Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΩΡΑ: Τιμή στους πεσόντες της Κατοχής

 

Εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες της συνοικίας Νέας Χώρας, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μνημείο Πεσόντων της περιοχής, παρουσία αρκετού κόσμου, μαθητών και εκπροσώπων Συλλόγων και Φορέων εκδήλωση μνήμης στους ήρωες αγωνιστές αυτής της συνοικίας από τους ναζί την κατοχή. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός με ιερατικό συλλείτουργο. Το «παρών» έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές καθώς επίσης ο 97χρονος Νεοζηλανδός μαχητής και εκπρόσωποι συμμαχικών δυνάμεων.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι «η Μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη κυρίως αεροπορική επιδρομή και η μεγαλύτερη στην ιστορία. Το ηθικό και η συμμετοχή του άμαχου πληθυσμού στη Μάχη ήταν αναμφισβήτητα μεταξύ των παραγόντων, που συντέλεσαν ώστε οι Γερμανοί να αποκαλέσουν την Κρήτη “ Νησί των Αινιγμάτων” και “ Νησί του μυστηρίου”, και να χαρακτηρίσουν τους Κρητικούς “θηριώδεις”, και πως «αυτή η αυθόρμητη και καθολική απάντηση στον ναζισμό ήταν ένα φαινόμενο απροσδόκητο για τους εισβολείς και πρωτόγνωρο για όλη την ανθρωπότητα» για να καταλήξει ότι « οι Κρήτες αντέταξαν τα στήθη τους στη ναζιστική θηριωδία και η Νέα Χώρα είχε τη δική της συμβολή και τα δικά της θύματα…».

Αμέσως μετά ως κεντρική ομιλήτρια η Στέλλα Αλιγιζάκη φιλόλογος και ιστορικός αναφέρθηκε στη δίνη της Μάχης της Κρήτης, αρχίζοντας με μαρτυρίες που έχουν καταγραφή λέγοντας: “Ο πόλεμος με βρήκε δεκάχρονο παιδί. Και μέσα στα τόσα κακά που μου έφερε ήταν και το κακό της ορφάνιας. Γιατί φούντωσε τον πατριωτικό οίστρο του πατέρα μου τονε κουζούλανε κι’ αρπάζοντας έτσι το ντουφέκι έστησε μετερίζι στις χαμηλοπλαγιές του Γαλατά. Εκεί τονε βρήκε ν’ αντιστέκεται αντρίκεια, μαζί με πολλούς άλλους η χιτλερική βία. Αγρίεψε κείνη με την απόφαση του και του φύτεψε μια μπάλα κατακούτελα. Έτσι ορφανός και πεινασμένος τριγύριζα, μαζί μ’ άλλους συνομηλίκους μου, στην κατεστραμμένη και σιωπηλή από τον πόλεμο πολιτεία, άσκοπα και άχαρα…” για να συνεχίσει διαβάζοντας το υπόλοιπο της συγκλονιστικής ομιλίας της τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Οι ανάγκες της επετειακής τούτης ομιλίας, που τιμητικά μου ανατέθηκε, με παρακίνησαν να δώσω το λόγο σε 3 διακεκριμένες μορφές των γραμμάτων, με νεοχωρίτικη καταγωγή. Τα αποσπάσματα, που σας διάβασα, παρμένα από αφηγήσεις του Μιχάλη Γρηγοράκη, της Βικτωρίας Θεοδώρου και από μυθιστορήματα του Γιώργη Μανουσάκη αποτυπώνουν με ζωντάνια τα γεγονότα των ημερών που θέλουμε να θυμηθούμε και επιβεβαιώνουν πως δεν έχουν στήσει οι Νεοχωρίτες μόνο μνημεία χωρικά, σαν αυτό όπου βρισκόμαστε, αλλά έχουν αφήσει μνημεία πνευματικά στις επερχόμενες γενιές μεγαλύτερης, μάλιστα, εμβέλειας και διαχρονικότητας…. Ο Μιχάλης Γρηγοράκης περιγράφει με τρόπο σχεδόν σουρεαλιστικό την παιδικά ανάμνηση μικρών καθημερινών αντιστασιακών πράξεων: «ξαφνικά θάμπωσαν λίγο όλα με κάτι π’ άρχισαν να πεταλουδίζουν τριγύρω του θόλου και να κατεβαίνουν απαλά κι’ ωραία προς εμάς. Ενόμισα πως είχαν ανοίξει εκείνη την ώρα οι ουρανοί και μικροί αγγέλοι χαιρετίζαν το γεγονός….  Η Νέα Χώρα βρέθηκε στο στόχαστρο των βομβαρδισμών είτε λόγω του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΑΒΕΑ, όπου μάλιστα κατά τους κατοίκους είχαν αποθηκεύσει αγγλικά πολεμοφόδια, είτε λόγω της θέσης της στον άξονα Μάλεμε – Χανίων… Στη μικρή πλατεία Βαφέ βρισκόταν το μόνο καταφύγιο που είχε οριστεί από τη Νομαρχία για την προστασία των κατοίκων της Νέας Χώρας, το οποίο κατά τις πρώτες αυτές ημέρες παρέσυρε στο θάνατο όσους προστάτευε.

 « Μα ένα καταφύγιο πουχαν στη Νέα Χώρα

Γεμάτο γυναικόπαιδα, για να περασ’ η μπόρα,

Μια μπόμπα του ερρίξανε, ώφου κακό μεγάλο,

Κανένας δεν εγλίτωσε μικρός, μούδε μεγάλος» αφηγείται ο λαϊκός ποιητής. Στους γύρω δρόμους καταγράφονται ανθρώπινα θύματα και υλικές ζημιές:  στην οδό Σελίνου, στην οδό Κισάμου, στην οδό Φλωράνς, στην οδό Μελετίου Μεταξάκη και Μελετίου Πηγά, στο Εβραικό  Νεκροταφείο. Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης επίσης υπέστη σοβαρές ζημιές, αν και στη συνέχεια έγινε «για τους μαθητές σχολική στέγη και σύγχρονο κρυφό σχολείο, αφού το νεόκτιστο σχολείο το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί…”.  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών, ενός λεπτού σιγή, τον Εθνικό Ύμνο από τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και τις καταθέσεις στεφάνων.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com