Όλα έχουν αλλάξει στη ζωή μας σήμερα αλλά οι γενιές των πενήντα και άνω που μεγάλωσαν σε χωριά – όπως τον γράφοντα – θα θυμούνται την διαδικασία των μανάδων και γιαγιάδων έχοντας βέβαια και την βοήθεια των πατέρων και παππούδων στην παρασκευή χωριάτικου ψωμιού και παξιμαδιού με προζύμι.
Με αγνά υλικά ανατράφηκαν γενιές και γενιές παρασκευάζοντας το ψωμί με αλεύρι από σιτάρι και κριθάρι που έσπερναν όλοι. Φούρνους με ξύλα είχαν όλα τα νοικοκυριά γιατί κάθε σπίτι στο χωριό ήταν ουσιαστικά μια μικρή βιοτεχνία με τον αργαλειό για τα υφαντά, το αλώνι για το αλώνισμα των σιτηρών και το πατητήρι για την παρασκευή του κρασιού.
Παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα καθώς και σύντομα πλάνα βιντεοσκόπησης από την σημερινή διαδικασία φουρνίσματος στον ξυλοφουρνό μας για παρασκευή χωριάτικου ψωμιού με προζύμι. Το ψωμί με προζύμι για να ανέβει θέλει τουλάχιστον μετά το πλάσιμο τουλάχιστον 8 ώρες σε εσωτερικό χώρο σε πινακωτή.