Ανακοίνωση

ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΧΩΡΑΦΑΚΙΩΝ: Τρισάγιο στη μνήμη εφημερίων και ιεροψαλτών

 

image0020

Με την παρουσία αρκετού κόσμου τελέσθηκε χθες το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Χωραφάκια, το καθιερωμένο τρισάγιο στη μνήμη των μακαριστών εφημερίων, ιεροψαλτών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ενώ για πρώτη φορά, κατόπιν πρωτοβουλίας του πολιτιστικού Συλλόγου, μνημονεύτηκαν και οι ασβεστοποιοί της περιοχής.

 Για τους εκλιπόντες και την προσφορά τους αναφέρθηκε μέσα από μια εμπεριστατωμένη ομιλία ο ιεροψάλτης κ. Εμμανουήλ Κουτράκης επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με την ευκαιρία της επιμνημόσυνης δέησης που τελέσαμε για την αιώνια ανάπαυση των απ’ αιώνων εφημερίων, ιεροψαλτών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευλαβών προσκυνητών του Ιερού τούτου Ναού και των πολυβασανισμένων ασβεστοποιών ακρωτηρίου επιτρέψτε μου να σας ξεναγήσω για λίγο στις παλιές στράτες της ενορίας μας και να σεργιανίσουμε στα σοκάκια της με τους παλιούς ενορίτες προγόνους μας. Ο χώρος όπου εμείς βρισκόμαστε σήμερα έχει καθαγιαστεί πριν από τρεις και πλέον αιώνες…» για να αρχίσει κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν από το 1930 και μετά υπογραμμίζοντας: «Οι χρόνοι είναι δύσκολοι, η φτώχια και η στέρηση κυριαρχούν παντού. Οι ενορίες Ακρωτηρίου είναι πάμφτωχες και οι εφημέριοι άμισθοι. Αρωγοί σε τούτες τις δυσκολίες έρχονται τα μοναστήρια του Γουβερνέτο, της Αγίας Τριάδος που μαζί με τη Γυναικεία Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου στις Κορακιές στολίζουνε και ομορφαίνουνε τους Ακρωτηριανούς τόπους και προσθέτουνε σελίδες δόξας και τιμής στην ιστορία Ακρωτηρίου. Τα μοναστήρια προσφέρουνε τους Ιερομονάχους για εφημερίους στις Ενορίες Ακρωτηρίου με πρώτο τον Ιερομόναχο από το μοναστήρι Γουβερνέτο για την Ενορία Χωραφακίων π. Νικηφόρο Πλανάκη ο οποίος και με βάφτισε. Ο αμέσως επόμενος εφημέριος στην Ενορία μας ήταν ο Ιερομόναχος και κείνος από το Γουβερνέτο π. Ειρηναίος Καλογεράκης» για να συνεχίσει με όλους και όλες τις κατηγορίες των μνημονευθέντων για να καταλήξει τονίζοντας: «Αξιοσέβαστοί μας πρόγονοι σας διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε υπερήφανοι για εσάς, είσαστε οι ρίζες μας και δεν πρέπει να ξεχνούμε τα όσα μάθαμε και ακόμα να μην ξεχνούμε πως η ρίζα θρέφει την κορφή κι η ρίζα την ξεραίνει. Αιωνία σας η μνήμη».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ο εφημέριος της Ενορίας π. Ιωάννης Παπαδομανωλάκης υπογραμμίζοντας ότι «το μνημόσυνο που τελούμε σήμερα στη μνήμη των μακαριστών πατεράδων μας, παππούδων μας, αδερφών μας, συζύγων μας είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτούς αλλά τιμή γιατί σ’ εμάς που απευθύνουμε την τιμή σε αυτούς. Είναι, όμως, κρίμα μεγάλο να ξεχνούμε αγαπημένα μας πρόσωπα που έχουν φύγει από αυτή τη ζωή…» κατέληξε ο π. Εμμναουήλ μη μπορώντας να κρύψει τον πόνο του που η Εκκλησία δεν ήταν ασφυκτικά γεμάτη.

image0016

image0017

image0019

Στιγμιότυπα από την Θεία λειτουργία και το μνημόσυνο


image0018

 Ο ομιλητής ιεροψάλτης κ. Εμμανουήλ Κουτράκης

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com