Δευτέρα , 26 Φεβ 2024

ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΡΗΤΗΣ: Επισημάνσεις στο πλαίσιο του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών και της απονομής επαίνων και υποτροφιών

  http://www.haniotika-nea.gr

 

 

31-20140131

 

image0081

 Ο διευθυντής της Σχολής κ. Θωμάς Παναγιώτου ανακοινώνει τα αριστεία και βραβεία των μαθητών

Η πολύτιμη και διαχρονική προσφορά της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης στην τοπική και όχι μόνον κοινωνία, επισημάνθηκε χθες  στο πλαίσιο της ετήσιας εορτής βράβευσης των αριστούχων μαθητών της, ανήμερα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της σχολής στον Άγιο Ματθαίο παρουσία του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος ευλόγησε τη βασιλόπιτα για ν’ ακολουθήσει εορταστικό γεύμα, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, γονείς και συγγενείς των μαθητών, οι καθηγητές τους, παλιοί απόφοιτοι της Σχολής και πολλοί άλλοι.

Στο πλαίσιο της εορτής απενεμήθησαν έπαινοι, αλλά και υποτροφίες σε μαθητές της Σχολής. Μία υποτροφία στη μνήμη του παλαιού δασκάλου Φαλδαμή,  τρείς από τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στους αρίστους, μία από το Ιδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή στη Σητεία και δύο από τα “Χανιώτικα νέα”, η μία εκ των οποίων στη μνήμη του δημοσιογράφου και αποφοίτου της Σχολής Νίκου Κακαουνάκη, όπως εξήγησε ο διευθυντής της Σχολής κ. Θωμάς Παναγιώτου.

Χαιρετισμούς -μεταξύ άλλων- απηύθυναν ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, οι προϊστάμενοι Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης κ. Ηλίας Ποντικάκης και Μανούσος Μαραγκάκης αντίστοιχα, οι τρεις άρχοντες του Πατριαρχείου  Αλέξανδρος Παπαδερός, Γρηγόριος Λαρεντζάκης και Σπύρος Λιονάκης, ο εφημέριος της Ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης π. Αντώνιος Σαπουνάκης, ο αντιδήμαρχος Χανίων Μανούσος Λιονάκης, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων  Αρης Ρέττος και ο διευθυντής Σύνταξης των “Χ.Ν.” Παρασκευάς Περάκης.

 

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ

Κοινή διαπίστωση των τοποθετήσεων ήταν ότι η Σχολή έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον πολιτισμό και στην τοπική κοινωνία, με σπουδαίες προσωπικότητες να έχουν αποφοιτήσει από τους κόλπους της. Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη για ανέγερση νέου κτηρίου στην περιοχή της Αγίας Τριάδος, με την ελπίδα αυτό να γίνει πράξη μέσα από την πρόσφατη ρύθμιση για την τακτοποίηση των καταπατηθέντων στον Σταυρό Ακρωτηρίου, καθώς τα έσοδα από τις πωλήσεις των οικοπέδων θα πάνε αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό.

Ακόμη επισημάνθηκε η πολύτιμη συνεισφορά του Μητροπολίτη Δαμασκηνού, ο οποίος διατήρησε “ζωντανή” τη Σχολή στηρίζοντάς την οικονομικά και όχι μόνον, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να γίνει αντιληπτό ότι η Σχολή δεν είναι υπόθεση μόνον της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, αλλά πρέπει να αφορά όλη την Εκκλησία της Κρήτης, λαμβάνοντας την αντίστοιχη στήριξη.

 

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΕΤΟΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

Οπως ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο διευθυντής της Σχολής κ. Θωμάς Παναγιώτου «η Σχολή μας φέτος έχει 80 μαθητές εκ των οποίων για πρώτη φορά φέτος γράφτηκαν και κορίτσια που είναι 8 στον αριθμό και διακρίνονται μάλιστα για το ήθος και την επίδοσή τους, η οποία βοηθά και τα αγόρια να είναι ανταγωνιστικά. Οι μαθητές μας είναι απ’ όλη την Κρήτη με τα 25 να είναι από τα Χανιά, άλλα τόσα από το Ηράκλειο και τα υπόλοιπα από Ρέθυμνο και Λασίθι».

Κεντρική ομιλήτρια της ημέρας για την εορτή των Τριών Ιεραρχών ήταν η θεολόγος, καθηγήτρια κα Αναστασία Χέλμη, η οποία ανέπτυξε λεπτομερώς τη σημαντική συμβολή των Μεγάλων Δασκάλων των Γραμμάτων τονίζοντας, μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι Τρείς αυτοί φωστήρες φωτίζουν και σήμερα ολόκληρη την οικουμένη με το πολύπλευρο θεολογικό, κοινωνικό και επιστημονικό τους έργο. Αν και έζησαν μόλις λίγες δεκαετίες, τα άστρα τους δεν έδυσαν, το φως τους δεν εξαφανίστηκε. Διακρίθηκαν για την υποδειγματική άσκηση των ποιμαντικών τους καθηκόντων και τη διάδοση της χριστιανικής πίστης. Εδειξαν θάρρος στις απειλές, δεν λύγισαν στις δυσκολίες, έγιναν διάκονοι των συνανθρώπων τους και καυτηρίασαν τα κακώς κείμενα της εξουσίας και του απλού λαού. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε όλοι μας να αντιληφθούμε τη βαριά ευθύνη που φέρουμε να διατηρήσουμε στη μνήμη μας το έργο των Αγίων αυτών Πατέρων.

Να τους βάλουμε οδοδείκτες στη ζωή μας, με την ευχή και την ελπίδα αυτή η πνευματική μας πορεία να μην λοξοδρομήσει, αλλά να είναι πορεία προς τον ουρανό, δρόμος θέωσης και σωτηρίας!».

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε σήμερα στα Χανιώτικα νέα και έχει αναρτηθεί βίντεο στο Επαρχιακό φως που θα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο. 

https://eparxiakofos.gr/ton-trion-ierarchon-evlogia-tis-vasilopitas-ke-vravefsis-mathiton-stin-ekklisiastiki-scholi-kritis/

SONY DSC

Η χορωδία της Σχολής με τον καθηγητή της κ. Κωνσταντίνο  Στεφανάκη ψάλλει στην κοπή της Βασιλόπιτας

SONY DSC

Καθηγητές και γονείς των μαθητών παρευρίσκονται στο γιορταστικό γεύμα

SONY DSC

Ευλογία της Βασιλόπιτας από τον μητροπολίτη  Κυδωνίας  και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό

SONY DSC

 Η Θεολόγος  καθηγήτρια κ. Χέλμη Αναστασία εκφωνεί  επίκαιρο λόγο για τους Τρεις Ιεράρχες

SONY DSC

image0117

image0087

Μαθητές, καθηγητές  και γονείς  στην εόρτιο τράπεζα

SONY DSC

Η Θεολόγος  καθηγήτρια  κ. Αναστασία  Χέλμη  παραδίδει στον μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό κεντητή εικόνα των Τριών Ιεραρχών ως δώρο για την Σχολή

SONY DSC

Υποτροφία των «Χανιώτικων νέων» από τον διευθυντή σύνταξης κ. Παρασκευά Περάκη στον μαθητή της  Σχολής  Νίκο Ζυμβραγό

SONY DSC

Υποτροφίες του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής  και οικογένειας  Φαλδαμή  στους μαθητές   Καραγιωργάκη Ελευθέριο και Παπαευαγγελίδη Εμμανουήλ

image0082

Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος  π. Αμφιλόχιος  απονέμει πρωτείο στον μαθητή της Σχολής  Κρόμελ Κωνσταντίνο

image0122

Ο μητροπολίτης  κ. Δαμασκηνός απονέμει πρωτείο στον τελειόφοιτο μαθητή της Σχολής  Παπαδάκη Σπυρίδωνα

SONY DSC

image0000image0001image0002

image0003

Ο πρόεδρος των Αποφοίτων της Σχολής π. Αντώνιος Σαπουνάκης  μεταφέρει παλιές  εμπειρίες στους τωρινούς μαθητές της. 

 

 image0018

Ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ηλίας Ποντικάκης απονέμει  πρωτείο στον μαθητή της Σχολής Χαλουλάκο Νικηφόρο

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com