Τρίτη , 15 Οκτ 2024

ΣΤΑ ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΑ: Εκδήλωση με μνημόσυνο για τους Μικρασιάτες

image0004

Συγκινητικές οι στιγμές για όλους όσοι συμμετείχαν προχθές το απόγευμα στο μνημόσυνο και την τιμητική εκδήλωση στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Τσικαλαριών για τους πρώτους κατοίκους των Μετοχίων, αυτού του χωριού που ήρθαν με τον μεγάλο διωγμό από τις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας και ρίζωσαν στη νέα τους πατρίδα, τα Τσικαλαριά. 

Για το ιστορικό αυτό γεγονός ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Τσικαλαριών και η Ενορία του χωριού πραγματοποίησαν τιμητική εκδήλωση  με ομιλία  από τη φιλόλογο κα Βίκυ Κόλλια για τα δραματικά γεγονότα που βίωσαν με τον ξεριζωμό τους οι Μικρασιάτες, πρόσφυγες των Μετοχίων Τσικαλαριών.

Την εκδήλωση πλαισίωνε  τιμητική αντιπροσωπεία μελών του χορευτικού ομίλου “Αροδαμός” ντυμένη με παραδοσιακές μικρασιάτικες φορεσιές. Σύντομους χαιρετισμούς έκαναν ο εφημέριος της Ενορίας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, η πρόεδρος της Μικρασιατικής αδερφότητος για να ακολουθήσει  με τον δικό της ξεχωριστό  χαιρετισμό η φιλόλογος κα Μαρία Μαράκη τονίζοντας, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Συγκεντρωθήκαμε εδώ για δεύτερη συνεχή χρονιά σε αυτό το πραγματικά όμορφο τοπίο της περιοχής μας για να τιμήσουμε τους Μικρασιάτες εκείνους πρώτους κατοίκους στην περιοχή των Μετοχίων Τσικαλαριών. Οι πρώτοι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία μετά τον φοβερό διωγμό βρήκαν εδώ καταφύγιο και προστασία. Με τις δυσκολίες εκείνων των καιρών ερχόταν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο να προσκυνούν στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και ν’ αγναντεύουν πέρα τη θάλασσα, τη θάλασσα της Σούδας και κατ’ επέκταση τη θάλασσα της Ιωνίας. Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε τίποτα σε αυτόν τον χώρο πέρα από μια κατεστραμμένη εκκλησία  από την εποχή της τουρκοκρατίας που μόνο το Ιερό της είχε μείνει…».   

Η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών κα Στέλα Γκοζάνη – Χαριτάκη επεσήμανε: «Το Συμβούλιο της Αδελφότητας Μικρασιατών δεν μπορούσε να μην ήταν παρόν σε μια εκδήλωση που γίνεται εδώ στα Μετόχια. Είμαστε κι εμείς πάρα πολύ ευτυχισμένοι διότι κοιτάζοντας απέναντι, το μυαλό και η ψυχή μας ταξιδεύει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου στην τραυματισμένη γη της Ιωνίας» για να συνεχίσει τονίζοντας ότι «παρά τις όποιες δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι Μικρασιάτες που ήρθαν εδώ και έκτισαν τη δική τους φωλίτσα κατάφεραν να ενσωματωθούν με την τοπική κοινωνία και να βοηθήσουν την ανάπτυξη και προκοπή του τόπου μας συμβάλλοντας  σημαντικά σε όλους τους τομείς…».

Η φιλόλογος κα Βίκυ Κόλλια έκανε μια λεπτομερή αναφορά για τα δραματικά γεγονότα εκείνης της θλιβερής περιόδου του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ιστορία όπως και η μνήμη, δεν διαγράφονται, καταγράφονται. Για τον λόγο αυτό συγκεντρωθήκαμε απόψε εδώ να αποτίσουμε φόρο τιμής σε έναν πολιτισμό χιλιετηρίδων και σε εκείνους που διατήρησαν άσβεστο το φως του ελληνισμού εκεί, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Τόνοι από μελάνη έχουν καταναλωθεί για να αναλυθεί το σκηνικό εκείνων των δραματικών χρόνων. Ξένοι και Έλληνες ιστορικοί επιδίδονται σε έναν πραγματικό αγώνα αναζήτησης της αλήθειας. Η αλήθεια κάθε πλευράς είναι αποδεκτή. Δεν είναι, όμως, δυνατόν να αμφισβητούνται ιστορικά γεγονότα που καταλυτικές μαρτυρίες ενισχύουν… Η Σμύρνη, το διαμάντι της ανατολής, πόλη αρχαιότατη, αυθεντικά ελληνική, πολυβασανισμένη… στεκόταν περήφανα στις ακτές της Ιωνίας και διαφέντευε με αρχοντιά, πολιτισμό και οικονομία της Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης. Πέρασμα λαών, σταυροδρόμι πολιτισμών, υπήρξε εμπορικός κόμβος, συνδετικός κρίκος Δύσης και Ανατολής». 

Η ίδια, αναφερόμενη στην αιμοβόρα τουρκική επίθεση τόνισε: «Οι Τούρκοι με την ανώτερη καθοδήγηση του Λήμαν Φον Σαντερς, εκπροσώπου του γερμανικού ιμπεριαλισμού, τηρώντας ευλαβικά τις υποδείξεις του, άρχισαν τις εθνικές εκκαθαρίσεις Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και Αρμενίων. Αρχιερέας των σφαγών, απόλυτος εμψυχωτής και εμπνευστής νέων βάρβαρων μεθόδων, ο Μουσταφά Κεμάλ που ξεπήδησε από τις τάξεις του τουρκικού στρατού…».

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από το μνημόσυνο και την όμορφη εκδήλωση τιμής και μνήμης των μακαριστών Μικρασιατών που κατοίκησαν στα Μετόχια των Τσικαλαριών. Στο τέλος προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα από γλυκά και αναψυκτικά που είχαν φέρει οι απόγονοι των Μικρασιατών. 

image0008

 

image0002

 

image0003

 

image0007

 

image0005

 

image0006

 

image0009

 

image0010

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com