Τετάρτη , 28 Φεβ 2024

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΚΩΝΑ ΚΙΣΑΜΟΥ – Με λαμπρότητα εορτάσθηκε ο Πρωτομάρτυρας Άγιος Στέφανος (Και βίντεο)

 

Εκατοντάδες προσκυνητές προσέλκυσαν τόσο στα Χανιά ο Ιερός Ναός του Αγίου Πρωτομάρτυρα  Στεφάνου στην ομώνυμη ενορία στον Κουμπέ, όσο και στη Δρακώνα Κισάμου στις οποίες προεξήρχαν της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας οι μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος με πλειάδα άλλων κληρικών.    

ΣΤΗ ΔΡΑΚΩΝΑ

Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου τελέστηκε το πρωί στην κεντρική εκκλησία της Δρακώνας Κισάμου η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στη μνήμη του πρωτομάρτυρα Αγίου Στεφάνου αντί  του μικρού  εορταζόμενου βυζαντινού εξωκλησιού της περιοχής λόγω της χειμερινής περιόδου, επειδή βρίσκεται έξω από το χωριό.

Στην διάρκεια της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας έγινε χειροθεσία οφφικίου εις Πρωτοπρεσβύτερον στον εφημέριο της ενορίας συμπροσευχομένων αρκετών κληρικών από όμορες ενορίες και όχι μόνο ενώ στα δύο αναλόγια έψαλλαν ύμνους έμπειροι ιεροψάλτες δίνοντας άλλη διάσταση με τις καλλικέλαδες φωνές τους. Τα αναλόγια κοσμούσαν οι Κωνσταντίνος Στεφανάκης καθηγητής της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης και πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, ο κ. Εμμανουήλ Μανιαδάκης πρωτοψάλτης της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, ο κ. Κωνσταντίνος Κωστουράκης μαθητής βυζαντινής μουσικής, υποδιευθυντής στο Ε’  Γυμνάσιο Χανίων και ο κ. Γεώργιος Κλουβιδάκης πρωτοψάλτης του ναού. Εκ μέρους του Δήμου Πλατανιά παρέστη ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μαλακωνάκης με δημοτικούς συμβούλους. Παρέστη επίσης  και ο πρώην δήμαρχος Κισάμου κ. Ανδρέας Βαρουχάκης.   

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ 

Το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου χορηγήθηκε στον έγγαμο πρεσβύτερο της ενορίας Δρακώνας π. Γεώργιο Μωραιτάκη με χειροθεσία και ευχή του μητροπολίτη κ. Αμφιλοχίου ο οποίος στο κήρυγμα του υπογράμμισε:  «Η εκκλησία μέσα στην διακονία της και εις την ζωή της έχει τα λεγόμενα οφίκια για τα πνευματικά εκείνα αξιώματα τα οποία δίδει στους διαφόρους λειτουργούς της δηλαδή στους πρεσβυτέρους δια του επισκόπου θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στηρίξει και να ενισχύσει την πνευματική πορεία και τον αγώνα τους, αλλά και ως επιβράβευση για την προσφορά, για τη διακονία και μαρτυρία τους στο χώρο της εκκλησίας».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «σήμερα αποφασίσαμε να προκηρύσσουμε στο οφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου τον άξιο εφημέριο σας της Ενορίας Δρακώνας αιδεσιμότατο πατέρα Γεώργιο Μωραϊτάκη ο οποίος ήδη από το 2.000 διακονεί έχοντας λάβει τη χειροτονία από τον μακαριστό γέροντα και προκάτοχο μας μητροπολίτη κυρό Ειρηναίο διακονώντας μετά φόβου Θεού, μετά πολλού ζήλου, μετά πολύς αγάπης στην εκκλησία κι εδώ στην Ενορία Δρακώνας και στην ενορία Αγίου Αντωνίου και όπου αλλού κλήθηκε και όπου αλλού χρειάστηκε να προσφέρει τη δική του τη διακονία  και  μαρτυρία. Έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανακαίνιση και στον εξωραϊσμό  ναών των ενοριών του όπως στον όμορφο και περικαλλή αυτόν ναό, αλλά κυρίως και κατ’ εξοχή συμβάλει στην πνευματική αναγέννηση των ανθρώπων των ενοριών».

Συνεχίζοντας ο κ. Αμφιλόχιος την εξιστόρηση  της πλούσιας ανθόσπαρτης διακονίας του τιμώμενου εφημερίου της εορταζόμενης Ενορίας, ευλόγησε και ευχήθηκε προς τον πατέρα Γεώργιο, λέγοντας: «H αντιπροσφορά της Εκκλησίας διά του επισκόπου της θα σε ενισχύσει κι έτσι θα συνεχίσεις να αγωνίζεσαι, να γίνεσαι φως κι ελπίδα στους ανθρώπους της Ενορίας σου καθώς κι εκείνοι σ’ εκτιμούν ιδιαίτερα, σε αγαπούν, σε σέβονται και αναγνωρίζουν την προσφορά σου», για να καταλήξει  απευθυνόμενος στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ενορίας και της περιοχής που είχε γεμίσει την Εκκλησία, τονίζοντας: «Νομίζω ότι δεν έχει μείνει τίποτα άλλο παρά μόνο η ελπίδα της καμπάνας και της Εκκλησίας. Αυτό που σήμερα κρατά ζωντανές τις κοινωνίες μας είναι η Ενορία, είναι η Θεία Λειτουργία, είναι οι εορτές της Εκκλησίας, είναι οι ανοιχτοί Ναοί μας και το κάλεσμα κάθε φορά από κληρικό της Ενορίας δια της καμπάνας σε κάθε λειτουργία. Έτσι, λοιπόν, αυτή η ελπίδα της πίστεως παραμένει ζωντανή και αναμμένη στις κοινωνίες μας και στα χωριά μας επειδή υπάρχουν Ιερείς που λιτανεύουν αυτή την ελπίδα και αυτή την πίστη και αυτή την αλήθεια και αυτή την χαρά. Και θα ήθελα να σας παρακαλέσω αδερφοί μου να δείχνετε την αγάπη σας και να έρχεστε και να προσεύχεστε για τον εφημέριο σας καθώς κι εκείνος αντιπροσφέρει σε όλους σας σε κάθε Θεία Λειτουργία μνημονεύοντας τα ονόματά σας στην  Ιερά Προσκομιδή.  Αντιπροσφέρει  την προσευχή του προς τον γεννηθέντα Κύριό μας, προς το Θείο Βρέφος για να σας χαρίζει ο Θεός υγεία, δύναμη, φωτισμό και να οδηγηθούμε όλοι σε αυτή την κλίση της Βασιλείας του Θεού. Και αυτό αδερφοί μου το έργο της προσφοράς του κληρικού, είναι ότι πολυτιμότερο και ότι σπουδαιότερο μπορεί να προσφέρει για τους ενορίτες του, για τους ανθρώπους τους οποίους του εμπιστεύθηκε η Εκκλησία διά του Επισκόπου. Και επίσης θα ήθελα να σας παρακαλέσω να κατανοείτε τους κληρικούς μας και να αντιλαμβάνεστε ότι κι εκείνοι είναι άνθρωποι που σημαίνει ότι έχουν στιγμές δυσκολίας, στιγμές αδυναμίας, στιγμές που ζητούνε τη συγχώρηση και την κατανόηση σας…».     

Γιάννης Η. Κάκανος

dsc00475wtmk

dsc00447wtmk

dsc00477wtmk

 

dsc00451wtmk

dsc00468wtmk

dsc00481wtmk dsc00482wtmk dsc00483wtmk dsc00486wtmk dsc00487wtmk dsc00488wtmk dsc00491wtmk dsc00495wtmk dsc00496wtmk dsc00498wtmk dsc00500wtmk dsc00501wtmk dsc00506wtmk dsc00510wtmk dsc00511wtmk dsc00512wtmk

Στιγμιότυπα από την Θεία Λειτουργία και τη χειροθεσία του οφικίου καθώς και το παραδοσιακό κέρασμα που ακολούθησε, ενώ το πανηγύρι συνεχίστηκε σε σπίτια του χωριού.

 ………………………..

 

 ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Κατάμεστη από προσκυνητές η ενοριακή εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στην συνοικία του Κουμπέ η οποία λειτουργήθηκε πανηγυρικά προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.  Ο περικαλλής ναός κτίσθηκε με πρωτοβουλία του αείμνηστου τότε μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κυρού Νικηφόρου Συντζανάκη με σχέδιο που είχε εκπονήσει ο εφημέριος της ενορίας Αγίου Ιωάννη π. Μιχαήλ Μπακατσάκης, ο οποίος επίβλεψε των εργασιών του κτηρίου.

Ηλίας Ι. Κάκανος  

dsc04300wtmk dsc04304wtmk dsc04308wtmk

 

 

 

i-taftotita-gia-tin-efimerida-ke-se-aftokolita

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com