Με πορεία μνήμης από την εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Μαλάθυρο και τον εσπερινό με το μνημόσυνο που ακολούθησε στο μνημείο πεσόντων στο φαράγγι του Μάκρωνα για τους 61 Μαλαθυριανούς που εκτελέσθηκαν τον Αύγουστο του 1944 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου οι διήμερες επετειακές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 74 χρόνων από αυτή την άδικη ομαδική εκτέλεση αθώων κατοίκων του χωριού.
To «παρών» στην εκδήλωση μνήμης έδωσαν ο πρώην δήμαρχος Κισάμου κ. Γεώργιος Μυλωνάκης καθώς επίσης και ο νυν κ. Θεόδωρος Σταθάκης, ο οποίος με δήλωσή του σημείωσε τα εξής: «Για ακόμα μία χρονιά βρισκόμαστε εδώ, στον τόπο της θυσίας των 61 Μαλαθυριανών αποδίδοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αθάνατους ήρωες της Μαλαθύρου που πριν από 74 χρόνια έδωσαν τη ζωή τους για να μην προδώσουν την πατρίδα, για να μην προδώσουν τους αγωνιστές και θυσιάστηκαν όλοι σε αυτόν εδώ τον ιερό χώρο. Εμείς οφείλουμε να διαφυλάττουμε την ιστορία μας και να μαθαίνουμε στις νεότερες γενιές αυτό που πρέπει, τα υψηλά ιδανικά για να μπορέσει η πατρίδα μας να έχει μέλλον».
Το ιστορικό του τόπου της θυσίας στο φαράγγι του Μάκρωνα, όπως μας το αφηγήθηκε ο λαογράφος κ. Γιάννης Σκουλούδης, έχει ως εξής: «Έχουν περάσει περίπου 30 χρόνια από τότε που συζητούσαμε με τον αείμνηστο μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο για την τοποθεσία της εκτέλεσης των Μαλαθυριανών, λέγοντας του ότι επισκέφθηκα πρόσφατα με τον γιο μου τον τόπο και του εξήγησα την θλιβερή ιστορία. Με ρώτησε αν έχουν κάνει τίποτα εκεί και του απάντησα, όχι και για να μάθω μάλιστα το σημείο, ρώτησα έναν συγχωριανό μας που εργαζόταν κοντά στην περιουσία του και μου το υπέδειξε. Μέχρι τότε δεν είχε τελεστεί στον τόπο αυτό κανένα μνημόσυνο. Και μου λέει ο Ειρηναίος: “Γιάννη, τι σκέφτηκες να κάνεις;” Aν έχω την ευχή σας του απάντησα, να πάμε να στήσουμε έναν μεγάλο ξύλινο Σταυρό που είναι το σύμβολο της θυσίας του Θεανθρώπου Χριστού. Πήρα την ευχή του γέροντα μητροπολίτη και τις επόμενες ημέρες ζήτησα την συνδρομή φίλων χωριανών. Επήγαμε στην περιοχή με ξυλοκοπτικό μηχάνημα, γεωργικά εργαλεία και καθαρίσαμε τον τόπο του μαρτυρίου, κρατώντας και λίγες πρόκες. Από ένα δένδρο κόψαμε τα ξύλα που μας χρειάσθηκαν για να φτιάξουμε έναν μεγάλο Σταυρό τον οποίο εγκαταστήσαμε. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησαν κάθε παραμονή της επετείου να τελούνται εσπερινός και μνημόσυνο στην μνήμη τους».
Ο ίδιος συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι «Λίγα χρόνια αργότερα, το μονοπάτι του φαραγγιού διαμορφώθηκε σε αγροτικό δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη εξυπηρέτηση των ανθρώπων που είχαν περιουσίες κατά μήκος του και κατασκευάστηκε και το μνημείο που είναι σήμερα. Σταυρός, δυστυχώς, δεν υπάρχει, ενώ έπρεπε να τον είχαν αντικαταστήσει μ’ έναν άλλο πιο ποιοτικό αντί του πρόχειρου που είχαμε φτιάξει. Θα αποτελούσε το σύμβολο της θυσίας των καθόσον δια της προδοσίας τουφεκίσθηκαν. Η περιοχή του φαραγγιού εκκλησιαστικά ανήκει στην ενορία Βουλγάρω και διοικητικά στην πρώην κοινότητα μας ή του Δήμου Κισάμου σήμερα. Για πολλά χρόνια μετά την εκτέλεση που δεν υπήρχαν ακόμα οι αμαξωτοί δρόμοι στα γύρω χωριά και την Μαλάθυρο, το μονοπάτι του φαραγγιού εξυπηρετούσε και τους Μαλαθυριανούς να έρθουν μέχρι το Βουλγάρω και από εκεί να πάρουν το λεωφορείο για το Καστέλι».
Το βράδυ επίσης της παραμονής μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στο φαράγγι πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο χωριό “Εσπερίδα Μνήμης” με προβολή βίντεο, αφιέρωμα στη μνήμη τους. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την συμμετοχή τμήματος της χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου με επετειακά τραγούδια.
Αύριο Κυριακή 26 Αυγούστου, δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στον κεντρικό Ιερό Ναό της Μαλαθύρου τον Άγιο Γεώργιο για να ακολουθήσει στον αύλιο χώρο που είναι το Μνημείο Πεσόντων επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμοί, ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Μαρτυρικής Μαλαθύρου Νικόλαο Μπαμπουνάκη (απόγονο θυμάτων), Ριζίτικο τραγούδι από τον Σύλλογο Ριζιτών “Η Κίσαμος”, καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Γιάννης και Ηλίας Κάκανος