Με την παρουσία αρκετού κόσμου ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου από την είσοδο του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης Ανατολικού Σελίνου οι εκδηλώσεις με τίτλο: “150 χρόνια από την Κρητική Επανάσταση του 1866 – 1869”. Διοργανωτές των εκδηλώσεων είναι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου και ο Σύλλογος Επιστημόνων Σελίνου. Το «παρών» έδωσαν η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης, ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνιος Περάκης, η διευθύντρια δασών Πολύμνια Σκλαβάκη κ. ά.
ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ
Μετά από μια 15λεπτη πεζοπορία μέσα στο θαυμάσιο φαράγγι της περιοχής και σε απόσταση 1.300 μέτρων, μπροστά στον ιστορικό εκκλησιόσχημο βράχο, αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη, εφημέριος του Ανατολικού Σελίνου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως όλων αυτών των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία του τόπου και σκοτώθηκαν. Ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος από όλους, ενός λεπτού σιγή και σύντομη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα από τον ιστορικό ερευνητή Ευτύχη Κορκίδη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου Λουκά Μπασιά. Η συνέχεια δόθηκε με λεπτομερή εξιστόρηση ξενάγηση στους οικισμούς των επαναστατών “Πολλά σπιτάκια” και “Χοιρόσπηλιο”.
ΕΥΤΥΧΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ
Με λεπτομέρειες για τα «Πολλά Σπιτάκια” στο “ Αγερινιώτικο Αρματολίκι” άγνωστες σε πολλούς αναφέρθηκε ο ιστορικός ερευνητής Ευτύχης Κορκίδης αρχηγός της αποστολής διανέμοντας ταυτόχρονα φυλλάδια με την ιστορία του τόπου επί τουρκοκρατίας έχοντας παραστατικά εικονογραφημένα σχήματα οικισμών και χάρτες. «Αρχίζοντας με τη γεωγραφία της περιοχής υπογράμμισε τα εξής: «Σε υψόμετρο 540 μ. και σε απόσταση 1.200 μ. από τη βόρεια είσοδο του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης, σώζονται σήμερα τα ερείπια δύο παλαιών οικισμών. Τα “Σπιτάκια” ή τα “ Πολλά Σπιτάκια”, όπως τα ονομάζουν ακόμα και σήμερα οι ντόπιοι, δεν υπερβαίνουν τα δέκα (10) σε αριθμό, όμως, στα μισά του περασμένου αιώνα αριθμούσαν πάνω από σαράντα (40). Υπήρχαν τρεις οικισμοί (γειτονιές) αλλά και αρκετά αθέατα σπήλαια, ρωγμές, φυσικές κρύπτες και σχίσματα εντός των οποίων κατέφευγαν οι κάτοικοι προκειμένου να προστατευτούν κάθε φορά που κινδύνευαν…».
ΛΟΥΚΑΣ ΜΠΑΣΙΑΣ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου Λουκάς Μπασιάς ευρισκόμενος μπροστά από τον εκκλησιόσχημο βράχο τόνισε: « Πριν από χρόνια, ο μακαριστός μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος, τέλεσε λειτουργία σε αυτό τον βράχο που την παρακολούθησε αρκετός κόσμος. Θεία Λειτουργία τελούσαν εδώ και ιερείς της περιοχής εκείνα τα χρόνια που το φαράγγι ήταν το ορμητήριο των επαναστατών κατά των Τούρκων κατακτητών, αλλά και το καταφύγιο των οικογενειών τους, μια και οι Τούρκοι εδείκνυαν ιδιαίτερη σκληρότητα κατά των Ελλήνων…».
ΒΑΛΙΑ ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ
Η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλλια Βαγιωνάκη σημείωσε ότι « Σήμερα γνωρίσαμε και την ιστορία αυτού του τόπου που είναι πάρα πολύ σημαντική και πρέπει να δούμε πώς θα ενταχθεί η περιοχή μέσα σε προγράμματα…».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημήτριος Μιχελογιάννης τόνισε: «H Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί μια ολοκληρωμένη ιστορική επένδυση με αναφορά στους τρεις φυσικούς τόπους της Κρήτης που είναι τα Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη και τη Σητεία και σε αυτό το πλαίσιο η περιοχή της Αγίας Ειρήνης έχει να κάνει με την ανάδειξη του φαραγγιού και της διασύνδεσής του τόσο με τη Σούγια όσο και με τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων οπότε η σημερινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…».
ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο μνημείο που βρίσκεται στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου του χωριού τέλεσαν ιερείς της περιοχής για ν’ ακολουθήσουν εντός της αιθούσης του κτηρίου ομιλίες με ιστορική και λαογραφική προσέγγιση για το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης κατά την Τουρκοκρατία από τον δάσκαλο – λαογράφο, Σταμάτη Αποστολάκη, τη φιλόλογο – μέλος του Δ.Σ. της ΙΛΑΕΚ, Νανά Χαλκιαδάκη και τον διδάκτορα ιστορίας και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου, Νεκτάριο Νικολακάκη.
ΝΑΝΑ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ
Και η φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ. της ΙΛΑΕΚ, Νανά Χαλκιαδάκη ανέφερε λεπτομερώς την ιστορία της περιοχής επισημαίνοντας ότι « η περιοχή της Αγίας Ειρήνης και του Φαραγγιού, έχει να παρουσιάσει αξιόλογη δράση από τις πρώτες επαναστάσεις κατά των Τούρκων. Η ιστορία του Σελίνου δείχνει ότι οι άνθρωποι, γαλουχημένοι σε ένα ηρωικό περιβάλλον πίστεψαν ότι θα καταφέρουν να ανατρέψουν τη δουλεία και αγωνίσθηκαν για αυτό…».
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ (ΤΟΥΡΚΟΛΟΓΟΣ)
Ιδιαίτερα σημαντική η εξιστόρηση ιστορικών γεγονότων από τον Τουρκολόγο διδάκτορα ιστορίας Νεκτάριο Νικολακάκη ο οποίος τόνισε ότι « οι επαναστάτες έγραψαν ιστορία με το αίμα τους με τα όπλα. Υπάρχουν όμως, όπως είπε μετά την επιμνημόσυνη δέηση ο πρωτοπρεσβύτερος Ευτύχιος Ανδρουλάκης και οι επαναστάτες συνειδήσεως οι οποίοι και αυτοί γράφουν ιστορία όχι με όπλα, όχι με αίμα, με την πέννα κι ένας τέτοιος επαναστάτης συνειδήσεως είναι ο Σταμάτης Αποστολάκης που τιμάται σήμερα…».
Στη συνέχεια και μέσα σε κλίμα συγκίνησης αποδόθηκαν τιμητικές διακρίσεις από τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου με τον δήμαρχο Αντώνη Περάκη, τον Σύλλογο Επιστημόνων Σελίνου με τον πρόεδρο του Λουκά Μπασιά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καντάνου στον διακεκριμένο χαρισματικό Σελινιώτη λαογράφο και παλιό δάσκαλο, Σταμάτη Αποστολάκη.
Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
Με συγκίνηση μίλησε ο Σταμάτης Αποστολάκης για τη ζωή του ευχαριστώντας τους φορείς του Σελίνου που τον τίμησαν, την αντιπεριφέρεια και τον Δήμο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αλλά και τον κόσμο που τον τίμησε με την παρουσία του, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: « Είναι πολύ μεγάλη η τιμή που μου κάνετε εδώ απ’ όπου η αρχή της ζωής μου, είναι τιμή για την Αγία Ειρήνη και για το Σέλινο. Η Αγία Ειρήνη με τους γονιούς μου με αναθρέψανε και δεν ξεχνώ ποτέ την κουβέντα του αφέντη μου: “Σταμάτη να πορεύεσαι παιδί μου τη ζωή σου έτσι που να μην ντρέπεσαι τους ανθρώπους όταν θα περνάς από τον ίδιο τόπο”. «Αν το πέτυχα ο Θεός το γνωρίζει. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου και να κατέτε ότι μου δώσατε παράταση ζωής».
ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΌ ΓΕΥΜΑ
Οι εκδηλώσεις τελείωσαν με πανηγυρικό γεύμα που παρατέθηκε σε ταβέρνα του χωριού.
ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο μνημείο που βρίσκεται στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου του χωριού τέλεσαν ιερείς της περιοχής για ν’ ακολουθήσουν εντός της αιθούσης του κτηρίου ομιλίες με ιστορική και λαογραφική προσέγγιση για το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης κατά την Τουρκοκρατία από τον δάσκαλο – λαογράφο, Σταμάτη Αποστολάκη, τη φιλόλογο – μέλος του Δ.Σ. της ΙΛΑΕΚ, Νανά Χαλκιαδάκη και τον διδάκτορα ιστορίας και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου, Νεκτάριο Νικολακάκη.
Στη συνέχεια και μέσα σε κλίμα συγκίνησης αποδόθηκαν τιμητικές διακρίσεις από τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου, τον Σύλλογο Επιστημόνων Σελίνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καντάνου στον διακεκριμένο χαρισματικό Σελινιώτη λαογράφο και παλιό δάσκαλο, Σταμάτη Αποστολάκη.
ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΓΕΥΜΑ
Οι εκδηλώσεις τελείωσαν με πανηγυρικό γεύμα που παρατέθηκε σε ταβέρνα του χωριού.
Το ρεπορτάζ θα ολοκληρωθεί και θα δημοσιευθεί στα «Χανιώτικα νέα» της Δευτέρας.
Γιάννης Η. Κάκανος