Κυριακή , 26 Μαρ 2023

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ – Αλλάζει όψη η δυτική Τάφρος με τα εκτελούμενα έργα

 

???????????????????????????????

Μια παλιά λαϊκή γειτονιά, με σπίτια φτωχικά, που κτίστηκαν μετά την γερμανική κατοχή πάνω στα αναχώματα της δυτικής Τάφρου, εκεί που τελειώνει η οχύρωση της παλιάς πόλης των Χανίων, θ’ αποτελεί πλέον παρελθόν λόγω της σημασίας που έχει η ανάδειξη και αξιοποίηση αυτής της ιστορικής περιοχής.

Για τον σκοπό αυτό εδώ και πολλούς μήνες έχουν αρχίσει έργα με πολλές κατεδαφίσεις παλιών μικρών αυθαίρετων κατοικιών του συγκεκριμένου πανοραμικού οικισμού με θέα τη νέα πόλη και μέρος της παλιάς. Τα έργα εκτελούνται από το Δήμο Χανίων σε συνεργασία με  τις Υπηρεσίες: “Επιστημονική Ανάδειξη Οχυρώσεων  Κρήτης”,  “Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων” και  “Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων”.

Από κάτοικο της παλιάς πόλης που είναι σύμφωνος με την ανάπλαση της περιοχής, πληροφορηθήκαμε ότι «είναι ιδιαίτερα αξιόλογη η απόφαση να αναδειχθεί πραγματικά η δυτική Τάφρος και στα ψηλά σημεία μ’ έργα ανάλογα που θα δώσουν άλλη αξία, πλην όμως, καλό είναι να παραμείνουν ορισμένες κατοικίες, να μην γκρεμιστούν όλες, από τη γειτονιά που για έξη δεκαετίες έμεναν τόσες οικογένειες, μέλη των οποίων αναδείχθηκαν σε όλους τους τομείς. Υπάρχουν συναισθηματικοί δεσμοί και για εκείνους που μεταστεγάστηκαν, όπως και για αυτούς τους λίγους που έχουν μείνει ακόμα, αλλά και για όλους εμάς τους κατοίκους της παλιάς πόλης. Η γειτονιά αυτή έχει γράψει τη δική της ιστορία και δεν πρέπει να σβηστεί…».       

Για τις εργασίες αυτές απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης κ. Μιχάλη Ανδριανάκη, ο οποίος μας είπε: «Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα “Αστικές αναπλάσεις” του ΠΕΠ Κρήτης. Είναι αποτέλεσμα πολυετούς συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού με το Δήμο Χανίων. Αρχικά καθαιρέθηκαν τα αυθαίρετα κτίσματα που υπήρχαν από τα μεταπολεμικά χρόνια, αφού οι χρήστες του δημοτικού αυτού χώρου μεταφέρθηκαν σε νέες κατοικίες που κτίστηκαν για το σκοπό αυτό. Έμεινε μόνο ένα τμήμα από ένα νεότερο ιστορικό κτήριο το Νοσοκομείο των ρωσικών στρατευμάτων από τα τέλη του 19ου αιώνα, το οποίο τώρα αναστηλώνεται από το Δήμο, ενώ βρέθηκαν και αναδεικνύονται και τα θεμέλια του υπόλοιπου, που βρέθηκαν πρόσφατα. Το έργο που εκτελούμε αφορά στη διαμόρφωση του ενετικού αναχώματος με διατήρηση κατά το δυνατό της αρχικής μορφής και διαμόρφωση σε επισκέψιμο χώρο. Απόμεινε να επεκταθεί η διαμόρφωση και στον υπόλοιπο προς βορρά χώρο του αναχώματος, μέχρι τον προμαχώνα της Αγίας Αικατερίνης, όπου ο Δήμος κατεδαφίζει το τελευταίο αυθαίρετο κτίσμα».

Ο ίδιος συνεχίζοντας κατέληξε: « Έχουν ετοιμαστεί ακόμη μελέτες για τη διαμόρφωση του χώρου της δυτικής τάφρου, ενώ συζητούμε ξανά με τον Δήμο για την κατασκευή πεζογέφυρας πλέον στην οδό Μελετίου Πηγά, της οποίας η μελέτη έχει παραδοθεί για τη διαμόρφωση της πισίνας του ξενοδοχείου “Ξενία”.  Με λίγες σχετικά δαπάνες και εργασίες και με τις μελέτες έτοιμες, μπορεί να ολοκληρωθεί το δυτικό τμήμα των οχυρώσεων, με υποδειγματική ανάδειξη. Η συνέχεια όμως του έργου της ανάδειξης των οχυρώσεων των Χανιών θα πρέπει να συνεχιστεί στη νέα προγραμματική περίοδο και θα πρέπει να βρεθεί λύση μετά την κατάργηση του Γραφείου Τειχών στο τέλος του χρόνου, λόγω μνημονίου».

Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες από αυτή την ιστορική περιοχή με τα εκτελούμενα έργα τα οποία, όταν αποπερατωθούν, θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στην παλιά πόλη.  

Ηλίας Κάκανος 

32.pdf Δυτική Τάφρος

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

 Η ταυτότητα για την εφημερίδα και σε αυτοκόληταΟι διαφημίσεις στα έντυπα μας είναι φθηνές και στηρίζουν την προσπάθεια διατήρησης χιλιάδων εκδηλώσεων στο ηλεκτρονικό αρχείο της ιστοσελίδας μας. Το «Επαρχιακό φως» ως έντυπο τυπώνεται σε χαρτί πολυτελείας στα υπερσύγχρονα τυπογραφεία της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» με δέκα χιλιάδες τεύχη που διανέμονται δωρεάν σε όλη την Κρήτη. Οι εκδηλώσεις όσων  επιθυμούν να συμπεριληφθούν σ’  ένα από τα επόμενα τεύχη μας οφείλουν να συνεισφέρουν στα έξοδα της σελίδας.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com