Δευτέρα , 17 Ιούνιος 2024

ΣΤ’ ΑΣΚΥΦΟΥ: Ημέρα μνήμης από την καταστροφή του Γενίτσαρου Αληδάκη το 1774

 

image0032

Με επιμνημόσυνη δέηση από ιερείς της περιοχής τιμήθηκε χθες το πρωί η ημέρα μνήμης και καταστροφής του Αληδάκη το 1774 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Σφακίων στις Καρές Ασκύφου.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον δήμαρχο Σφακίων κ. Παύλο Πολάκη και ομιλία από τον κ. Νικόλαο Προκοπάκη, πρόεδρο Ενωσης Σφακιανών Νομού Ηρακλείου για να συνεχιστεί η εκδήλωση με καταθέσεις στεφάνων και γεύμα που παρατέθηκε από τον Δήμο στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Το «παρών» έδωσαν στρατιωτικές και πολιτικές Αρχές, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης και Μανούσος Βουλουδάκης καθώς επίσης εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.  

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου:

«Άλλη μια χρονιά μαζευόμαστε σε αυτόν εδώ τον τόπο για να τιμήσουμε προγόνους ηρωικούς που επιβεβαίωσαν στα χρόνια τους το μεγάλο τραγούδι της Ρωμιοσύνης του Γιάννη Ρίτσου “Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, εκεί που πάει να σκύψει νάτη πετιέται από ξαρχής”. Τέσσερα χρόνια μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της επαρχίας στην πρώτη επανάσταση εναντίον των Τούρκων το 1770 με τον Δασκαλογιάννη όταν ο Αγάς Αληδάκης από το Μπρόσνιερο ετοιμαζόταν να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην επαρχία μας οι Σφακιανοί βρήκαν το βάρος να μαζευτούν εδώ και να εξαπολύσουν τον πρώτο επιθετικό πόλεμο στον οποίο όπως έχει καταγραφεί στην ιστορία συμμετείχαν και γυναίκες για να μπορέσουν να τον χτυπήσουν πριν προλάβει να τους καταστρέψει..» υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο κ. Πολάκης.  

Η ομιλία για την ηρωική επέτειο:

Μέσα από μια πολυσέλιδη αναφορά για την ηρωική επέτειο της καταστροφής του Αγά Αληδάκη ο πρόεδρος της Ένωσης Σφακιανών Ηρακλείου κ.  Νικόλαος Προκοπάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο γενίτσαρος Ιμπραήμ Αληδάκης γόνος εξωμοτών βενετών φεουδαρχών ήταν ο ισχυρότερος Τούρκος στην Κρήτη της εποχής, με πλούτο πολύ και επιρροή επίσης μεγάλη. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί κατά τα καθημάς πολυδισεκατομμυριούχος αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια περιουσία του. Ο Παπαδοπετράκης στην ιστορία των Σφακίων το 1888 γράφει: “Κατείχε και την από το Βλιτέ γη συνεχή αδιάκοπο μέχρι του ποταμού Μουσέλα, όριο της Ρεθύμνης, μέχρι των χωρίων Γωνιάς, Καλλικράτους και Ασκύφου και από τα ύψιστα άκρα των Λευκών Ορέων  έως εις τα χωρία των Αποκορώνων. Την κολοσσιαία ταύτη περιουσία εκτήσατο ο άπληστος Μουσουλμάνος δια της συνήθους βίας και αδικίας”. Υποχρέωνε τους χριστιανούς της περιοχής που κατείχε να δουλεύουν όλοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά με αντάλλαγμα ολίγη και αθλία τροφή και ουδέποτε με μισθό. Στην  κυριολεξία ήλεγχε την κτηνοτροφική παραγωγή του βόρειου τμήματος των Λευκών Ορέων, των παρακείμενων πεδινών εκτάσεων καθώς και τη γεωργική εκμετάλλευση του μεγαλύτερου μέρους της επαρχίας Αποκορώνου και μεγάλου μέρους της επαρχίας Κυδωνίας. Διέθετε πολύ μεγάλη αστική ακίνητη περιουσία και απασχολούσε σε μόνιμη βάση μόνο στον ιδιωτικό του στρατό πάνω από 120 μισθοφόρους…».

Στην ηρωική επίθεση των επιτιθέμενων ανδρών και γυναικών από τα Σφακιά τόνισε ο κ. Προκοπάκης ότι «ο Αληδάκης έδειξε εξαιρετική ανδρεία γεγονός που σημειώθηκε από τον ποιητή: “κι εφάγαν τον οι ΣΦακιανοί ως το κολατσιδάκι”. Οι άγριοι κι αιμοβόροι Τούρκοι του Μπρόσνερου αλλά και των δίπλα χωριών με την έναρξη της επίθεσης, εξαφανίστηκαν γυρεύοντας καταφύγιο σε πιο απομακρυσμένα σημεία από όπου παρακολουθούσαν τις εχθροπραξίες χωρίς να τολμήσει ή να θελήσει κανείς τους να σπεύσει προς ενίσχυση του πολιορκημένου Αληδάκη και των στρατιωτών του. Ο επίσημος Τούρκικος στρατός με την αιτιολογία ότι δεν είχε φιρμάνι για να ενεργήσει δεν ενεπλάκη. Ο Αληδάκης είχε πολυομεγαλώσει κι έπρεπε η απειλή αυτή να εκλείψει από τον ορίζοντα της Κεντρικής Διοίκησης» για να καταλήξει τονίζοντας: «Το 1962 απαλλοτριώθηκε ο Πύργος από το ελληνικό δημόσιο και κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πάντα, όμως, θα παραμένει ο τόπος που γράφτηκε μια ξεχωριστή σελίδα της ιστορίας των Σφακιανών, της ιστορίας της Κρήτης και του γένους μας και πάντα η αθάνατη μούσα της Κρήτης θα τραγουδά στα περήφανα βουνά μας το μεγαλείο της».   

image0030

image0033

image0031

image0034

image0035

image0036

image0037

image0038 

image0063

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση και το γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Σφακίων 

KAKANOS_BACK22

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com