Τρίτη , 16 Ιούλιος 2024

Σε… αναμονή το Μουσείο Μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές

Ο πρόεδρος με τον αντιπρόεδρο του Π.Σ. Λουσακιών Στέλιος Κουνελάκης και Μανώλης Πατερομιχελάκης κρατούν ένα κιβώτιο με έγγραφα που αφορούν την πολύχρονη πολιτιστική τους δράση για το Μουσείο Μουσικών.    

Μια ωραία πολιτιστική πρωτοβουλία που ξεκίνησε  ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών της πρώην επαρχίας Κισάμου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να ιδρυθεί στο χωριό τους ένα Κέντρο Μουσικής – Χορευτικής – Τραγουδιστικής Κρητικής Παράδοσης, με τίτλο “Μουσείο Μουσικών” Λουσακιών Δήμου Κισάμου, πλησιάζει στο τέλος με την ολοκλήρωση και έγκριση της σχετικής μελέτης. 

Για να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση του σημαντικού αυτού έργου που τιμά όχι μόνο τον δήμο Κισάμου αλλά όλο τον νομό και την Κρήτη γενικότερα πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί της Τρίτης, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών, συνάντηση με τον δήμαρχο Κισάμου Γεώργιο Μυλωνάκη.  

Το “Επαρχιακό φως ” βρέθηκε στην Κίσαμο για το θέμα αυτό καταγράφοντας δηλώσεις από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών Στέλιο Κουνελάκη και Μανώλη Πατερομιχελάκη αντίστοιχα, τον δήμαρχο Κισάμου Γεώργιο Μυλωνάκη και τον πρώην δήμαρχο Κισάμου Θεόδωρο Σταθάκη. 

“Για την τιτάνια πολύχρονη προσπάθεια μας” επισημαίνει εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών ο πρόεδρος κ. Στέλιος Κουνελάκης”, “εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στα “Χανιώτικα νέα” και το “Επαρχιακό φως” για την στήριξη που κάνουν στον αγώνα μας”, ενώ συνεχίζοντας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: “ Το Μουσείο Μουσικών Κρήτης είναι ένα έργο όπου θα αποτελέσει τον κορμό της διάδοσης καταγραφής της μουσικής χορευτικής παράδοσης σε πρώτη φάση της πρώην επαρχίας Κισάμου του νομού Χανίων και σήμερα των δήμων Κισάμου και Πλατανιά. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό έργο το οποίο θα προσεγγίσει επιστημονικό προσωπικό με μελέτη και έρευνα καθώς επίσης θα συμβάλλει θετικά στον τομέα του τουρισμού προσεγγίζοντας πολλούς ανθρώπους από το εξωτερικό που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και είναι κρίμα ένα τέτοιο συγκριτικό πλεονέκτημα να μην γίνει κτήμα και των Κισαμιτών. Αυτή η ιδέα ξεκίνησε από τις αρχές του 1990 και μετά το 2010 επιταχύνθηκαν οι διεργασίες αλλά προέκυψαν ξανά προβλήματα και τώρα με την πανδημία η υπόθεση αυτή έμεινε στάσιμη. Πρέπει, όμως να ολοκληρωθεί το έργο μας γιατί δεν αφορά μόνο το χωριό μας για το οποίο πιστεύουμε ότι σε αυτό έχει τις ρίζες του ο κρητικός συρτός, αλλά αφορά όλη την Κρήτη”. 

Συνεχίζοντας ο κ. Κουνελάκης επισημαίνει ότι “ το 2010 επί δημαρχίας Κισάμου της κυρίας Σκουλάκη χρηματοδοτήθηκε η πρώτη μελέτη για το Μουσείο Μουσικών μ’ ένα χρηματικό ποσό της τάξεως των 18.000 ευρώ για να ακολουθήσει η κύρια χρηματοδότηση της μελέτης με 100.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης με περιφερειάρχη τον σημερινό κ. Σταύρο Αρναουτάκη και αντιπεριφερειάχη Χανίων τον κ. Αποστόλη Βουλγαράκη. Η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε το 2017. Εκείνη την χρονιά δήμαρχος Κισάμου ήταν ο κ. Θεόδωρος Σταθάκης ο οποίος έδωσε μεγάλη σημασία στο έργο, προέβη στις ενέργειες που όφειλε και πήραμε την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού που είναι το Α και το Ω του αγώνα μας για το επόμενο βήμα που ήταν να βγουν η οικοδομική άδεια και να πάρουμε και τις λοιπές εγκρίσεις που χρειαζόταν αλλά στο θέμα αυτό… σκοντάψαμε επειδή δεν γνωρίζαμε ότι χρειαζόταν  ένα τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο που θα άρχιζε από το τέλος του δημοτικού σχολείου το οποίο μέχρι εκεί ήταν το σχέδιο οικισμού. Τις περαιτέρω ενέργειες ανέλαβε να τις προχωρήσει η νέα δημοτική Αρχή με δήμαρχο τον κ. Γεώργιο Μυλωνάκη  συνεπικουρούμενος και από τον δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη καθόσον ένα τμήμα της πρώην επαρχίας Κισάμου τον καταλαμβάνει η δική του περιφέρεια. Σήμερα, λοιπόν, θα συναντηθούμε με τον δήμαρχο Κισάμου κ. Γεώργιο Μυλωνάκη που και αυτός έκανε ότι μπορούσε με το που ανέλαβε και αισιοδοξούμε ότι πολύ σύντομα παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την καταπολέμηση της πανδημίας να ολοκληρωθεί η πολιτιστική μας πρωτοβουλία  και να γίνει πραγματικότητα το Μουσείο Μουσικών για όλη την Κρήτη, στις Λουσακιές”.      

Από την μεριά του ο αντιπρόεδρος του Π.Σ. Λουσακιών κ. Μανώλης Πατερομιχελάκης σημείωσε ότι “ Το κτήριο του Μουσείου θα αποτελεί συνέχεια του παλιού δημοτικού σχολείου. Γι’ αυτή την υπόθεση αρχίσαμε από τις αρχές του 1990 με δύο διεθνή μουσικολογικά συνέδρια στο χωριό μας με το πρώτο το 1993 και το δεύτερο το 2000. Την επιστημονική στελέχωση του Μουσείου την έχει αναλάβει το Τμήμα Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού”. 

Στο δημαρχείο Κισάμου ο δήμαρχος κ. Γεώργιος Μυλωνάκης με τον πρώην δήμαρχο Κισάμου κ.Θεόδωρο Σταθάκη που ρωτήθηκαν, απάντησαν ως εξής: 

Γεώργιος Μυλωνάκης: “Σχετικά με την ολοκλήρωση της μελέτης του Μουσείου Μουσικών στις Λουσακιές το οποίο θ’ αποτελεί στολίδι και τιμή για όλη την Κίσαμο, το Νομό και την υπόλοιπη Κρήτη πρέπει να γίνει επέκταση του οικισμού ώστε να καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε νόμιμες εργασίες και η συζήτηση που θα γίνει σήμερα αφορά αυτό τον σκοπό. Υπήρξε μια καθυστέρηση εξαιτίας πολλών άλλων σημαντικών προβλημάτων που προέκυψαν στη δημοτική περιφέρεια και φυσικά της πανδημίας αλλά αισιοδοξώ ότι πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το όλο εγχείρημα” 

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Κισάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης τόνισε: “ Οι εργασίες για την ίδρυση του Μουσείου Μουσικών είναι απαραίτητο να προχωρήσουν σε συνεργασία με την περιφέρεια για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου διότι θα ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ το 2023 και δεν θα είμαστε έτοιμοι. Για τον σκοπό αυτό είμαστε σήμερα εδώ και αισιοδοξούμε πώς όλα θα πάνε καλά”, κατέληξε ο κ. Σταθάκης.     

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Ο κ. Στέλιος Κουνελάκης

   

 Εξωτερική όψη του δημαρχείου Κισάμου 

Στιγμιότυπο από την συζήτηση του προέδρου και μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών με τον δήμαρχο και αντιδήμαρχο Κισάμου στο δημαρχείο.  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com