Δευτέρα , 26 Φεβ 2024

ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΡΗΤΗΣ: Πανηγυρικός εορτασμός για τη λήξη του σχολικού έτους (Και βίντεο)

 image0044

 image0111

 

Η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης που στολίζει τον πανέμορφο πευκόφυτο λόφο του Αγίου Ματθαίου του Δήμου Χανίων γιόρτασε σήμερα το βράδυ με  την καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική εσπερίδα τη λήξη της σχολικής χρονιάς παρουσία  του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, πολλών άλλων κληρικών και λαϊκών από τον χώρο της εκκλησίας, του αντιδημάρχου Χανίων κ. Μανούσου Λιονάκη, γονέων, συγγενών και φίλων των μαθητών αποχαιρετώντας με χαρά τη σχολική χρονιά που πέρασε.

Η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης μεταφέρθηκε από το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος και λειτουργεί στον Άγιο Ματθαίο από το 1974  ενώ το 2005 μετονομάστηκε σε Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο και Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Κρήτης, συνεχίζοντας έτσι την εκκλησιαστική παράδοση με αντίστοιχες αναβαθμίσεις και καινοτομίες που επιβάλλουν οι καιροί.  Μιλώντας στα «Χ.Ν.» ο διευθυντής της Σχολής κ. Θωμάς Παναγιώτου, επεσήμανε ότι: « Σήμερα γιορτάζουμε τη λήξη του σχολικού έτους 2013-14 και αποχαιρετάμε τους μαθητές της Γ’ Λυκείου τους τελειόφοιτούς μας  και όλοι οι υπόλοιποι μαθητές συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή, Συμμετέχουν επίσης και οι Αρχές του τόπου, ο μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, όλοι οι καθηγητές, γονείς και πολλοί συγγενείς των μαθητών και μαθητριών γιατί φέτος είχαμε για πρώτη φορά και μαθήτριες 7 στον αριθμό και ήτανε μια πάρα πολύ καλή εμπειρία για το σχολείο μας. Στη σημερινή εορτή έχουμε κάποιους λόγους των παιδιών που φεύγουν, των παιδιών που αποχαιρετούν αυτούς που φεύγουνε, έχουμε βραβεύσεις όλων όσων διακρίθηκαν στη φετινή χρονιά είτε στο ήθος είτε στα μαθήματα είτε σε διάφορα διακονήματα που γίνονται στο σχολείο μας που έχει και οικοτροφείο και επίσης θα ευχαριστήσουμε και όλους αυτούς που βοήθησαν το σχολείο μας τη φετινή χρονιά».

Ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός δήλωσε στα «Χ.Ν.» τα εξής: «Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της Εκκλησιαστικής Σχολής, είναι ιδιαίτερη η χαρά μας διότι πραγματικά πέρασε άλλο ένα έτος δημιουργικό. Είναι χαρά μας καθώς η Εκκλησιαστική Σχολή συνεχίζει να λειτουργεί στον τόπο τον οποίο είναι αρκετά χρόνια και βεβαίως επιθυμία μας είναι να επιστρέψει εκεί που ξεκίνησε, στην Αγία Τριάδα με τις προσπάθειες τις οποίες κάνουμε» για να συνεχίσει με ευχαριστίες προς τους εκπαιδευτικούς τονίζοντας ότι «όλο τον χρόνο παρακολούθησα το πρόγραμμα και τη λειτουργία της Σχολής, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, ευχαριστώ πάρα πολύ τον διευθυντή, τους καθηγητές όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν αλλά ιδιαιτέρως εκείνους που αφανώς βοηθούν διότι το οικοτροφείο το έχει επωμισθεί η μητρόπολή μας και χρειάζεται αρκετά έξοδα και πολύ κόπο για να μπορέσει να λειτουργήσει».

Ο ίδιος συνέχισε επαινώντας τα παιδιά επισημαίνοντας: «Τα παιδιά μας είναι πάρα πολύ καλά και στις δημιουργίες που έχουν κάνει και τα θεατρικά αλλά και όλα εκείνα τα οποία χρειάζονται για την αγωγή τους είτε αθλήματα είναι αυτά είτε αγιογραφίες είτε χειροτεχνία αλλά ιδιαιτέρως βάρος δίνεται περισσότερο στα μαθήματα και όπως επίσης βέβαια και στις ακολουθίες που τελούνται καθημερινώς ο Όρθρος, ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία. Το πρόγραμμα της Σχολής μας έχει ένα διαφορετικ΄πο νόημα εν συγκρίσει με τα άλλα σχολεία. Είναι εκκλησιαστικό σχολείο και χρειάζεται να έχουν και αυτές τις εμπειρίες για αυτό και όσα παιδιά δεν μένουν στη Σχολή έρχονται εδώ το πρωί στον Όρθρο…»

Απαντώντας στη συνέχεια στο ερώτημά μας για την καινοτομία να φοιτήσουν φέτος για πρώτη φορά στην Εκκλησιαστική Σχολή και μαθήτριες, είπε: « Είναι θέμα του Υπουργείου και εάν δεν δεχθούμε μαθήτριες είναι πρόβλημα στο οποίο θα πρέπει να οδηγηθεί στο πειθαρχικό ο διευθυντής. Η παράδοση την οποία είχαμε από παλαιότερα να είναι μόνο αγόρια διότι ήτανε ιερατικές σχολές δεν υπάρχει πλέον…».

Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «είναι πολύ σημαντικό να οργανώνονται εκδηλώσεις όπως είναι αυτή εδώ κάτι το οποίο θεωρώ πολύτιμο πάντοτε  και ιδιαιτέρως σήμερα».                 

 

Ο ΤΥΠΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΞΗΣ: 

Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Κρήτης είναι δημόσιο σχολείο, που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και Θρησκευτικής Αγωγής) και ως εκ τούτου είναι ισότιμο στη χορήγηση τίτλων σπουδών (Απολυτήριο Γυμνασίου – Εθνικό Απολυτήριο Λυκείου – Βεβαίωση Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση) με τα υπόλοιπα ημερήσια Γενικά Γυμνάσια και Λύκεια, που λειτουργούν σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.

Διδάσκονται μαθήματα Γενικής Παιδείας (για τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου διδάσκονται μαθήματα Θεωρητικής κατεύθυνσης με δυνατότητα δημιουργίας και Τεχνολογικής κατεύθυνσης). Επιπλέον λόγω της ιδιαιτερότητας του Σχολείου διδάσκονται σε κάθε τάξη πρόσθετα θεολογικά μαθήματα και Βυζαντινή μουσική, με σκοπό την καλύτερη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των μαθητών στα εν λόγω μαθήματα.

Οι μαθητές συμμετέχουν ισότιμα στις Πανελλαδικές εξετάσεις με το προνόμιο να εισάγονται στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες σε ποσοστό 10% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων. Εκτός από την εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι, οι μαθητές απόφοιτοι του Σχολείου μας μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο μονοετές ΙΕΚ Εκκλησιαστικής και Πολιτιστικής κατάρτισης και στη συνέχεια να απασχοληθούν στην αγορά εργασίας σε συγκεκριμένες θέσεις των Ιερών Μητροπόλεων και γενικότερα στο χώρο της εκκλησιαστικής διακονίας.

image0032

image0033

image0109

image0113

image0039

image0041

image0045

image0046

image0108

image0107

Graphic2

32-20140621

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com