Πέμπτη , 28 Σεπτέμβριος 2023

“Προβληματικές” οριζόντιες σημάνσεις του Κ.Ο.Κ.

Με αφορμή τις πρόσφατες οριογραμμίσεις του νέου ασφαλτοτάπητα μεταξύ Κάτω Σταλού και Αγίας Μαρίνας, επανερχόμαστε στο θέμα καθόσον τα λάθη, έστω και  λιγότερα από προγενέστερες επισημάνσεις μας, συνεχίστηκαν, γεγονός που προτρέπουν πολλούς οδηγούς να παρανομούν σε μια ήδη… προβληματική οδική διαδρομή με την κατ εξακολούθηση λανθασμένη τακτική εντολέων που αφορά την οριζόντια σήμανση.

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. η σήμανση χωρίζεται σε δύο κύριες ομάδες:

  1. Στην κατακόρυφη σήμανση με τέσσερις κατηγορίες πινακίδων που είναι οι πινακίδες αναγγελίας κινδύνου (Κ), οι ρυθμιστικές πινακίδες (P), οι πληροφοριακές πινακίδες (Π) και τέλος τις πρόσθετες πινακίδες Πρ), οι οποίες πολλές φορές συνοδεύουν κάποιες από τις προηγούμενες κατηγορίες με σκοπό να εξειδικεύσουν ή να αποσαφηνίσουν περισσότερο τα μηνύματα τους.
  1. Στην οριζόντια σήμανση τώρα, που αφορά το άρθρο μας, συμπεριλαμβάνονται οι διαγραμμίσεις που είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή οριζόντιας σημάνσεως και ο ρόλος τους είναι, συνήθως ρυθμιστικός, δηλαδή επιτρέπουν ή απαγορεύουν το προσπέρασμα, οριοθετούν τις λωρίδες κυκλοφορίας κυκλοφορίας, καθορίζουν τις διαβάσεις πεζών κλπ. 

ΠΕΡΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΕΩΝ 

Οι διαγραμμίσεις μπορούν να ανήκουν σε έναν από τους ακόλουθους τύπους: 

α) Διαγραμμίσεις οριοθετήσεως του χώρου κινήσεως των οχημάτων. Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν τριών μορφών γραμμές. 

  • Οι οριογραμμές είναι συνεχείς μονές γραμμές, που καθορίζουν τα άκρα του χώρου στον οποίο επιτρέπεται (κυρίως σε υπεραστικούς δρόμους) να κινούνται κανονικά τα οχήματα. Στις λοιπές, εκτός αυτοκινητοδρόμων οδούς, η οριογραμμή ορίζει το άκρο του οδοστρώματος μέχρι του οποίου είναι ασφαλής η κίνηση του οχήματος. Το πέραν της οριογραμμής τμήμα ονομάζεται έρεισμα. Δεδομένου ότι η οριογραμμή είναι συνεχής γραμμή, η κίνηση στο έρεισμα των οδών απαγορεύεται. Εν τούτοις, προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας, κυρίως, ως προς τα προσπεράσματα, επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων και πέραν της οριογραμμής, στο έρεισμα, εφόσον ο οδηγός ελέγχει σε ικανοποιητικό μήκος ότι το πλάτος του ερείσματος είναι επαρκές για την ασφαλή κίνησή του προκειμένου να διευκολύνεται και το ασφαλές προσπέρασμα των ταχύτερα κινουμένων οχημάτων. 
  • Οι γραμμές διαχωρισμού αντιθέτων κατευθύνσεων είναι συνεχείς ή διακεκομμένες γραμμές που χρησιμεύουν στο να διαχωρίζουν τις αντίθετες κατευθύνσεις της κυκλοφορίας μεταξύ τους. Ανάλογα με την μορφή τους, επιτρέπουν ή απαγορεύουν το προπέρασμα. Όπου υπάρχει διακεκομμένη γραμμή επιτρέπεται το προσπέρασμα ή να εισέλθουν στην αντίθετη πλευρά στην αυλή της οικίας ή κάποιας επιχείρησης υπό τον όρο, βέβαια, ότι δεν έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση άλλο όχημα από όσους κινούνται και στις δύο κατευθύνσεις της οδού.  

Κι επειδή το θέμα που θίγουμε αφορά την παραπάνω διακεκομμένη γραμμή διαχωρισμού των αντιθέτων ρευμάτων κυκλοφορίας του οδοστρώματος που εξυπηρετεί οδηγούς και ιδιοκτήτες οικιών ή επιχειρήσεων όπως π.χ. πρατήρια καυσίμων και σούπερ μάρκετ σε κατοικημένες κυρίως περιοχές, επανερχόμαστε παραθέτοντας αρκετά στιγμιότυπα που αφορούν τις πρόσφατες διαγραμμίσεις στην Αγία Μαρίνα όπως και παλαιότερες με πολλά λάθη, που παραμένουν ακόμα στο υπόλοιπο της εν συνεχεία δυτικής διαδρομής να είναι προβληματικές. 

Οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Κρήτης διά των Τμημάτων Τροχαίας οφείλουν να έχουν τον λόγο συνδράμοντας με ανάλογες υποδείξεις τα συνεργεία που κάνουν τις διαγραμμίσεις στις οδούς, αλλά και για διόρθωση των ήδη λανθασμένων διαγραμμίσεων που αφορούν το θιγόμενο θέμα καθόσον η λήψη ορθών αποφάσεων που αφορούν την εγκατάσταση της σήμανσης απαιτεί επαρκή γνώση εντολέων και εργαζομένων…

Ενδεικτικά παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα με νέες και παλιές διαγραμμίσεις στον κεντρικό δρόμο (Παλαιά Εθνική Οδός) της Αγίας Μαρίνας του δήμου Χανίων καθώς και του ίδιου δρόμου στον Πλατανιά και το Γεράνι, αντίστοιχα του δήμου Πλατανιά.  

Γιάννης Η. Κάκανος 

Οι ΝΕΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ 

Από την περιοχή του κεντρικού δρόμου της Αγίας Μαρίνας τα με αντίθετη κατεύθυνση οχήματα, απαγορεύεται να εισέλθουν σε αυλές οικιών και επιχειρήσεων  του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας,  όπως και των εξερχομένων οχημάτων  από αυτές δεν επιτρέπεται να κατευθυνθούν στο αντίθετο ρεύμα και να συνεχίσουν νόμιμα την διαδρομή τους εξαιτίας της διπλής συνεχόμενης διαγράμμισης!   

ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ  

Σε πολλά σημεία οι παλιές διαγραμμίσεις στον κεντρικό δρόμο του δήμου Πλατανιά  διακρίνονται αρκετά καλά και συμβαίνει ακριβώς το ίδιο με τις νέες διαγραμμίσεις στην Αγία Μαρίνα, με την διαφορά ότι στις παλιές διαγραμμίσεις η συνεχόμενη διπλή διαγράμμιση απαγορεύει επιπλέον  την είσοδο – έξοδο  και σε κάθετους δρόμους προς τον κεντρικό.


https://eparxiakofos.gr/category/syllektika_teuxi/

Στη συνέχεια μπορείτε να απολαύστε και σύντομες βιντεοσκοπήσεις από τα δύο κανάλια, παλιό και νέο που διατηρούμε στο youtube 

https://www.youtube.com/channel/UC_lTpXEwEJTurflGIByQRvQ

https://www.youtube.com/user/yanniskakanos/videos?sort=dd&view=u

Και οι παλιές διαγραμμίσεις στον κεντρικό δρόμο από και προς αεροδρόμιο στο Αρώνι πρέπει να διορθωθούν….

Πάνω ο κεντρικός δρόμος από και προς αερολιμένα στο Αρώνι και κάτω η έξοδος του δρόμου για όσους έρχονται από τα Καθιανά στο κεντρικό δρόμο του Αρωνίου. Με την συνεχόμενη διπλή διαγράμμιση που έχει ο κεντρικός δρόμος όσοι εξέρχονται ερχόμενοι από τα Καθιανά, αφού σταματήσουν υποχρεωτικά σύμφωνα με την πινακίδα STOP μπορούν να συνεχίσουν δυτικά δηλαδή προς Χανιά. Δεν μπορούν λόγω της διπλής συνεχόμενης γραμμής να κατευθυνθούν απέναντι και ούτε ανατολικά προς αερολιμένα π.χ. Τι δεν μπορούν να καταλάβουν οι αρμόδιοι;

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com