Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

ΣΤΗΝ ΙΜΠΡΟ ΣΦΑΚΙΩΝ: Εκδήλωση μνήμης προς τιμή του ευεργέτη Γεωργίου Ξενουδάκη

 

 

image0017

Παρουσία εκπροσώπων πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Φορέων και συλλόγων, μαθητών και  αρκετού κόσμου τελέστηκε σήμερα το πρωί στον  Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ίμπρο Σφακίων μνημόσυνο του Γεωργίου Ξενουδάκη από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων αρχιμανδρίτη π. Αθανάσιο Καραχάλιο  με συλλειτουργούς τον αρχιερατικό επίτροπο της τρίτης Αρχιερατικής Περιφέρειας Σφακίων πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Κουκουνάρη και άλλους ιερείς.  

Στη συνέχεια τελέστηκε στη γενέτειρα του την Ίμπρο Σφακίων, που είναι και το μνημείο του,  επιμνημόσυνη δέηση για ν’ ακολουθήσουν  χαιρετισμοί, ομιλία, και καταθέσεις στεφάνων για τη μεγάλη προσφορά του, ενώ έγιναν επίσης και τα εγκαίνια του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου “Γεώργιος Ξενουδάκης”.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σφακίων κ. Παύλος Πολάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: « Άλλη μια χρονιά μαζευόμαστε να τολμήσουμε τον μεγάλο ευεργέτη της επαρχίας μας τον Γεώργιο Ξενουδάκη. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που το πέρασμά τους από αυτή τη ζωή και αυτά που κάνουν γιατί όπως έλεγε κάποιος άλλος, είσαι ότι κάνεις, όχι αυτά που σκέφτεσαι να κάνεις. Αυτά που κάνουν λοιπόν, αφήνουν ανεξίτηλη τη στάμπα τους στη διαδρομή μιας κοινωνίας… Ο Γεώργιος Ξενουδάκης πριν από 130 χρόνια διέθεσε όλη του την περιουσία για να φτιαχτούν σχολεία σε αυτό τον τόπο γιατί η γνώση είναι δύναμη και η μόρφωση είναι ελευθερία. Και οι κοινωνίες αλλάζουν μέσα από τη μόρφωση , μέσα από το ξύπνημα των ανθρώπων και τότε φεύγουν οι αρχαίες σκουριές, οι κακές στμπεριφορές, τότε ανοίγονται οι δρόμοι της προόδου». 

Από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαβάστηκε Χαιρετισμός από τον αντιδήμαρχο κ. Πρωτοπαπαδάκη  που απέστειλε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου  κ. Γεώργιος Καψάλης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι « ο Γεώργιος Ξενουδάκης είναι ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνικού ευεργετισμού, μία έννοια που οι κρητικοί και οι ηπειρώτες γνωρίζουν πολύ καλά. Ο Γέωργιος Ξενουδάκης προσέφερε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στην αγαπημένη του πατρίδα τα Σφακιά προκειμένου να αναγερθούν σχολεία  και να μορφωθούν τα Σφακιανόπουλα. Δικαιολογημένα ο Δήμος Σφακίων σεμνύνεται για τον μεγάλο Σφακιανό ο οποίος έλυσε σημαντικά προβλήματα παιδείας σε μια εποχή που ήταν κρισιμότατη για τη μεγαλόνησο… Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε αυτή την πρωτοβουλία σας είναι καθοριστική και εκφράζεται με την παρουσία και τη δράση του εκλεκτού συναδέρφου και φίλου ομότιμου καθηγητή κ. Απόστολου Παπαιωάννου. Ο κ. Παπαιωάννου έχει δεθεί με τον τόπο σας σαν να είναι η δική του ιδιαίτερη πατρίδα… Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι κατά συνέπεια θερμός συμπαραστάτης του έργου σας και έρχεται πλήρη επιτυχία των σκοπών και των στόχων σας και ως πρώτη ένδειξη συνεργασίας σας προσφέρει το έμβλημα σύμβολο του Ιδρύματός μας. Σας ευχόμαστε πλήρη ευόδωση των προσπαθειών σας».   

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο συνταξιούχος τραπεζικός κ. Νίκος Νταμπακάκης ο οποίος υπογράμμισε: «Είμαι σίγουρος ότι από τα ουράνια σκηνώματα που βρίσκεται σήμερα η μακαρία και αφειδής ψυχή του, όντας ένας εκ των επιφανέστερων ευεργετών του τόπου μας, αλλά και ένας εκ των προμάχων του έθνους μας, θα αγάλλεται για την μέχρι σήμερα προσφορά του προς τον συνάνθρωπο μας και την πατρίδα μας γενικότερα. Όλως δε ιδιαιτέρως  για την σημερινή λαμπρά εκδήλωση πραγματοποίησης του μεγαλόπνοου οράματος του, για την παιδεία και την πνευματική άνοδο και καρποφορία του τόπου μας, που με τη χάρη του Θεού ξεκινάμε σήμερα ελπίζοντες στην πιστή και ένθερμη υποστήριξη όλων σας».  

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον συγγραφέα και καθηγητή από το Σφηνάρη κ. Δημήτριο Γεωργακάκη και διαβάστηκε χαιρετισμός του βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Χανίων κ. Μανούσου Βολουδάκη η ομιλία του καθηγητού κ. Απόστολου Παπαιωάνου ως κεντρικού ομιλητή με θέμα: : «Τα Σφακιά. Το εκπαιδευτικό έργο του Γεωργίου Ξενουδάκη (1820-1888). Η διαθήκη (1888)» Στο τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκαν δωρεάν βιβλία σε όλους από τον συγγραφέα κ. Απόστολο Παπαιωάννου.

Η ΟΜΙΛΙΑ

Ο κ. Καθηγητής διάβασε διάφορα αποσπάσματα από το βιβλίο του λέγοντας: Θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς το Δημοτικό Συμβούλιο των Σφακίων και τον άξιο Δήμαρχό τους Παύλο Πολάκη, για την τιμητική πρόσκληση να μιλήσω στην εκδήλωση μνήμης προς τιμή του Γεωργίου Ξενουδάκη, μεγάλου ευεργέτη των Σφακίων, της Κρήτης και όλης της Ελλάδας, καθώς και στα εγκαίνια του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου «Γεώργιος Ξενουδάκης».

Η παρουσία του Γεωργίου Ξενουδάκη (1818-1888) σφραγίζει ανεξίτηλα ολόκληρο τον Κρητικό 19ο αιώνα. Είναι ο θαρραλέος πατριώτης, ο ευθαρσής υπέροχος Σφακιανός, το εξαιρετικό τέκνο της Κρήτης. Ο Γ. Ξενουδάκης έζησε σε μια πολύ κρίσιμη για την Κρήτη εποχή, τότε που το Κρητικό Ζήτημα ταυτιζόταν με την τύχη της επαναστατημένης, αγωνιζόμενης, μαρτυρικής μεγαλονήσου να ενωθεί με την Ελλάδα. Τότε που η διεθνής διπλωματία αναγκάστηκε να παραδεχτεί την αναγκαιότητα της αυτονομίας της νήσου, καθώς η παγκόσμια κοινή γνώμη είχε στραφεί υπέρ των επαναστατημένων Κρητικών…» ενώ διαβάζοντας άλλα αποσπάσματα από το βιβλίο του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα σπουδών ως εξής: «Σπουδές πρωτογενούς τομέα οικονομίας: γεωπονία, μελισσοκομεία, γεωργικός τομέας, κτηνοτροφία, κτηνιατρική. Επιστήμες υγείας (Ιατρική, Βιολογία…) Ανθρωοπιστικές ( Ιστορία, Φιλοσοφία, Αρχαιολογία…) Παιδαγωγικές Επιστήμες ( Παιδαγωγική, Φιλοσοφία, Ψυχολογία,…) Κοινωνικές ( Οικονομία, Κοινωνιολογία, Διοίκηση, Ανθρωπολογία…) Θετικές ( Χημεία, Φυσική, Πληροφορική, Μαθηματικά,…) Τέχνες (Εικαστικά, Μουσική, Θέατρο, Ιστορία, Τέχνης…) Ξένες Γλώσσες κλπ.

«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΕΝΟΥΔΑΚΗΣ: Το έργο του φωτεινό όπως και η ζωή του, έργο αξιόλογο για όσους το γνωρίζουν, και για όσους πρόκειται να το μάθουν. Εκείνο το οποίο θα ήθελα να επισημάνω είναι κάτι στο οποίο αξίζει να σταθούμε, ιδιαίτερα σήμερα. Ο Γεώργιος Ξενουδάκης έχει χαρακτηριστεί, και δικαίως μεγάλος πατριώτης, ένθερμος αγωνιστής, έντιμος πολιτικός (οι ομιλίες του στη Βουλή των Ελλήνων ίσως πρέπει και σήμερα να μελετώνται από κάθε υποψήφιο εκπρόσωπο του λαού, πριν καθίσει στα έδρανα του Κοινοβουλίου) και μέγας ευεργέτης της Επαρχίας Σφακίων. Εκείνος όμως ο χαρακτηρισμός που τον δικαιώνει, ιδίως σήμερα, είναι αυτός του μεγάλου οραματιστή.

Και αυτό γιατί πάνω από έναν αιώνα πριν (γύρω στα 1880), όταν επισκέφτηκε τη γενέτειρά του, την Ίμπρο Σφακίων, βλέποντας τα δεινά, αλλά κυρίως την αμάθεια των Σφακιανών αποφάσισε την ανέγερση εκπαιδευτηρίου.

Κι αυτό γιατί πίστευε πως ο καλύτερος δρόμος για την λευτεριά, είναι ο δρόμος της παιδείας. Για την υπεράσπιση αυτού του “πιστεύω” κληροδότησε στην αγαπημένη του επαρχία το μεγαλύτερο μέρος της σημαντικής κινητής και ακίνητης περιουσίας του, για να χτιστούν σχολεία και να μορφωθούν τα Σφακιανόπουλα. ( ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ)

  Ακολούθησε απονομή διπλωμάτων υπολογιστών ECDL στους μαθητές Β΄ Λυκείου σχολικού έτους 2013-2014 – Πρόγραμμα επιδοτούμενο από το Ξενουδάκειο κληροδότημα και καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, κέρασμα που πρόσφερε σε όλους ο Δήμος Σφακίων τόσο στον χώρο του Μνημείου όσο και στην ταβέρνα Δροσιά του χωριού με πλουσιοπάροχο γεύμα.  


eparxiakofos.gr_image0055

image0019

image0027

eparxiakofos.gr_image0013

eparxiakofos.gr_image0010

eparxiakofos.gr_image0014

eparxiakofos.gr_image0020

eparxiakofos.gr_image0018

eparxiakofos.gr_image0019

eparxiakofos.gr_image0027

image0044

image0045

image0050

eparxiakofos.gr_image0028

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την εκδήλωση  

30-20141007

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com