Δευτέρα , 14 Οκτ 2024

Σοφία, Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα, τέσσερα ονόματα με πολύ νόημα που εορτάζουν…

ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”

Εσπερινός στην εορταζόμενη εκκλησία και εκδήλωση μνήμης με βιβλιοπαρουσίαση  

Παραμονή και ανήμερα της εορτής της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της Αγάπης, Πίστης και Ελπίδας εκατοντάδες προσκυνητές κατακλύζουν τις εορταζόμενες εκκλησίες για να προσευχηθούν και να ανάψουν στη χάρη τους ένα κερί. 

Με αφορμή την γιορτή της προστάτιδος του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγίας Σοφίας” στον Αποκόρωνα Χανίων τελέστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην εορταζόμενη εκκλησία που βρίσκεται στον χώρο του Ιδρύματος σε περιοχή  του χωριού Άγιοι Πάντες, ο εσπερινός προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτου Ιερεμία ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Καρυδίου για να ακολουθήσει τρισάγιο στη μνήμη του αείμνηστου Ιεράρχη της αγάπης και της προσφοράς, Ειρηναίου Γαλανάκη, των γονέων, των ευεργετών και των δωρητών του Κοινωφελούς Ιδρύματος καθώς επίσης και του μακαριστού αντιπροέδρου του Ιδρύματος, επίτιμου εφόρου αρχαιοτήτων Μιχαήλ Ανδριανάκη. 

Μετά τον εσπερινό και το τρισάγιο έγινε εκδήλωση μνήμης και βιβλιοπαρουσίαση από την έκδοση της Περιφέρειας Κρήτης με αναφορά στη ζωή και το έργο του Μιχάλη Ανδριανάκη έχοντας τίτλο: “Τα μονοπάτια μου στην Κρήτη: Αποκόρωνας”. 

Το βιβλίο παρουσίασε η Στέλλα Αλιγιζάκη, καθηγήτρια φιλόλογος και γραμματέας του Κοινωφελούς Ιδρύματος μαζί με Δημήτρη Μιχελογιάννη, δικηγόρο και ειδικό σύμβουλο της Περιφέρειας Κρήτης που επιμελήθηκε της έκδοσης του βιβλίου το οποίο μοιραζόταν δωρεάν σε όλους. Συντονιστής στην εκδήλωση η οποία υποστηριζόταν από το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, ήταν ο γραμματέας του σωματείου φίλων του Ιδρύματος Μάρκος Σελλιανάκης ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους έδωσε τον λόγο στον διευθυντή του Ιδρύματος πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ Βλαβογιλάκη ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στην συμβολή του μακαριστού Μιχάλη Ανδριανάκη τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: 

“ Ο Μιχάλης Ανδριανάκης δεν κουράστηκε ποτέ να εργάζεται αδιάκοπα, να γράφει και να μιλά, να προτείνει και να διαφωνεί, για τα θέματα που ήταν συνυφασμένα με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Δυστυχώς, όμως, ο ήλιος βασίλεψε πρόωρα και έφυγε από κοντά μας, πριν από δύο μήνες. Στις 11 Ιουνίου, παρουσίασε το βιβλίο του: ( Χανιά: Μνημεία και Μνήμη ) Ένα αριστούργημα – απόσταγμα έρευνας και γνώσης. 

Ο Μιχάλης εργάστηκε με πάθος και έρωτα για την επιστήμη της αρχαιολογίας  και μπορούμε να πούμε χωρίς υπερβολή ότι αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην έρευνα, την προστασία και την αποκατάσταση των μνημείων όλης της Κρήτης, ιδίως των βυζαντινών και μεταβυζαντινών. Η προσφορά του στην επιστήμη και στη Διοίκηση ήταν πολυετής και παραγωγικοτατη. Στη μακρόχρονη θητεία του είναι μοναδική η συμβολή του στην προστασία, αναστήλωση και προβολή των ενετικών φρουρίων της Κρήτης, αλλά και των κτιρίων και ευρημάτων της παλιάς πόλης των Χανίων. Στον Μιχάλη οφείλεται η εφαρμογή του σχεδίου ανάδειξης των μοναδικών οχυρώσεων των Χανίων. Δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των Χανίων. 

Πρόβαλε τη σχέση των μνημείων με την τοπική κοινωνία. Πίστευε ότι όλοι πρέπει να γίνουν κοινωνοί και συνυπεύθυνοι στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπερασπίστηκε σθεναρά το δημόσιο χαρακτήρα της. Προσπαθούσε να μεταδίδει τις γνώσεις του για να καλλιεργήσει την αγάπη των ανθρώπων προς τα μνημεία. Με εκλαικευμένο και κατανοητό τρόπο συνέβαλε στη διάδοση της αρχαιολογικής γνώσης και στην προβολή του μνημειακού και πολιτιστικού πλούτου της Κρήτης.     

Δεν σταμάτησε ποτέ να αρθρογραφεί, να παρεμβαίνει δημόσια με προτάσεις ή να επισημαίνει κακώς κείμενα πάντα με τεκμηριωμένες θέσεις. Κυρίως, όμως, ο Μιχάλης ήταν και ένιωθε Αποκορωνιώτης”. 

Συνεχίζοντας ο πάτερ επεσήμανε για τον Ανδριανάκη ότι “ ήταν ιδρυτικό μέλος του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία” το 1991 και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. την τελευταία εξαετία. Συμμετείχε ενεργά από θέσεις ευθύνης στο Α και Β παγκόσμιο συνέδριο Αποκορωνιωτών. Δεν υπάρχει θρησκευτικό μνημείο στον Αποκόρωνα και σε όλο το νομό Χανίων με το οποίο να μην ασχολήθηκε” για να καταλήξει τονίζοντας: “ Ο Μιχάλης ήταν επιστήμονας, στιβαρός αρχαιολόγος, ανήσυχος και ενεργός πολίτης, με πολυσχιδή δράση και σημαντικό έργο στην έρευνα και τη συγγραφή. Η Κρήτη έγινε φτωχότερη με την απώλεια του. Μέσα από το έργο και τη μοναδική προσφορά του θα είναι αιωνία η μνήμη του”.    

Από μεριάς της η κυρία Στέλλα Αλιγιζάκη μέσα από μια μακροσκελή πολυσέλιδη αναφορά της ιστορικής αρχαιολογικής διαδρομής του εκλιπόντα Μιχάλη Ανδριανάκη υπογράμμισε: “ Το βιβλίο αυτό συνδέει ή προσπαθεί να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν του Αποκόρωνα. Προτείνει τρόπους υγιούς τουριστικής ανάπτυξης με πνεύμα οικοτουρισμού και με διάθεση πνευματικής αναζήτησης στα νάματα της παράδοσης και των τοπικών ηθών, έτσι που να ταιριάζει στη φιλοσοφία του αιτήματος, την  οποία το “ Ίδρυμα Αγία Σοφία” από τη σύστασή του ευαγγελιζόταν την ανάπλαση, τη μετεξέλιξη της τουριστικής περιήγησης της επαρχίας μας, ενταγμένης στο όραμα της υγιούς ανάπτυξης της. Με πλούσιο ειδικό πληροφοριακό υλικό προβάλει περιπατητικές διαδρομές για εκδρομές και μοναδικά βιώματα στο εσωτερικό και όχι μόνο της επαρχίας. Αναδεικνύει μνημεία της υλικής και άυλης κληρονομιάς του τόπου και μπορεί να αποτελέσει ένα ¨διαβατήριο “ ή καλύτερα έναν “τουριστικό οδηγό”, ένα σύμβουλο για την γνωριμία με τον τόπο μας…”. 

Συνεχίζοντας η κυρία Αλιγιζάκη τόνισε πως “ το βιβλίο αυτό προτείνει 130 χιλιόμετρα μονοπατιών, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις αξίες του Αποκόρωνα και την προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης του, όπως μάλιστα την είχαν οραματιστεί συν επαρχιώτες του παρελθόντος χωρίς να διαθέτουν ανάλογα επικαιροποιημένα και ταιριαστά στην τεχνογνωσία της εποχής “εργαλεία”. Δεν ξέρω αν όλοι όσοι είμαστε εδώ και έχουμε τη χαρά να διαβάζουμε αυτό το υλικό, έχουμε και το ενδιαφέρον, να υλοποιήσουμε τις προτεινόμενες περιηγητικές εμπειρίες. Ωστόσο όλοι μπορούμε να τις δοκιμάσουμε τουλάχιστον  νοερά μέσω της ανάγνωσης και του σπουδαίου φωτογραφικού υλικού που περιλαμβάνει η έκδοση” για να αναφερθεί στη συνέχεια για όλες τις περιοχές και κάθε χωριό όπως π.χ. το Ξηροστέρνι που είναι συνδεδεμένο με την κρητική μουσική παράδοση. Τον Τζιτζιφέ με το θεραπευτικό αιθέριο έλαιο καραμπάσι, που παράγεται από άγρια ενδημική δάφνη με παραδοσιακή τεχνογνωσία. Το Γαβαλοχώρι με το κοπανέλι και τα “πηγάδια” του, όπου οι κάτοικοι έριχναν ένα ποτήρι κρασί την ημέρα του Αι Γιώργη, του “μεθυστή”  για να γίνει καλό το κρασί τους. 

“Πολύτιμη η λαϊκή αρχιτεκτονική κληρονομιά του Αποκόρωνα” επισημαίνει η κυρία Αλιγιζάκη κάνοντας αναφορά στη Λιτσάρδα με τα όμορφα διατηρημένα μονοπάτια, στον Κεφαλά το χωριό των μαστόρων, στον Αλίκαμπο με τα ξεχωριστά σπίτια, στο Βάμο με τις εξαιρετικές κατοικίες, τα λιθόστρωτα κλπ.  

Τέλος από μεριάς του ο κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης τόνισε: Το βιβλίο “Τα Μονοπάτια μου στην Κρήτη: Αποκόρωνας”, έρχεται να αναδείξει τις πεζοπορικές διαδρομές στον Αποκόρωνα του Chania Trails

Δημιουργημένος από μια ομάδα εξαιρετικών συνεργατών η έκδοση της Περιφέρειας φωτίζει τις βιωματικές εμπειρίες που μπορεί να ανακαλύψει ο περιηγητής του Αποκόρωνα κατά μήκος των 130 χιλιομέτρων των 12 κυκλικών διαδρομών που ο Δήμος Αποκορώνου έχει δημιουργήσει και συντηρεί τα 2 τελευταία χρόνια. Θα ακολουθήσουν οδηγοί και για τις διαδρομές στους υπόλοιπους δήμους των Χανίων. Ειδικά για τον Αποκόρωνα αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο στο πεδίο αποτελεί συνέργεια του Δήμου, της Περιφέρειας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας ενώ πολύτιμη στην αρχή υπήρξε και η συνδρομή της ΕΤΑΝΑΠ με τον δραστήριο πρόεδρο της Μανώλη Αποστολάκη”. 

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από τον εσπερινό και την παρουσίαση του βιβλίου. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com