Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΡΟΥΜΑΤΑ – Τιμήθηκε η μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης

Στο Μνημείο των Πεσόντων της μικρής όμορφης κεντρικής πλατείας του άλλοτε μεγάλου και ιστορικού χωριού της πρώην επαρχίας Κισάμου και σήμερα Δήμου Πλατανιά, ο Δήμος, τιμώντας τον εορτασμό της Επετείου της Εθνικής Αντίστασης τέλεσε στις 11 το πρωί της Κυριακής με τον εφημέριο της Ενορίας και κατοίκους του χωριού επιμνημόσυνη δέηση. 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντιστράτηγος (ε.α.) Πολιτικός Μηχανικός Στέφανος Ανδριάνης με θέμα της ομιλίας του “ Η Εθνική Αντίσταση στη χώρα μας και στην περιοχή μας”.  Το “παρών” εκ μέρους  της Τοπικής Κοινότητας Παλαιών Ρουμάτων έδωσε ο πρόεδρος Ελευθέριος Λουφαρδάκης, του Δήμου Πλατανιά ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καλαϊτζάκης αντικαθιστώντας τον δήμαρχο Γιάννη Μαλανδράκη που απουσίαζε εκτός Κρήτης, του Δήμου Καντάνου Σελίνου ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βακάκης και από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη η οποία απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε: “Βρισκόμαστε σε έναν χώρο που είναι κομμάτι της ιστορίας και δικαίως ο Δήμος Πλατανιά πήρε αυτή την απόφαση γιατί τα Παλαιά Ρούματα είναι ένα χωριό όπου μέσα από τους αγώνες του, μέσα από τα ίδια τα σπίτια ένα προς ένα αν τα πάρετε και δείτε τους ανθρώπους σας και τους συγγενείς σας είναι αυτοί οι άνθρωποι κομμάτι της ιστορίας, είναι κομμάτι της Εθνικής Αντίστασης όχι σαν κάτι που το κουβεντιάζουμε αλλά σαν κάτι που το ζήσανε οι δικοί του, σαν κάτι που είναι πρόσφατη ιστορία και που το βάρος για την διατήρηση της μνήμης είναι τεράστιο πάνω μας, γιατί καταγράφεται κιόλας η πρόσφατη ιστορία τώρα και όσο ακόμα υπάρχουν μνήμες πρέπει να γίνει η καταγραφή με τον σωστό τρόπο και αυτό είναι ένα στοίχημα δικό μας και της γενιάς μας γιατί η ιστορία αυτή γράφτηκε και είναι μέσα στα σπίτια όλων μας. Και η Κρήτη σε αυτό είχε τεράστιο κομμάτι από την έναρξη της κατάληψης και αυτή ήταν η ιδιαιτερότητά της σε σχέση και με την υπόλοιπη Ελλάδα  ότι ξεκίνησε την πρώτη ημέρα μετά την κατάκτηση της Κρήτης στα τέλη του Μαΐου του 1941”. Χαιρετισμό επίσης απέστειλε ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Μανούσος Βολουδάκης. 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ 

Καταξιωμένος ρήτορας ο ιστοριοδίφης ομιλητής Στέφανος Ανδριάνης, καταγόμενος από του Λάκκους του Δήμου Πλατανιά σήμερα, ανέλυσε λεπτομερώς τα ιστορικά ντοκουμέντα της Εθνικής Αντίστασης στη χώρα μας και στην περιοχή μας, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “Το Όχι του Ελληνικού λαού στη γερμανική ναζιστική σκλαβιά, ήταν εξίσου βροντερό με το μεγάλο Όχι στους Ιταλούς το 1940. Η αντίσταση ξεδιπλώθηκε από την αρχή της κατοχής. Οι πρώτες δράσεις, αυθόρμητες, παράτολμες, αλλά όχι οργανωμένες. Αυθόρμητη ήταν η μαζική αντίσταση να αποτρέψουν τη βουλγαροποίηση της περιοχής στη Δράμα τον Σεπτέμβριο του 1941, που οι βουλγαρικές αρχές κατέπνιξαν. Αυθόρμητη αντίσταση ήταν και το εκπληκτικό τόλμημα, στις 30 Μαΐου 1941 μόλις είχε καταληφθεί η Κρήτη, των Μανόλη Γλέζου και Λάκη Σάντα να σκαρφαλώσουν νύχτα στην Ακρόπολη , να κατεβάσουν τη σβάστικα και να την εξαφανίσουν από τον ιερό βράχο με κινδυνο της ζωής τους. Πολλά τα παραδείγματα. Το πιο κορυφαίο και εμφαντικό αυθόρμητο μαζικό ξεσήκωμα, ήταν του λαού στη Μάχη της Κρήτης. Καταδεικνύεται έτσι ότι η μετέπειτα ένοπλη Εθνική Αντίσταση 1941 – 44 οργανώθηκε πάνω σε υπάρχουσα ισχυρή λαϊκή ψυχο-αγωνιστική βάση. Υπήρχε πλούσιο πατριωτικό υλικό για όσους μετέπειτα πήραν πρωτοβουλίες οργάνωσης. Δεκάδες αντιστασιακές οργανώσεις φύτρωναν σαν μανιτάρια σε όλη τη χώρα. μαζί όμως ξεφύτρωναν, δυστυχώς, και αρκετοί δωσίλογοι. Στην Κρήτη, η πρώτη πράξη της Εθνικής Αντίστασης ήταν η πρώτη τουφεκιά στον αλεξιπτωτιστή κατακτητή. Οι Κρητικοί μπροστά σε μια νέα σκλαβιά, δε σκέφτηκαν ότι δεν είχαν πολλά όπλα γιατί τα είχε μαζέψει η Μεταξική δικτατορία, ούτε και ότι δεν τους χορηγούσαν οι αρχές. Στάθηκαν απέναντι, σταθερά και αναντρανιστά σε μια μεγάλη και ασύμμετρη απειλή. Η κατάσταση στην Κρήτη στρατιωτικά και κοινωνικά τον Μάη του 1941 δεν είχε όμοιό της σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη..”. 

Ο ίδιος, συνεχίζοντας την μακρά ιστορική αναφορά, επεσήμανε για τους αγώνες της εδώ γύρω περιοχής υπογραμμίζοντας: “Στις 4 Αυγούστου του 1944  πενήντα πέντε αντάρτες του ΕΛ.ΑΣ. περιοχής Παλαιών Ρουμάτων, χτύπησαν Γερμανική φάλαγγα 7 μεγάλων  αυτοκινήτων στον Άναβο με απώλειες 10 Γερμανούς νεκρούς , 2 τραυματίες και 15 αιχμαλώτους. Μετά την επιτυχία της ενέδρας οι αντάρτες ενισχύθηκαν με εφόδια και όπλα. Στις 9 Αυγούστου του 1944 αντάρτες του ΕΛ.ΑΣ. έδωσαν σκληρό αγώνα εναντίον γερμανικής φάλαγγας πριν από τη σήραγγα Τοπολίων…” για να συνεχίσει τον αγώνα των ανταρτών κατά των ναζί επισημαίνοντας ότι “ βαρύς ο φόρος αίματος των νεκρών ανταρτών και των εκτελεσμένων στα σημερινά όρια του Δήμου Πλατανιά με βαρύτερο φόρο αίματος τα χωριά Αλικιανός, Φουρνές, Μεσκλά, Σκηνές, Βατόλακκος, Κοντομαρί, Κακόπετρος, Παλαιά Ρούματα, Ορθούνι, Λάκκοι, Πρασές, Επισκοπή, Πλατανιάς. Σε ότι αφορά τη δράση της Εκκλησίας στην Εθνική Αντίσταση, κάποιοι ιερείς κρατούσαν και οι ίδιοι ντουφέκι, ενώ άλλοι οι περισσότεροι υποστήριζαν τον αγώνα και ήταν κοντά στα δεινοπαθήματα του λαού με όποιο τρόπο μπορούσαν. Ο επίσκοπος Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθάγγελος Ξηρουχάκης, όντας γνώστης της γερμανικής γλώσσας και με διπλωματικές ικανότητες λόγω  μακρόχρονης διαμονής του στο εξωτερικό μπορούσε να επικοινωνεί με τις Αρχές Κατοχής. Έκανε συχνές παρεμβάσεις για να αποτρέψει αντίποινα, εκτελέσεις και να απελευθερώνονται κρατούμενοι και σε αρκετές περιπτώσει είχαν σχετικά αποτελέσματα, μέσα στις δύσκολες εκείνες συνθήκες”.  

Στη συνέχεια ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ψάλσιμο του Εθνικού Ύμνου από όλους για να τελειώσει η εκδήλωση με διανομή κολλύβων και κέρασμα σε ταβέρνα του χωριού από τον Δήμο Πλατανιά. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com