Ανακοίνωση

ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΠΤΕΡΑ – Η πρώτη θεατρική παράσταση μετά την αρχαιολογική ανεύρεση του θεάτρου

 

Το αρχαίο θέατρο της Απτέρας ανακαλύφθηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη το 2008 και που ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή, “ζωντάνεψε” το πρωί της Κυριακής  στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου εκπαιδευτικού προγράμματος το οποίο υλοποιήθηκε πιλοτικά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων σε συνεργασία με τη Μονάδα Συμβουλευτικής Χανίων ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, όπου, εμψυχωτές του προγράμματος απέδωσαν αποσπάσματα από αρχαία και σύγχρονα θεατρικά και λογοτεχνικά έργα με μια προσέγγιση που στηρίχθηκε στις οδηγίες της θεατρολόγου Στέλλας Σκορδαρά.

Μιλώντας στο «Επαρχιακό φως» ο αρχαιολόγος της Εφορείας Χανίων Μιχαήλ Μιλιδάκης σημείωσε ότι « βρισκόμαστε στην τελευταία φάση υλοποίησης του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος που ξεκίνησε από τον περασμένο μήνα Μάρτιο  και σήμερα ολοκληρώνεται εδώ με τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ όπου στο αρχαίο θέατρο της Απτέρας θα δραματοποιήσουμε έτσι ώστε βιωματικά να εμπεδώσουμε όλα όσα μάθαμε κι έτσι αποδεικνύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων  την δυναμική του Υπουργείου Πολιτισμού στη δημιουργία στοχευόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και στη διαχείριση των μνημείων του».

Εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ μίλησε ο Γεώργιος Γαβριλάκης που είναι υπεύθυνος στα Χανιά, επισημαίνοντας ότι «ο στόχος για εμάς ήτανε να εμπλακούνε τα μέλη που είναι υπό θεραπεία σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του οποίου η φιλοσοφία είναι “δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε ούτε που πάμε αν δεν ξέρουμε από που προερχόμαστε” και συμμετέχουν στο πρόγραμμα γύρω στα 20 άτομα».

Την αποστολή συνόδευε η σκηνοθέτης και ηθοποιός Στέλλα Σκορδαρά που μας είπε: «Τα τελευταία χρόνια διδάσκω θέατρο εδώ στα Χανιά και σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες που υπήρξε και η αφορμή να μου προτείνει το ΚΕΘΕΑ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2016 να τους βοηθήσω σε μια άλλη εκδήλωση που είχαν και ήταν για μένα πρωτόγνωρο πως άνθρωποι που βρίσκονται σε μια δύσκολη φάση της ζωής τους. Το θέατρο που λειτουργεί και θεραπευτικά, τους δίνει αισιοδοξία, τους δίνει χαρά κι έτσι εδώ στην Απτέρα είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζομαι με το ΚΕΘΕΑ και σε αυτό το δρώμενο θα συνεργαστούν τρεις ομάδες σήμερα των οποίων ο ενθουσιασμός είναι έκδηλος στα πρόσωπά τους».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

Από τα μέλη του ΚΕΘΕΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο ηθοποιού και ο Γεώργιος Γιαννουδάκης που είπε: «Είμαι 62 χρονών και συμμετέχω στην ομάδα του ΚΕΘΕΑ για τη θεραπεία του τζόγου. Άλλοι πάλι συμμετέχουν με άλλες εξαρτήσεις… Προσωπικά έχω δει τεράστια βελτίωση μέσα σε ένα πεντάμηνο. Πέρα από τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ που μας βοήθησαν με τον τρόπο τους για την απεξάρτηση καθενός μας αντίστοιχα, η δασκάλα του θεάτρου Στέλλα Σκορδαρά έκανε πολύ καλή δουλειά σε αυτή την υποτιθέμενη θεατρική παράσταση και είχαμε εμείς την τιμή μετά από 2.500 χρόνια να “ ζωντανέψουμε” το αρχαίο θέατρο της Απτέρας. Θα απαγγείλω Καζαντζάκη από το βιβλίο του την ασκητική. Μέσα από την καρδιά μου εκφράζω πολλές ευχαριστίες…».

Η Εμμανουέλλα, μέλος της θεατρικής ομάδας και αυτή του ΚΕΘΕΑ, σημείωσε: « Είχα μεγάλο πρόβλημα με το αλκοόλ και λίγο πριν καταστραφώ αποφάσισα να θεραπευθώ στο ΚΕΘΕΑ. Είμαι μια χαρά τώρα και πολύ ευτυχισμένη. Έχω κι εγώ τον  δικό μου ρόλο στην θεατρική παράσταση που μ’ έχει κατενθουσιάσει…».

 DSC06060wtmk DSC06062wtmk

 DSC06064wtmk DSC06067wtmk DSC06069wtmk DSC06070wtmk DSC06072wtmk DSC06073wtmk DSC06074 DSC06076 (1)

 KAKANOS_AYTOKOLLHTA

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com