Ανακοίνωση

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ: Εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων (Και βίντεο)


 

Παρουσία αρκετών Χανιωτών και άλλων κατοίκων της πόλης και του νομού μας καταγόμενοι από τη Μακεδονία και τη Θράκη πραγματοποιήθηκε προχθές, Κυριακή απόγευμα, εκδήλωση μνήμης με επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Στην τελετή προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Το «παρών» έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές με τη μπάντα και άγημα του Ναυτικού. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, ο Εθνικός μας Ύμνος και η ομιλία του ερευνητή και συγγραφέα κ. Κυριάκου Σαχανίδη, ο οποίος, είπε: «Σήμερα, εμείς οι έλληνες Ποντιακής καταγωγής και μαζί μας όλοι οι έλληνες, τιμούμε τη μνήμη των 353.000 προγόνων μας, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ετών 1914-1922. Σήμερα βροντοφωνάζουμε και διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων», για να συνεχίσει, επισημαίνοντας ότι «η λογική των νεοτούρκων εθνικιστών, βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκε η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τις αποφάσεις του συνεδρίου τους που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 1911. Έλεγε, λοιπόν, η απόφαση τους: “Η Τουρκία πρέπει να γίνει Μωαμεθανική χώρα, όπου η μωαμεθανική θρησκεία και οι Μωαμεθανικές αντιλήψεις θα κυριαρχούν. Κάθε άλλη θρησκεία θα πρέπει να εκλείψει. Αργά η γρήγορα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πλήρης οθωμανοποίηση όλων των υπηκόων της Τουρκίας και είναι ολοφάνερο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την πειθώ. Άρα πρέπει να χρησιμοποιηθεί βία”. Βία λοιπόν αποφάσισαν και βία εφάρμοσαν».

Ο ίδιος συνέχισε, επισημαίνοντας: «Χρησιμοποιήθηκαν πρωτοφανείς μέθοδοι για την εξόντωση των Ελλήνων, όπως η εκτόπιση των πληθυσμών μέσα στο χειμώνα, η αποστολή στα “Τάγματα Εργασίας”, πυρπολήσεις χωριών, λεηλασίες, βιασμοί και ότι άλλο μπορούσε να επινοήσει η διεστραμμένη φαντασία τους», για να καταλήξει μετά από μια λεπτομερή τεκμηριωμένη ομιλία ότι « οι νεκροί δεν γυρίζουν πίσω, Η εκδίκηση δεν απαλύνει τον πόνο. Όμως, η αναγνώριση του λάθους, συνοδευόμενη από συγνώμη και η μη επανάληψή του, γλυτώνει ζωές στο μέλλον και αδελφώνει λαούς. Δεν θέλουμε αντίποινα, δεν θέλουμε άλλο πόνο» τόνισε ο ομιλητής.

Αμέσως μετά ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τους Συλλόγους Ποντίων Χανίων  “Παναγία Σουμελά” και “Ρωμανία”, ενώ προσφέρθηκαν γλυκά με συνταγές από τα μέρη τους.

SONY DSC

 

SONY DSC

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

SONY DSC

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com