Δευτέρα , 2 Οκτ 2023

ΣΕ ΑΜΠΕΡΙΑ KAI KOKKINO METOXI – Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Άγιος Παντελεήμονας

 

Εκατοντάδες προσκυνητές άναψαν ένα κερί στη χάρη Του Αγίου και Ιαματικού Παντελεήμονα σε όλες τις εορταζόμενες εκκλησιές, τα παρεκκλήσια,  τα εξωκλήσια και τα εικονοστάσια που είναι αφιερωμένα στη χάρη Του. Μεταξύ των εορταζομένων Ενοριακών Ιερών Ναών μέσα στην πόλη μας που είναι αφιερωμένοι στον μεγαλομάρτυρα και ιαματικό Παντελεήμονα, οι περικαλλείς Ιεροί Ναοί στην Αμπεριά και στο Κόκκινο Μετόχι.

ΣΤΗΝ ΑΜΠΕΡΙΑ

_DSC1915wtmk

 _DSC1949wtmk

_DSC1923wtmk

_DSC1924wtmk

_DSC1925wtmk _DSC1926wtmk

_DSC1928wtmk

_DSC1930wtmk

_DSC1931wtmk

_DSC1939wtmk _DSC1940wtmk

_DSC1945wtmk

_DSC1954wtmk

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα στην Αμπεριά είναι παλιός έχοντας κτιστεί τον 17ο αιώνα μέσα στη βαθύσκιωτη λαγκαδιά της και αρχές του 20ου  αιώνα ανακηρύχθηκε Ενοριακός Ναός παρά του ότι η περιοχή της Αμπεριάς τότε, ήταν εκείνα τα χρόνια, ένα ρομαντικό χωριό των Χανίων.

 _DSC1917wtmk

Σύντομη βιογραφία του Αγίου  

Εκκλησιαστικά βιβλία αναφέρουν:  O Άγιος καταγόταν από τη Μικρά Ασία και παρά το γεγονός των σκληρών βασανιστηρίων που αντιμετώπισε δεν υπέκυψε στις πιέσεις. Στην προσπάθεια, όμως, του δημίου να αποκεφαλίσει τον Παντελεήμονα ακούσθηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε, ενώ από την πληγή του δεν έτρεξε αίμα, αλλά γάλα και το δένδρο τα ελιάς που ήταν δεμένος καρποφόρησε ξαφνικά. Το ξίφος τότε του δημίου λύγισε και έλιωσε. Βλέποντας όλα αυτά οι ειδωλολάτρες στρατιώτες έγιναν χριστιανοί οι περισσότεροι.  

 

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΤΟΧΙ

 _DSC1956wtmk _DSC1958wtmk _DSC1965wtmk

 

Πολύ νεότερος ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα στο Κόκκινο Μετόχι Μουρνιών αποτελεί σύμφωνα με τα αναγραφόμενα σε μαρμάρινη πλάκα εξωτερικά του Ναού ότι πρόκειται για « Έργο της δυνάμεως του Θεού και καρπός της πίστεως του ζήλου και της αγάπης του Πολιτιστικού Συλλόγου και των φιλάγιων κατοίκων του Κόκκινου Μετοχίου Μουρνιών. Θεμελιώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1996 από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Ειρηναίο. Αποπερατώθηκε και εγκαινιάσθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2009 από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό επί εφημερίας του αιδεσιμότατου πρεσβύτερου Εμμανουήλ Γεωργιακάκη».

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

mayromatakis

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com