαχαρία μέσα από την αφιέρωση αυτού εδώ του χώρου στη μνήμη του και εις την προσφορά του ως ένα νέο παιδί του τόπου μας που χαρακτηριζότανε από το ήθος του και από τις πολλές ικανότητες και τα πολλά τάλαντά του».

 Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας ότι «στην οικογένεια του Ζαχαρία αλλά και στην οικογένεια καθενός δοκιμαζόμενου συνανθρώπου μας ότι αυτή η βεβαιότητα και η πίστη της νίκης της ζωής επί του θανάτου είναι νομίζω η πιο μεγάλη παρηγοριά και η πιο μεγάλη δύναμη η οποία μπορεί όλους μας να μας κρατήσει και να μας ενισχύσει στις δύσκολες ώρες και στιγμές μας. Και επειδή η οικογένεια  του Ζαχαρία είναι μια πιστή οικογένεια γνωρίζουμε ότι αυτό κρατάει τις δυσκολίες και αυτό στηρίζει τον δρόμο τον δικό σας, τον Γολγοθά καθώς όντως μέσα από αυτή τη βεβαιότητα μπορείτε να αντλήσετε δύναμη για να πορευτείτε τη δική σας τη ζωή, τη δική σας τη σταυροαναστάσιμη πορεία…».  

Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε: «Όταν με πήρε τηλέφωνο η πρόεδρος του  Πολιτιστικού Συλλόγου, μέσα από τον άπατο πόνο και την οδύνη την οποία βίωναν και είχαμε βιώσει όλοι όταν συνέβη το γεγονός μου είπε γι’ αυτή την σκέψη να δημιουργηθεί ένας κοινόχρηστος χώρος  δραστηριοτήτων για παιδιά. Παρότι οι εποχές δεν είναι οι κατάλληλες στα οικονομικά, όσο πεζά και αν ακούγονται, αυτή η σκέψη και ο προβληματισμός της μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν ανάγκη. Έτσι, λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και για την ονομασία φυσικά  του συγκεκριμένου χώρου, αλλά πάνω από όλα και την κατασκευή αποκτώντας αυτόν τον εξοπλισμό με όλα τα συστήματα που πρέπει για να έχει ασφάλεια συν την επιγραφή και φυσικά με την αποφασιστική συνεισφορά και του Συλλόγου της Καληδονίας προκειμένου σήμερα με την διαμόρφωση του περιβάλλοντος  χώρου να υπάρχει ένας ευπρεπέστατος και λειτουργικός χώρος όχι μόνο για τα παιδιά του συγκεκριμένου χωριού αλλά και τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής». 

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας: «Θεωρώ ότι είναι διπλός ο στόχος και το αποτέλεσμα. Θέλαμε λοιπόν κι εμείς από τη μια να είναι ένας χώρος για τα παιδιά, για τη νεολαία για να έχουν έναν δικό τους χώρο τον οποίο βέβαια θα προστατεύουν ενώ από την άλλη με την ονομασία του πάρκου στο όνομα του Ζαχαρία θα μαθαίνουν οι νέοι τι έγινε και ονομάστηκε έτσι αυτός ο χώρος αναψυχής».       

 Εκ μέρους του αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολου Βουλγαράκη η περιφερειακή σύμβουλος κα Όλγα Λεβάκη υπογράμμισε: «Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στο πρόσωπο του Ζαχαρία – Ραφαήλ Καραντωνάκη, θύμα τροχαίου για την αποκάλυψη του μνημείου του. Η σύντομη ζωή του είχε ένα ισχυρό πεδίο βαρύτητας. Ας ανατρέξουμε στις υποθήκες που μας άφησε με το μεγαλείο της ψυχής του, και την σοφία του πνεύματος του, σε μια σωστή πορεία πλεύσης. Στο σύντομο διάστημα στο πέρασμα του άφησε πλούσια κληρονομιά πίσω του», για να συνεχίσει επαινώντας τον χαρακτήρα του λέγοντας: «Χαρισματικό παιδί, πλούσιο σε γνώσεις και ανθρωπιά, με υπευθυνότητα, εντιμότητα, ευαισθησία, θα μείνει για πάντα το υπέροχο παιδί, το φωτεινό παιδί. Είμαστε υπερήφανοι γι αυτήν την υπέροχη μορφή της οποίας η μνήμη θα μείνει αιώνια , ποτάμι χυτό, όσο πιάνει το μάτι».

Η ίδια συνέχισε, υπογραμμίζοντας: «Και σήμερα είναι μπροστά μας, αποκαλύπτεται σε μνημείο το νεαρό παιδί των καιρών. Το ήθος που τον περιέβαλε σημαίνει αρετή στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και μας ενώνει και μας καθοδηγεί. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού σου και ο Δήμος Πλατανιά σου αφιέρωσαν αυτό τον αθλητικό χώρο τιμώντας τη δράση σου ως αθλητή και το ήθος σου. Αστέρι πολύφωτο η μνήμη σου θα μείνει αιώνια βαθιά χαραγμένη στις καρδιές όλων μας».            

Συγκίνησε την οικογένεια και τους παρευρισκόμενους ο χαιρετισμός του διευθυντή του Γυμνασίου Κολυμπαρίου κ. Στυλιανού Παπαδάκη ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: «Η σύντομη ζωή σου είχε πολλές διδαχές για μας. Η δύναμη, το πείσμα να μάχεσαι, να μην παρατάς και τον αγώνα που φαίνεται χαμένος, το πάθος, η αυτοπεποίθηση και η αξιοπρέπεια που δεχόσουν το όποιο αποτέλεσμα του αγώνα σου», για να συνεχίσει τονίζοντας: «Το σχολικό έτος 2012-2013 είναι μαθητής πια της Α’ Λυκείου και αγωνίζεται με την ομάδα Κ17 της ΠΑΕ Πλατανιά στο αντίστοιχο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Την σαιζόν αυτή είχε σύντομη αγωνιστική παρουσία με 8 συμμετοχές και 2 γκολ. Πολλές φορές αγωνίστηκε σαν αρχηγός της ομάδας αυτής χωρίς να προλάβει να την ολοκληρώσει λόγω του θανάτου του. Παράλληλα με αυτές του τις δραστηριότητες, συμμετείχε σε αρκετές εκδηλώσεις του Αθλητικού Παραδοσιακού συλλόγου “Πελασγοί” του Σταύρου Μπασάκη σαν καλός χορευτής. Επίσης του άρεσε να βρίσκεται στη θάλασσα, όπου μάλιστα υπήρξε και καλός ψαροντουφεκάς για την ηλικία του».

 Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Αυτό το αγόρι με το καθαρό βλέμμα, το ζεστό γεμάτο φως γέλιο του, την ανεξάντλητη ενέργειά του, το μεγάλο ταλέντο, το ήθος του δεν υπάρχει από το απόγευμα της Πέμπτης 20-11-2012. Η ψυχή του Ζαχαρία Καραντωνάκη αποσκιρτά με κρότο από το γήινο σώμα. Καλπάζει πλέον σε έναν άλλο κόσμο με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τρέχει να ανακαλύψει το δικό του αστέρι, το δικό του παράδεισο. Μακριά από τα πάθη, τα καθημερινά προβλήματα, τις εντάσεις, τα ανθρώπινα καμώματα. Το σίγουρο για μας που μείναμε πίσω είναι ότι θα βρει το δικό του χώρο και εκεί σαν έτοιμος από καιρό θα τον οργανώσει, θα τον κεντράρει, θα τον αξιοποιήσει, θα του δώσει χρώμα και ζωή. Και φυσιολογικά θα γίνει ο Μεγάλος Αρχηγός, ο Ζαχαρίας μας». 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης “Ο Άγιος Χριστόφορος” κ. Σταύρος Πολέντας, είπε: «Τον σεβασμό που δείχνουμε στη μνήμη των νεκρών μας τον επιβάλλει η πίστη μας και ο πολιτισμός μας. Το σημερινό μνημείο θα θυμίζει πάντα την ύπαρξη ενός νέου που τόσο άδικα έφυγε…». 

Τις ευχαριστίες του για την παρουσία του κόσμου εξέφρασε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καληδονίας κ. Στυλιανός Λιουδάκης επισημαίνοντας ότι «ήταν μια πρόταση των  κατοίκων και του Πολιτιστικού Συλλόγου την οποία αποδεχτήκαμε και μεταβιβάσαμε στον Δήμο Πλατανιά πού προς τιμή του την… αγκάλιασε και την υλοποίησε πολύ γρήγορα».

Την εκδήλωση έκλεισε η χαροκαμένη μητέρα του Ζαχαρία – Ραφαήλ κα Ειρήνη Βολανάκη που τόνισε: «Θέλω απλά να περάσει σε όλους εσάς ένα απλό μήνυμα ότι τώρα που είσαστε οικογένειες που έχετε τα παιδιά σας κοντά σας μην ξεχνιέστε, μην παρασύρεστε από άλλα πράγματα και προβλήματα της ζωής εύκολα. Διαθέσετε χρόνο, αγάπη, αγκαλιά σε όλους τους αγαπημένους σας και ειδικά στα παιδιά μας που το έχουν τόση ανάγκη  και πολλές φορές ξεχνιόμαστε και απασχολούμαστε με άλλα θέματα. Μονάχα αυτό έχω να σας πω. Εύχομαι να έχετε όλοι υγεία και πραγματικά ξανά σας ευχαριστούμε όλη η οικογένεια του Ζαχαρία».

 

Το ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί την Τετάρτη στα «Χανιώτικα νέα».

SONY DSC

SONY DSCSONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

35

Graphic2

Ένα σχόλιο

  1. Να γράψετε επίσης ότι με έμμεσο τρόπο, ήθελαν να διώξουν τα παιδιά που έπαιζαν στη παιδική χαρά γιατί ήθελαν οι υπόλοιποι να βγάλουν λόγο.

    Πως θα πεις σε ένα μικρό παιδί να μην παίξει στη παιδική χαρά, τη στιγμή που την έχει μπροστά του;

    Αυτή ήταν η φιλοξενία της παιδικής χαράς σήμερα!

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com