Τρίτη , 7 Φεβ 2023

Σύλλογος Φίλων Αγίου Όρους από την Κρήτη

 

 

Το Άγιο Όρος αποτελεί το κέντρο του Ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού με μνημεία μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας σε παγκόσμια κλίμακα.  Ο Άγιος αυτός τόπος που λέγεται και Περιβόλι της Παναγίας υπάγεται πολιτικά στο Υπουργείο Εξωτερικών ενώ θρησκευτικά ανήκει στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Σε χρόνο ανύποπτο, λοιπόν χρόνο πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι υπάρχει στην Κρήτη Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Αγίου Όρους και πρόεδρος είναι ο Νίκος Τσαπάκης, που μας είπε τα εξής: “ Είμαι γαμπρός στα Χανιά εξαιτίας της καταγωγής της συζύγου μου Φερενίκης Καπάκη κι ερχόμαστε πολύ συχνά από το Ηράκλειο που μένουμε μόνιμα. Το 1987 μαζί με μια μεγάλη παρέα συμπολιτών, ευλαβών χριστιανών από το Ηράκλειο αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον Σύλλογο Φίλων του Αγίου Όρους και μέσα σε λίγα χρόνια τα μέλη μας αυξήθηκαν και αυξάνονται κάθε χρόνο με συνεχείς εγγραφές και από τους άλλους Νομούς της Κρήτης. Έτσι, λοιπόν, σήμερα έχουμε μέλη από τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Λασίθι. Από τότε που ιδρύθηκε ο Σύλλογος έχουμε κάνει πάρα πολλές προσκυνηματικές  επισκέψεις στο Άγιο Όρος, σε αυτό το θαυμάσιο Περιβόλι της Παναγίας, το οποίο αξίζει να το επισκεφθούν – έχουν να ωφεληθούν πολλά – όλοι όσοι δεν αποφάσισαν μέχρι σήμερα να πάνε. Στις εκδρομές μας συμμετείχαν και άνθρωποι με τεράστια προβλήματα, αλλά εκεί ένιωσαν τόση ανακούφιση που τους έκανε να γίνουν τακτικοί επισκέπτες. Οι φυσικές τοποθεσίες της χερσονήσου είναι αξιοθαύμαστες. Το βουνό Άθωνας που δεσπόζει σε αυτή, είναι ένας τεράστιος κώνος με ύψος 2.033 μέτρα. Η γυμνή κορυφή του λες και λογχίζει τον ουρανό και οι πλαγιές του, κατάφυτες από αιωνόβια δέντρα, δημιουργούν μία ασύγκριτη αισθητική ομορφιά σε όλη τη μαγευτική αυτή περιοχή. Το Άγιο Όρος έχει εδαφικά διαιρεθεί σε είκοσι αυτοδιοίκητες περιοχές. Κάθε περιοχή αποτελείται από μία κυρίαρχη μονή και διάφορους άλλους μοναστικούς οικισμούς γύρω από αυτήν (σκήτες, κελιά, καλύβες, καθίσματα, ησυχαστήρια). 
Υπάρχουν γέροντες στο ύψος του γέροντα Παϊσίου, που εξομολογούν, δίνουν συμβουλές και ευλογία για την πορεία της ζωής”. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τον Σύλλογο είναι τα εξής:  6974695070 και  2810 823444.

 Με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νίκο Τσαπάκη ο οποίος μας αφιέρωσε έναν  στίχο:
“Μ’ όλα του Όρους τ’ άνθη μας και με τα χελιδόνια,
σας εύχομαι ολόψυχα ευλογημένα χρόνια”.

 

 Ιερά Μονή Εσφιγμένου

 

Ιερά Μονή Παντοκράτορος 

 

Ιερά Μονή Ιβήρων

 

 

Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας

 

Ιερά Μονή Δοχειαρίου

 

Ιερά Μονή Αγίου Γρηγορίου

Ένα σχόλιο

  1. Eιρήνη Οικονόμου

    Να το πετύχει ο σύλλογος το όραμα που θέλει…
    και ν’αποκτήσει γρήγορα πάνω από χίλια μέλη!

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com