Δευτέρα , 27 Μάϊος 2024

Συναντήσεις δύο μεγάλων οικογενειών σε περιοχές του Αποκόρωνα


Δύο μεγάλες οικογένειες του Νομού Χανίων είχαν προχθές τις ετήσιες συναντήσεις μελών τους. Πρόκειται για τις οικογένειες Κελαϊδή και Τζιγκουνάκη.

Οικογένειες Κελαϊδη

Τριάντα τέσσερα χρόνια συνεχώς η μεγάλη οικογένεια Κελαϊδή, σμίγει κάθε χρόνο. Έτσι και προχθές στον Φρε και στη συνέχεια σε κέντρο διασκέδασης στην περιοχή. Πρόεδρος του Συλλόγου των οικογενειών Κελαϊδή είναι ο αγαπητός συμπολίτης μας Πτέραρχος εν αποστρατεία Μανώλης Κελαϊδής, ο οποίος, μας είπε τα εξής: “  Τρία χρόνια είμαι στο τιμόνι του Συλλόγου τον οποίο ιδρύσαμε το 1978 αλλά και ως ιδρυτικό μέλος με όλα τα υπόλοιπα στο Διοικητικό Συμβούλιο ήμουν αντιπρόεδρος. Μετά από εμάς άρχισαν σιγά, σιγά να κάνουν συναντήσεις και άλλες μεγάλες οικογένειες. Σήμερα, Κυριακή βράδυ, τιμούμε τρεις συγγενείς μας διακεκριμένους  από τον Φρε που έχουν φύγει από τη ζωή. Ένας είναι ο Σταύρος ο Κελαηδής, δικηγόρος και Μακεδονομάχος που διακρίθηκε και εις τους αγώνες τους κοινωνικούς αλλά κυρίως στη νομική επιστήμη και εις την ηθική της εποχής και  ήταν από τους σημαντικούς δικηγόρους των Χανίων. Ο άλλος είναι ο Μιχάλης, ο αδελφός του, ο οποίος έμεινε στο χωριό εδώ και διακόνησε την εκκλησία πάρα πολλά χρόνια. Ο τρίτος τώρα είναι ο Πάρις για τον οποίο πέρυσι είπαμε πάρα πολλά πράγματα στον Φρε, που τον τίμησε το χωριό του, τον τίμησε ο Δήμος Αποκόρωνα και όλοι οι συγγενείς. Κάναμε λοιπόν, αυτό το τρισάγιο στη μνήμη τους κι ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον δάσκαλο φίλο και συγγενή Μανώλη Βολουδάκη για την ομιλία του καθώς επίσης και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης  Χρήστο Μαρκογιαννάκη που μας τίμησε με την παρουσία του. Η συνέχεια θα είναι στο κέντρο «Αριάδνη»”.

Από την πλευρά του τώρα  ο Μανώλης Βολουδάκης, συνταξιούχος δάσκαλος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φρε «Η Παναγία των δύο βράχων» ως ομιλητής δήλωσε τα εξής: “ Οι οικογένειες Κελαϊδή θέλησαν να τιμήσουν τα πρόσωπα αυτά τα οποία έζησαν εις τον Φρε, το Σταύρο Κελαϊδή, τον Μιχάλη Κελαϊδή και τον Πάρι Κελαϊδή. Ο Σταύρος μας βοήθησε και σωθήκαμε από τον βομβαρδισμό της 30ης Οκτωβρίου 1944, τον Μιχάλη τον Κελαϊδή ιδιαίτερα τον ευχαριστούμε για την προσφορά του στην εκκλησία στη μεταρρύθμιση και την ανοικοδόμηση και την αγιογράφηση και σε όλες τις άλλες υπηρεσίες που πρόσφερε στο χωριό και τον Πάρι γιατί το πρώτο βιβλίο που έγραψε ήταν «Η Ευαγγελίστρια του Φρε», η οποία του έδωσε και τη χάρη να γράψει άλλα 41 βιβλία. Είχα μια στενή φιλία και συνεργασία μαζί του και πάντα θα τον θυμάμαι και θα ακολουθώ τις οδηγίες και τις συμβουλές του”.

 

 


Στιγμιότυπα από το τρισάγιο την κατάθεση στεφάνων και το τραπέζι που δόθηκε στην «Αριάδνη».

Εδώ θα δείτε πλάνα από τη βιντεοσκόπηση της οικογένειας Κελαϊδή:

https://eparxiakofos.gr/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%B4%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%86/ 

 

Οικογένειες Τζιγκουνάκη

 

Για πρώτη φορά και εκτός του Τζιτζιφέ, λόγω πρόσφατου πένθους, αποφάσισαν οι πρωτεργάτες του υπό ίδρυση Συλλόγου των οικογενειών Τζιγκουνάκη να πραγματοποιήσουν την συνάντηση τους η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία το βράδυ της Κυριακής σε ταβέρνα του Στύλου. Για την συνάντηση αυτή η Ρόζα Τζιγκουνάκη δήλωσε στα «Χ.Ν.» τα εξής:

“ Η πρώτη αναφορά που γίνεται στην οικογένεια Τζιγκουνάκη επίσημα είναι το 1584 μ.Χ. από την απογραφή  των Ενετών στον Αποκόρωνα και ιδιαίτερα στον Τζιτζιφέ. Η οικογένεια όμως, προϋπήρχε στο χωριό από το 960 μ.Χ. στην απογραφή του Νικηφόρου Φωκά σαν μια από τις τέσσερις ιδρυτικές οικογένειες του Τζιτζιφέ, οι οποίες ήταν: Οι Τσουρουπάκηδες, οι Τζιγκουνάκηδες, οι Γαβαλάδες και οι Μπενμαρήδες. Η επεξήγηση της λέξεως «Τζίγκουνας Τζιγκουνιά» είναι η πηγή από την οποία αναβλύζει. Η οικογένεια των Τζιγκουνάκηδων έχει δώσει αγωνιστές σε όλους τους  απελευθερωτικούς αγώνες. Απόψε κατ’ ανάγκη εξαιτίας πένθους στο χωριό μας τον Τζιτζιφέ θα διασκεδάσουμε στον Στύλο και σύντομα θα ιδρύσουμε τον Σύλλογό μας”.

 

Από την οικογενειακή τους συγκέντρωση στη ταβέρνα του Στύλου μικροί και μεγάλοι.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com