Τετάρτη , 19 Ιούνιος 2024

ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ – Εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης

Τη στήριξή τους για το μοναδικό μοναστήρι του Αποκορώνα στο Καρύδι, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, έδειξαν έμπρακτα ο Δήμος και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αποκορώνου καθώς και οι “Φίλοι της Ιεράς Μονής”, πραγματοποιώντας το βράδυ της Κυριακής στον αύλειο χώρο του μοναστηριού εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση των εργασιών αναστήλωσης και ανακαίνισής του.

Την εκδήλωση πλαισίωναν οι καλλιτέχνες Μανώλης Κοντσαρός, Δημήτρης Βακάκης, Μανώλης Κατσιαγιάννης, μέλη του Παραδοσιακού Μουσικού Συλλόγου Αποκορώνου “Ο Χαρίλαος”, η χορωδία της Ενορίας Αλικιανού “Άγιος Γεώργιος Διβόλης” και νέοι καλλιτέχνες της περιοχής.

Η ιστορία της Ιεράς Μονής αρχίζει από παλιά όπως έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερα ρεπορτάζ, όπου, μεταξύ άλλων είχαν επισημανθεί τα εξής: « Πρόκειται για το μοναδικό μοναστήρι της πρώην επαρχίας Αποκορώνου, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, το οποίο, για πολλούς παραμένει άγνωστο, ενώ πρόκειται για έναν ιστορικό χώρο με παλιά μισογκρεμισμένα κτήρια, σπουδαίας αρχιτεκτονικής, που έχουν καμάρες, τα οποία αναστηλώνονται αργά, αλλά σταθερά, από την Αρχαιολογία.

Το μοναστήρι είναι μετόχι της Αγίας Τριάδας και οι εργασίες αναστήλωσης του εγκαταλελειμμένου για πολλές δεκαετίες αυτού χώρου είχαν αρχίσει πριν το 1996.

Η ελιά και τα λιοτρίβια του μετοχιού

“Η ελιά και το ελαιόλαδο συνδέονται στενά με τη μυθολογία, την ιστορία, την παράδοση, την θρησκεία, την τέχνη αλλά και την κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων της Κρήτης. Σήμερα το ελαιόλαδο που παράγεται έχει ιδιαίτερη ποιοτική, υγιεινή και πολιτιστική αξία και αποτελεί ένα από τους κυριότερους οικονομικούς πόρους του νησιού. Η εξαγωγή του ελαιολάδου από τον ελαιόκαρπο αποτελεί μια διαδικασία που πέρασε από πολλά στάδια για να μετεξελιχθεί από τα πρωτόγονα τέχνεργα της προϊστορικής περιόδου στη σύγχρονη αυτόματη τεχνολογία. Μία εικόνα της διαδικασίας αυτής κατά τα μεταβυζαντινά χρόνια προσφέρουν τα ελαιοτριβεία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι. Τον 19ο αιώνα το μετόχι της Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων στον Άγιο Γεώργιο στο Καρύδι γνώρισε μια έντονη ανάπτυξη εξαιτίας της αύξησης της περιουσίας της Μονής. Τον καθαρά αγροτικό χαρακτήρα του μετοχιού επιβεβαιώνει η ύπαρξη των δύο ελαιοτριβείων. Το μικρότερο της περιόδου της ύστερης ενετοκρατίας είναι μονόχωρο με δύο ζεύγη τόξων στο εσωτερικό του. Το νεότερο κατασκευάστηκε το 1863 πάνω σε σχέδια του προηγουμένου της μονής, Γεράσιμου Στρατηγάκη. Πρόκειται για ένα δίχωρο κτίσμα του οποίου ο δυτικός χώρος φέρει 12 μεγάλα τόξα και διασώζει αποσπασματικά ως σήμερα τους τέσσερις ελαιόμυλους του νεότερου τύπου με περισσότερες από μια μυλόπετρες οι οποίες κινούνταν με ζωική δύναμη”.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com