Ανακοίνωση

ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ : Το Σιναϊτικό Μετόχι της Αγίας Τριάδας άγνωστο σε πολλούς

 

Στο Σιναϊτικό Μετόχι της Μονής Σινά στα Περιβόλια βρεθήκαμε αναζητώντας την ευλογία του γέροντα μοναχού π. Σωφρόνιου, ο οποίος, μάλιστα, μας χάρισε κι ένα πολύ ωραίο βιβλίο με όλα τα Σιναϊτικά Μετόχια σε Κρήτη και Κύπρο. 

Μέσα, λοιπόν, στις 382 σελίδες του θαυμάσιου αυτού βιβλίου – οι 11 είναι αφιερωμένες στο Χανιώτικο Σιναϊτικό Μετόχι – το οποίο φωτογραφήσαμε και προβάλλουμε με μικρά αποσπάσματα από το κεφάλαιο  στο οποίο έχει επιμεληθεί ο Μιχάλης Ανδριανάκης, γράφοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “ Η παρουσία της Μονής Σινά στην περιοχή των Χανίων μαρτυρείται από τη δεύτερη Βυζαντινή περίοδο της Κρήτης… Το Μετόχιο της Αγίας Τριάδας της Μονής Σινά, κοντά στην πόλη των Χανίων, είναι κτισμένο μέσα στην εξαιρετικά εύφορη πεδιάδα που την περιβάλλει από νότια, μεταξύ των χωριών Μουρνιές και Περιβόλια. Στην ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας είναι κτισμένα από τα χρόνια της Βενετοκρατίας τουλάχιστον, πολλά μοναστηριακά συγκροτήματα, που κατά το πλείστον ανήκουν σε άλλες Μονές, αλλά και ιδιωτικά αγροτικά συγκροτήματα, γνωστά επίσης ως μετόχια, που χρονολογούνται επίσης στην ίδια περίοδο. Πολλά από τα αγροκτήματα αυτά περιήλθαν λίγο πριν από την τουρκική κατάκτηση του 1645 στις Μονές, προκειμένου να μην περιέλθουν στα χέρια των νέων κατακτητών. Μια σειρά από μικρές Μονές στο κέντρο της συνήθως μεγάλης αγροτικής περιουσίας δημιουργήθηκαν από τα μέσα του 16ου αιώνα μέχρι την Τουρκική κατάκτηση. Τα μετόχια της πεδιάδας των Χανίων στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε ένα αρχιτεκτονικό τύπο, που προσεγγίζει στην  οργάνωση των Ορθοδόξων Μονών. Αναπτύσσονται σε πτέρυγες ορθογωνίου σχήματος και περιλαμβάνουν χώρους κατοικίας των ιδιοκτητών, του εργατικού προσωπικού, αγροτικές εγκαταστάσεις (ελαιοτριβεία, ληνούς, αποθήκες προϊόντων και εργαλείων, και άλλες αναγκαίες κατασκευές). Τα μοναστηριακά μετόχια περιβάλλουν το ναό, συνήθως μικρών διαστάσεων και απλού αρχιτεκτονικού τύπου. Σε πολλά από αυτά είναι ευδιάκριτος ο αρχικός πυρήνας από τα χρόνια της Βενετοκρατίας, όπως και οι μεταγενέστερες επεμβάσεις, οι οποίες ωστόσο διατηρούν έντονα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της προηγούμενης περιόδου, που είχαν περάσει στη λαϊκή παράδοση…  Το Μετόχιο της Μονής Σινά στα Χανιά έχει ανακτήσει σήμερα σε μεγάλο βαθμό το μνημειακό χαρακτήρα του, έχει ανασυγκροτήσει την αξιόλογη αγροτική περιουσία του με παραγωγικό τρόπο και έχει αρχίσει να παίζει σημαντικό πνευματικό ρόλο στην περιοχή”.


Εξωτερική όψη και εσωτερικά ο Ιερός Ναός με τ’ άλλα κτήρια του Μετοχιού.

 

Το ρεπορτάζ στα Χανιώτικα νέα θα το δείτε κάνοντας εδώ κλικ: 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com