Ανακοίνωση

Σειρά εκδηλώσεων στα Χανιά για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

 


Παρουσία του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μαϊμαράκη πραγματοποιούνται σήμερα Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στα Χανιά οι ετήσιες εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της Ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα  <Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος>, άρχισαν  στις 11 το πρωί, με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου. Στη συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη πομπή προς το  Φρούριο Φιρκά στο Ενετικό λιμάνι της παλιάς πόλης όπου ο δήμαρχος Χανίων ως κεντρικός ομιλητής αναφέρθηκε στο ιστορικό της επετείου. Αμέσως μετά έγινε η  έπαρση της σημαίας και οι πρωινές εκδηλώσεις έκλεισαν με πανηγυρική με την επίσκεψη-ξενάγηση του κ. Μεϊμαράκη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Βουλής και στις 19:30, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη εκδήλωση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών <<Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος>>, στις εγκαταστάσεις του στη Χαλέπα. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επετειακή ομιλία με θέμα <1913 – 2012: 99 χρόνια εκδηλώσεις για την Ένωση της Κρήτης> που θα εκφωνήσει ο συγγραφέας Δημήτρης Νικολακάκης και η εκδήλωση θα κλείσει με τις αναγορεύσεις, σε εταίρους του Ιδρύματος, των π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκη, Χρίστου Θεοδόρου, Στέφανου Λεκανίδη, Αντώνη Πιταριδάκη, Ευάγγελου Σπανουδάκη και την  Ένωση Κρητών Ν. Φλώρινας.

Σημείωση: Αναλυτικό ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί στα Χανιώτικα νέα την Δευτέρα και θα αναρτηθεί και στο Επαρχιακό φως.  Ευχόμαστε να περάσετε καλό μήνα.

 Πλάνα από τη βιντεοσκόπηση θα δείτε κάνοντας κλικ εδώ: 

 
Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου παρουσία του προέδρου της βουλής Ευάγγελου Μεϊμαρακη και λοιπών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών τελέστηκε στις 11 π.μ. δοξολογία στη Μητρόπολη για τα 99 χρόνια εορτασμού της Ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα. Στη συνέχεια ακολούθησε πομπή με μαθητές σχολείων, τη φιλαρμονική του Ναυτικού, κρητικόπουλα και κρητικοπούλες να κρατούν τη σημαία, τον αρχιεπίσκοπο με πλειάδα κληρικών και τους επισήμους μαζί με πλήθος κόσμου να ακολουθούν για την έπαρση της στο ιστορικό φρούριο Φιρκά. 

Κεντρικός ομιλητής, ο δήμαρχος Χανίων Εμμανουήλ Σκουλάκης, που τόνισε: “Έντονος, αληθινός, συγκινητικός ο χαρακτηρισμός της Κρήτης από τον Χιώτη ποιητή Γεώργιο Παράσχο. “Σούλι της θάλασσας” η Κρήτη μας. Η Κρήτη των όπλων και των στοχασμών, των αγώνων και της ελεύθερης σκέψης. Το στιβαρό, γρανιτένιο πάτημα της Ελλάδας μας στη Μεσόγειο, εδώ στο τρίστρατο, Ασίας-Ευρώπης και Αφρικής. Χωρίς το νησί μας μέχρι το 1913, η Ελλαδική οντότητα ήταν ακρωτηριασμένη, διάσπαρτη, διαιρεμένη. Μισή”,  για να συνεχίσει αναφέροντας επί μακρού ιστορικά στοιχεία, υπογραμμίζοντας, τα εξής: “ Με την  “ Ένωση “ πριν 99 χρόνια αποκαταστάθηκαν η συνέχεια αιώνων, μιας ενιαίας ιστορίας και ενός αδιαίρετου πολιτισμού. Ο απελευθερωτικός δρόμος που οδήγησε στην “ Ένωση” ήταν σκληρός και αιματοβαμμένος, γι αυτό δοξασμένος και αξέχαστος. Γιορτάζοντας σήμερα μία ιστορική ημέρα αποτείνομαι φόρο ύψιστης τιμής σε όσους στη μακρά χρονική διάρκεια αγωνίστηκαν με κάθε τίμημα για να φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, η 1η Δεκέμβρη του 1913. Τιμώντας αυτή την ημέρα τιμάμε ότι προηγήθηκε, τιμάμε τις ρίζες μας που χάνονται πολύ μακριά πίσω στο χρόνο κι εμείς, οι κατοπινοί έχουμε το καθήκον να τις πάμε όσο πιο μακριά γίνεται στο μέλλον. Σήμερα, λοιπόν, 1η του Δεκέμβρη, είναι μια ημέρα ιστορικής μνήμης, για τα γεγονότα της εποχής εκείνης, αλλά και μέρα ευγνωμοσύνης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν γι’ αυτόν τον τόπο…”. Στη συνέχεια ο ομιλητή αναφέρθηκε στα γεγονότα και τις αντιδράσεις εκείνης της περιόδου για να καταλήξει, μεταξύ άλλων στα εξής: “Η διαχρονική ιστορία των Κρητικών Αγώνων αποδεικνύει ότι ο Κρητικός λαός είχε πάντα τον διακαή πόθο για την Ένωση, που εκφράστηκε με το σύνθημα «Ένωση ή θάνατος». Αυτό, αποτελεί την καλύτερη απάντηση, στις «ελαφρές ανιστόρητες κουβέντες» που κατά καιρούς και στη σημερινή συγκυρία ακούγονται περί αυτονομίας της Κρήτης. Η Κρήτη μας από την 1η του Δεκέμβρη του 1913 ξανάγινε και πάλι και για πάντα Ελληνική γη”.

Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. του πρόεδρου της βουλής και στη συνέχεια επίσκεψη ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο για να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στις 6 το απόγευμα με συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Βουλής….

 

 

“ Σούλι της θάλασσας” η Κρήτη μας..

 

 Χανιώτικα νέα

 
Η πρώτη σε κυκλοφορία ημερήσια εφημερίδα της Κρήτης.

 http://www.haniotika-nea.gr

Και ραδιόφωνο εδώ: http://blog.haniotika-nea.gr/podcast/  

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» άλλαξαν. Για το δημοσιογραφικό τμήμα είναι το  [email protected].

Και για διαφημίσεις – αγγελίες – κοινωνικά το  [email protected]

 

 

Μια συνέντευξη που πρέπει να προβληματίσει τη Βουλή: 

 

 

 

3 σχόλια

 1. Γιάννης

  Όλοι οι γκάγκστερ εκεί ήταν!

 2. Μιχάλης

  εκει στο πανω οροφο του ναυτικου μουσειου ειναι και ενας μεγαλος πινακας με ποιημα ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ σε πυρογραφια

  Εσένα που σε φίλησε της Λευτεριάς η αύρα
  περήφανη πρώτη φορά πάνω στην Άγια Λαύρα

  Εσέ που χέρι σ’ ύψωσε τρισάγιο και βροντήσαν
  όχι φωνές, µα ντουφεκιές όταν σε χαιρετήσαν,
  οι ντουφεκιές παλληκαριών που εµπρός σου αντρειωµένα
  γονάτισαν κι ορκίστηκαν να πέσουνε για σένα.

  Εσένα που σε κοίταξαν µάνες, που στό ‘να χέρι
  βαστούσαν βυζανιάρικα και στ’ άλλο το µαχαίρι.

  Εσέ, που όταν σ’ αντίκρυσαν οι γέροι ξανανιώσαν
  και µ’ άρµατα την µέση τους την κουρασµένη εζώσαν.

  Εσέ, ποια ανθρώπινη φωνή µπορεί να ιστορήση
  την ξακουσµένη δόξα σου και να την τραγουδήσει;

  Εσύ δεν είσαι από πανιού λωρίδα καµωµένη
  Εσύ ‘σαι από αίµα, από καπνούς κι από φωτιά βγαλµένη.
  Εσύ πετούσες σαν αητός πάνω από ηρώων κεφάλια,
  κυµάτισες ανίκητη σε πέλαγα κι ακρογιάλια.
  Σ’ άγριες µάχες άπαρτο το φλάµπουρο σου εστήθη
  και πάντα δρόµους σ’ άνοιγαν µέσ’ των εχθρών τα πλήθη.

  Τα χέρια που σε βάσταγαν, τ’ αντρειωµένα χέρια,
  για να σε στήσουν σε κορφές, σ’ απάτητα ληµέρια,
  για να σε δουν πολύ ψηλά, ψηλά απ’ της γης το χώµα,
  τόσο ψηλά, που τ’ ουρανού επήρες πια το χρώµα.

  Γ. Σηµιριώτης

  Υ.Γ.τετοια μερα δεν επρεπε να ειναι στην εισοδο;;;;;;;;

 3. Μιχάλης

  και μια μαντηναδα
  Ηλιε μου κοσμογυρευτη
  στασου καμαρωσε τη
  κι οσο μπορεις πιο τρυφερα
  αχτινοχαϊδεψετη

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com