Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΓΩΝΙΑΣ – Η εορτή του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλοχίου

 

Τ’ όνομα του Αγίου Αμφιλοχίου, επισκόπου Ικονίου φέρει ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου που γιόρτασε το πρωί της 23ης Νοεμβρίου – άτυπα – τ’ ονομαστήριά του με αρκετό κόσμο εις την Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Γωνιάς Κολυμπαρίου τελώντας τη Θεία Λειτουργία με τον μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο. Εις το Ιερό Βήμα παρευρέθησαν συμπροσευχόμενοι οι μητροπολίτες Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και την ευλόγηση του κόλλυβου προσφώνησε τον εορταζόμενο ο μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

eparxiakofos0175 eparxiakofos0177 eparxiakofos0178 eparxiakofos0180

eparxiakofos0183

 Στιγμιότυπα από το κέρασμα που παραχώρησε το ιστορικό μοναστήρι  

 eparxiakofos0173

Βιογραφία Αγίου Αμφιλοχίου

Ο Άγιος Αμφιλόχιος ήταν Καππαδόκης, σύγχρονος του Μεγάλου Βασιλείου και φίλος του. Διακεκριμένος για τη μεγάλη του μόρφωση και ευσέβεια, αναδείχθηκε επίσκοπος Ικονίου το έτος 344 μ.Χ. Υπήρξε άριστος επίσκοπος και μετείχε στη Β’ Οικουμενική Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, όπου και διέπρεψε. Ο Αμφιλόχιος δεν είχε κύρος μόνο στη δική του Εκκλησία, αλλά το ηθικό κύρος του είχε επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Έτσι, παρενέβαινε και σε Εκκλησίες κοντινές, όπου διασφάλιζε την ειρήνη και ορθοτομούσε το λόγο της αληθείας. Διότι στο έργο του, είχε οδηγό τα θεόπνευστα λόγια του Αποστόλου Παύλου, δηλαδή: “Προσπάθησε να παραστήσεις τον εαυτό σου στο Θεό δοκιμασμένο και τέλειο εργάτη, που δεν τον ντροπιάζει το καλοφτιαγμένο έργο του, και διδάσκει ορθά το λόγο της αληθείας”.

Στην προς Αμφιλοχίου επιστολή, ο Μέγας Βασίλειος φανερώνει τη λαμπρή ηθική φυσιογνωμία του και τον παρακαλεί να παραστεί στην τιμητική γιορτή υπέρ των μαρτύρων της Καισαρείας, για να αποβεί αυτή σεμνότερη, διότι ο λαός της Καισαρείας τον αγαπά, όσο κανένα άλλο επίσκοπο. Ο Αμφιλόχιος συνέταξε αρκετούς λόγους για την Ορθοδοξία μας, και πέθανε ειρηνικά το έτος 394 μ.Χ. 

i-taftotita-gia-tin-efimerida-ke-se-aftokolita

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com