Πέμπτη , 23 Μαρ 2023

ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΛΕΤΡΟΥΒΑΡΙΟΥ ΚΕΡΑΜΙΩΝ: Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα

 

Μικρό και περιποιημένο το εξωκλήσι του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα σε μια πανοραμική περιοχή καθοδόν για τη Μαλάξα το οποίο συγκέντρωσε απόψε εκατοντάδες προσκυνητές από τα γύρω χωριά και τα Χανιά που πήγαν για  ν’ ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν στη χάρη Του.

Ο Ανδρέας μαζί με τον αδελφό του τον Πέτρο ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν και ακολούθησαν τον Χριστό. Έτσι, ο Ανδρέας αποκαλείται και «Πρωτόκλητος». Η ιστορία της ζωής του Ανδρέα μέχρι την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη, υπήρξε σχεδόν ίδια με εκείνη των άλλων μαθητών. Μετά την Πεντηκοστή και το σχηματισμό της πρώτης Εκκλησίας, με τον αδερφό του Πέτρο και άλλους μαθητές βρέθηκαν στη Σινώπη του Ευξείνου Πόντου και εκεί έδρασε ανάμεσα στους Εθνικούς και Ιουδαίους, έχοντας ως ορμητήριο μια νησίδα κοντά στη Σινώπη. Από τη Σινώπη ο Ανδρέας μαζί με το Ματθία και άλλους μαθητές πήγαν στην Αμισό (Σαμψούντα), όπου ίδρυσαν Εκκλησία… Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον τιμά ως ιδρυτή του και πρώτο επίσκοπο Βυζαντίου και στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του, τελεί τη θρονική του εορτή.

Για το εορταζόμενο εξωκλήσι του Αγίου Ανδρέα, μίλησε στα «Χ.Ν.» και στο «Επαρχιακό φως» ο επίτροπος  Ανδρέας Σφιγκάκης, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Επί Τουρκοκρατίας υπήρχε δίπλα από το σημερινό εκκλησάκι ένα άλλο και πιο πέρα το κελί του καλογέρου που έμενε εδώ τα οποία καταστράφηκαν. Στα μετέπειτα χρόνια κτίσθηκε το εξωκλήσι αυτό το οποίο ανήκει στην Ενορία Αλετρουβαρίου Κεραμιών και εορτάζεται κάθε χρόνο πανηγυρικά με πολλούς προσκυνητές τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής. Εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε ξεκινήσει την υποστύλωση του πέριξ χώρου της Εκκλησίας  η οποία γίνεται με έξοδα της Ενορίας και προσωπική εργασία δική μου, ενώ οι χωματουργικές εργασίες εκτελούνται επίσης δωρεάν από τους αδερφούς Μαζανάκη Παναγιώτη και Γιώργο».

eparxiakofos.gr_0

eparxiakofos.gr_1

 eparxiakofos.gr_2

eparxiakofos.gr_3

eparxiakofos.gr_5 eparxiakofos.gr_7

eparxiakofos.gr_9

eparxiakofos.gr_10

eparxiakofos.gr_11

eparxiakofos.gr_37

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Στιγμιότυπα από τον Εσπερινό και τα απομεινάρια του παλιού κατεστραμμένου ναού 

Χανιώτικα νέα Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014 σελίδα 34

34-20141201

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com