Σάββατο , 14 Σεπτέμβριος 2024

Σ’ εγκατάλειψη ο ιστορικός αμαξωτός δρόμος στο φαράγγι της Καντάνου

Από τον Δεκέμβριο του 2003 που δημοσιεύσαμε στα «Χ.Ν.» αντίστοιχο ρεπορτάζ προτείνοντας την επισκευή και αξιοποίηση του παλιού δρόμου, έχουν περάσει 8 χρόνια δίχως να γίνει καμία ουσιαστική προστατευτική επέμβαση του φαραγγιού και του αμαξωτού δρόμου. Η ιστορία του δρόμου είναι πολύ παλιά αφού διανοίχθηκε πριν το 1930 με πρωτοβουλία του τοπικού βουλευτού Γιάννη  Μαρματάκη από το Ανισαράκι για να καταλήξει στην Κάντανο, περνώντας μέσα από το χωριό του.

 

 

Σιδερένιες ράβδοι και συρματοπλέγματα για προστασία στον κρημνό του φαραγγιού! 



  Ένα μικρό μέρος από τον παλιό δρόμο που του έχει απομείνει το προστατευτικό τοιχίο.

 Πανοραμική όψη της μαρτυρικής κωμόπολης με το γήπεδό της να… ορφανεύει σύντομα λόγω της νομοθεσίας «Καλλικράτη».  

 


 Μέρος από  το κατεστραμμένο βουνό…, του φαραγγιού.


Από δεξιά, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της Καντάνου με κατεύθυνση προς Χανιά μπορείτε να εισέλθετε στον παλιό δρόμο… 

 “Οι εργασίες διάνοιξης κράτησαν αρκετά χρόνια εξαιτίας του κακοτράχαλου τοπίου αλλά έβγαλαν εκατοντάδες εργάτες ένα μεροκάματο εξασφαλίζοντας το ψωμάκι τους εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Αυτή η διάνοιξη στοίχισε αρκετά χρήματα στο κράτος και ας μην πέρασε τελικά ο δρόμος από το χωριό του βουλευτή ”, είχαν δηλώσει στο προαναφερόμενο ρεπορτάζ κάτοικοι της Καντάνου που ρωτήσαμε.  Η νέα διάνοιξη του δρόμου για την Κάντανο έγινε 30 χρόνια αργότερα, μετά το 1960, στοιχίζοντας πολύ λιγότερα χρήματα για την ίδια περίπου διαδρομή των 6 χιλιομέτρων με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί ο παλιός δρόμος και ν’ αρχίσει στα μετέπειτα χρόνια, κυρίως στην κατοχή, για το μεγαλύτερο τμήμα του η καταστροφή  του προστατευτικού τοιχίου. 

Από το προχθεσινό πρωινό μας οδοιπορικό στο φαράγγι, διανύοντας τον παλιό αμαξωτό δρόμο, τραβήξαμε αρκετές φωτογραφίες προβάλλοντας σήμερα την κατάσταση τόσο του χωματένιου δρόμου με τα εναπομείναντα προστατευτικά τοιχία όσο και μέρος του βουνού, ευελπιστώντας ότι έστω και αργά θα ενδιαφερθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, Δήμος και Περιφέρεια, για τα αυτονόητα. Είναι εθνικό χρέος να διατηρήσουμε αναλλοίωτα τα μνημεία της φύσης και κάθε ιστορικό χώρο που οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους για να μην καταπατηθούν.  

 Το ρεπορτάζ των «Χ.Ν.» του 2003 εδώ:

 http://www.eparxiakofos.gr/palaioterareportaz/2003/1458.htm

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com