Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

ΣΤΗΝ 1η Μ.ΑΛ. – Μνήμη πεσόντων στην Κύπρο το 1974 (Και βίντεο)

 

 

Παρουσία της φυσικής ηγεσίας των τριών Όπλων, Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, καθώς και επιτίμων αρχηγών, ανωτάτων αξιωματικών εν ενεργεία και εν αποστρατεία, τον ανώτατο  διοικητή της Φρουράς Χανίων, λοιπών ανώτατων και ανωτέρων αξιωματικών, τελέστηκε σήμερα στις 11 το πρωί στην 1η Μ.ΑΛ. στο Μάλεμε από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση Πεσόντων Καταδρομέων και Χειριστών Αεροσκαφών Πολεμικής Αεροπορίας στη Ν. Κύπρο το 1974.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν επίσης ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, Ενώσεων Αποστράτων, της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων Πολεμιστών Κύπρου, βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, δήμαρχοι και άλλοι αιρετοί της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, συγγενείς ηρώων και αρκετός κόσμος.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, ενώ παραταγμένοι άνδρες της Μοίρας πυροβολούσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τις προσφωνήσεις. Η Στρατιωτική Μπάντα της 5ης ΤΑΞ.ΠΖ.”V Μεραρχία Κρητών” παιάνισε πένθιμο εμβατήριο, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων για να συνεχιστεί η εκδήλωση με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και καταθέσεις στεφάνων.

Για τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου στην επιχείρηση “NIKH” τον Ιούλιο 1974 αναφέρθηκε λεπτομερώς ο διοικητής της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, αντισυνταγματάρχης Ν. Κωστάκης ο οποίος στο τέλος κάλεσε μια ομάδα επτά αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι αγκαλιασμένοι απάγγειλαν ένα ριζίτικο τραγούδι πόνου με μακρά παράδοση της έκφρασης του λαού μας σκορπώντας συγκίνηση σε όλους τους παρευρισκόμενους. Η τελετή τελείωσε με την αποχώρηση της Πολεμικής Σημαίας για να προσφερθούν συνέχεια  κόλλυβα στη μνήμη των νεκρών και διάφορα κεράσματα από τη 1η Μ.ΑΛ.   

ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ 1ης Μ.ΑΛ.

 Συγκεντρωθήκαμε  σήμερα εδώ, για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς μας, της Α΄ Μοίρας Καταδρομών και της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι τον Ιούλιο του 1974, ακολουθώντας τον δρόμο της τιμής και του καθήκοντος, με τις πράξεις τους, δίδαξαν ως άλλοι Λεωνίδες μπροστά στις ορδές του Ξέρξη, που μετονομάστηκαν Αττίλες ότι: « Ο ένδοξος θάνατος προτιμάτε από την άδοξη ζωή, μόνο από τους Αρίστους, διότι το δεύτερο θεωρείται φυσικό, ενώ το πρώτο προσωπική επιλογή».

     Το Σάββατο 20 Ιουλίου  1974 και ώρα 05:00, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, με την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και Ναυτικού, εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του  καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία «Αττίλας».

   Την πρώτη ημέρα της εισβολής, η Τουρκική αποβατική δύναμη δεν είχε καταφέρει παρά ένα μικρό προγεφύρωμα στην ακτή «Πέντε Μίλι», Δυτικά της Κερύνειας και ρίψεις αλεξιπτωτιστών στον Τουρκικό θύλακα Λευκωσίας.       

    Την Κυριακή 21 Ιουλίου οι Τούρκοι σταθεροποιούν τις θέσεις τους και επεκτείνουν το προγεφύρωμά τους, σφάζοντας, καίγοντας, λεηλατώντας και εκτελώντας ανοσιουργήματα.

   Η μητέρα Ελλάδα αποφασίζει να δώσει το παρόν, στη μάχη δίπλα στους αδελφούς μας Κυπρίους, ενισχύοντάς τους, με μια Μονάδα Καταδρομών, την ετοιμοπόλεμη Α’ ΜΑΚ που έδρευε στο στρατόπεδο που βρισκόμαστε σήμερα.

    Η ώρα είναι περίπου 5 το απόγευμα. Ο Διοικητής της Α’ Μοίρας Καταδρομών λαμβάνει διαταγή να μεταφερθεί με τη Μονάδα του, το ίδιο βράδυ, στην Κύπρο και να αναλάβει δράση προασπίζοντας την τιμή και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού, ως αποστολή ενίσχυσης, γνωστή με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ».

   Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μεθοδικά και με ακρίβεια, η Μοίρα είναι έτοιμη για αναχώρηση. Η ανακοίνωση ότι πάνε στην Κύπρο στέλνει τους Καταδρομείς στον ουρανό. Τραγουδούν όλη την ώρα παραδοσιακά κρητικά τραγούδια.

   Το ηθικό είναι υψηλό. Ένας καταδρομέας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, όταν ακούει ότι η Μοίρα αναχωρεί, αφήνει το νοσοκομείο, έρχεται να πάρει τον εξοπλισμό του και επανεντάσσεται  στο τμήμα του.

    Ώρα 21:00. Η Μοίρα ξεκινά με στρατιωτικά φορτηγά, με προορισμό το Αεροδρόμιο της Σούδας. Περνάνε μέσα από χωριά. Μάλεμε, Γεράνι, Σταλός, Δαράτσος, Αρώνι. Οι χωρικοί είναι έξω στους δρόμους φωνάζοντας «τιμήστε τα όπλα σας».

   Οι ηλικιωμένοι άνδρες, οι Βετεράνοι της Μάχης της Κρήτης, φορώντας παραδοσιακές βράκες, χαϊδεύουν τα  μουστάκια τους με χαμόγελο ικανοποίησης. Πολλοί έχουν γιους που υπηρετούν στην Μοίρα. Τα παιδιά τους πρόκειται να συνεχίσουν την παράδοσή τους.

    Η μοναδική στα χρονικά, επιχείρηση ενίσχυσης με αερομεταφορά, αρχίζει περί ώρα 22:30. Τριακόσιοι δεκαοχτώ (318) Κ/Δ, επιβιβάζονται σε 15 μεταγωγικά Α/Φ τύπου NORATLAS, της 354 Μοίρας Μεταφορών «ΠΗΓΑΣΟΣ».

   Πετώντας χαμηλά, με σιγή ασυρμάτου, χωρίς συνοδεία μαχητικών και μέσα από εχθρικά πυρά, καταφέρνουν με άριστο σχεδιασμό και συντονισμό, γενναιότητα, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και αυτοθυσία των πληρωμάτων, να φτάσουν στην ΚΥΠΡΟ και να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ.

   Ένα όμως από αυτά, δεν θα καταφέρει να φτάσει. Λίγα μέτρα πριν από το  αεροδρόμιο, βαριά πληγωμένο, από φίλια πυρά,  θα συντριβεί και 27 καταδρομείς μαζί με το τετραμελές πλήρωμα, θα ποτίσουν με το αίμα τους τη γη της μαρτυρικής Κύπρου.

   Άλλα τρία φλεγόμενα, θα επιχειρήσουν αναγκαστική προσγείωση από τα οποία δύο ακόμη καταδρομείς θα ανασυρθούν από τα συντρίμμια νεκροί, ενώ 9 τραυματίες,  θα μεταφερθούν σε κρίσιμη κατάσταση, στο νοσοκομείο της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ.

   Η Α’ Μοίρα Καταδρομών, θα συνεχίσει να πολεμά τον Τουρκικό Αττίλα, συμμετέχοντας  στις μάχες της Σχολής Γρηγορίου και την υπεράσπιση της Λευκωσίας.

   Στις 14 Αυγούστου και ώρα 04:35, ο Τουρκικός Στρατός, κατά παράβαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, εξαπολύει νέα επίθεση κατά της Κύπρου, γνωστή ως «ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ».

    Τετρακόσια τρία χρόνια μετά την οθωμανική εισβολή του 1571, η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου θα βρεθεί μπροστά σε μία νέα εισβολή. Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας.

   Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, καταμετρήθηκαν περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι

    Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση».

   Σαράντα δύο χρόνια μετά, η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη στα δύο. Εξακολουθεί να αγωνίζεται για την δικαίωση. Εξακολουθεί να ψάχνει τα παιδιά της που αγνοούνται από τότε.

   Αντίθετα, η Τουρκία εισέβαλε και έκτοτε κατέχει τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα, πως δεν την αναγνωρίζει ως κράτος.

   Ο ηρωϊσμός αυτών που έλαβαν μέρος και η θυσία όσων φονεύθηκαν κατά την εκτέλεσή της επιχείρησης «ΝΙΚΗ», δεν στάθηκαν αρκετά για να επηρεάσουν την ροή των γεγονότων.

Θα παραμείνει όμως μια λαμπρή σελίδα δόξας στην Ιστορία των Δυνάμεων Καταδρομών και της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

   Έγραψαν ιστορία με τον ηρωισμό τους. Έκαναν το καθήκον τους. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά για τους ιστορικούς.

Εκλεκτοί καλεσμένοι, με την ανοχή σας, θα μας επιτρέψετε να συνεχίσουμε μια παράδοση των προγόνων μας.

Οι συνεχιστές των ηρωικών νεκρών μας, θα τραγουδήσουν ένα ριζίτικο, τραγούδι πόνου, με μακρά παράδοση της έκφρασης του λαού μας.

( ΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ, ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ  ΑΠ’  Τ΄ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΓΙΑ ΤΣΙ ΜΑΝΟΥΛΑΣ ΠΟΥ ΄ΚΛΑΙΓΕ ΚΑΙ ΤΣ΄ ΑΔΕΡΦΗΣ ΧΑΤΗΡΙ).

ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΩ ΔΙΧΩΣ ΦΩΣ,

ΥΨΟΣ ΜΗΔΕΝ ΠΕΤΟΥΝΕ,

ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΝ ΕΝΙΚΟΥΝ,

ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΙΛΙΟΥΝΕ.

 

 (ΡΙΖΙΤΙΚΟ- ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ)

 ΔΥΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΟΡΕΣ ΛΟΥΓΟΥΝΤΑΝ,

 ΣΤΗΝ ΑΚΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΒΟΡΙΑ ΔΕΝ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝΕ,

 ΤΟ ΚΥΜΑ ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΛΑΓΑ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟΛΗ,

 ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΟΡΩΝΑ ΕΧΟΥ ΣΠΑΘΙ ΓΙΑ ΦΥΛΑΧΤΟ,

 ΝΤΟΥΦΕΚΙ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ.

 

( ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΡΙΖΙΤΙΚΟ)

 

ΚΙ ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΣΑΝΕ,

ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΕΔΑΚΡΥΣΑΝ ΝΕΙΑΤΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ,

ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΑ ΧΑΡΙΣΑΝ

 

       Ζήτω το Έθνος.

       Ζήτω οι Ειδικές Δυνάμεις και η Πολεμική μας Αεροπορία.  

       Αιωνία τους η μνήμη.    

 

Γιάννης Η. Κάκανος 

eparxiakofos0000eparxiakofos0001eparxiakofos0002eparxiakofos0003eparxiakofos0004eparxiakofos0005eparxiakofos0006eparxiakofos0007eparxiakofos0008eparxiakofos0009eparxiakofos0010eparxiakofos0011eparxiakofos0012eparxiakofos0013eparxiakofos0014eparxiakofos0015eparxiakofos0016eparxiakofos0017eparxiakofos0018eparxiakofos0019eparxiakofos0020eparxiakofos0021eparxiakofos0022eparxiakofos0023eparxiakofos0024eparxiakofos0025eparxiakofos0026eparxiakofos0027eparxiakofos0028eparxiakofos0029
………………………………………………….


DSC05004

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Τα studios Ερωτόκριτος είναι (2) δύο μικρά πολυτελέστατα διαμερίσματα στην Αγία Μαρίνα κοντά στα πιο γνωστά beach bars των Χανίων. Χτίστηκαν το 2016 με όλες τις μοντέρνες ανέσεις, όπως wi-fi, τηλεόραση επίπεδης οθόνης, στεγνωτήρα μαλλιών και πολυτελή διάκοσμο.

Η Αγία Μαρίνα απέχει περίπου (8) οκτώ Χιλιόμετρα από το κέντρο των Χανίων και είναι το πιο διάσημο τουριστικό θέρετρο μιας και διαθέτει πολυάριθμα εστιατόρια, καφετέριες, bars, clubs, supermarkets, φούρνους, φαρμακεία, τουριστικά γραφεία, μαγαζιά ενοικιάσεως αυτοκινήτων, τουριστικών ειδών  και ότι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς. Η Αγία Μαρίνα επίσης εξυπηρετείτε εκτός από τα δρομολόγια των λεωφορείων του υπεραστικού ΚΤΕΛ και από δρομολόγια αστικών λεωφορείων κάθε 20 λεπτά.

Τα studios Ερωτόκριτος απέχουν περίπου 150 μέτρα από τη θαυμάσια και μεγάλη σε μήκος αμμώδη παραλία Αγίας Μαρίνας, προσφέροντας άνετη και ευχάριστη διαμονή με τιμές ιδιαίτερα φιλικές όπως άλλωστε προσφέρουμε και στα τουριστικά είδη του καταστήματός μας επί της κεντρικής οδού, λόγω ιδιοκτησίας. 

Περισσότερα στην ιστοσελίδα μας: 

https://eparxiakofos.gr/touristika-idi-o-erotokritos-stin-agia-marina/ 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6979457191, 6984318424 και 6988441123

Email: [email protected]

 Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com