Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Προσευχή για τους Τρεις Ιεράρχες από 98χρονη δασκάλα

image0003

Αναμνήσεις από μια άλλη εποχή έρχονται στον νου μιας ηλικιωμένης γυναίκας, της 98χρονης Χρυσούλας Λουκάκη – Ζερβουδάκη που  είχε διοριστεί το 1933 σε μικρή ηλικία δασκάλα στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Πατελαρίου Κυδωνίας Χανίων το οποίο ήταν ένα Τούρκικο παλιό σπίτι.

Παραμονή της εορτής του Αγίου Γρηγορίου το 2014, η κυρά Χρυσούλα, μας αφηγήθηκε στο σπίτι της αναπολώντας εικόνες και συναισθήματα από την διδασκαλική εμπειρία που είχε στα δημοτικά σχολεία Πατελαρίου και Κολυμπαρίου. «Του Αγίου Γρηγορίου, εκείνα τα χρόνια κάναμε πρόβες με μια καλή μαθήτρια η οποία έπρεπε να απαγγείλει το ποίημα – προσευχή που είχα γράψει για τους τρεις Ιεράρχες, αυτούς τους μεγάλους δασκάλους που σε λίγες ημέρες εορτάζουν», είπε για να συνεχίσει τονίζοντας: «Είναι, όμως, καλύτερα ν’ αφηγηθώ πρώτα το ιστορικό που μ’ έκανε να σπουδάσω.  Ήθελα να  γίνω γιατρός. Καλή μαθήτρια ήμουνα πλην, όμως, η φτώχεια που κυριαρχούσε παλιά δεν επέτρεπε στις περισσότερες οικογένειες να έδιναν αυτή τη δυνατότητα στα παιδιά τους. Δοξάζω τον Θεό που κατάφερα κι έγινα δασκάλα. Εκείνα τα χρόνια, μπορούσαμε μετά την Δ΄ τάξη του Γυμνασίου να σπουδάζουμε σε Ανώτερα Ιδρύματα για να βγούμε δασκάλες. Ήθελα να πάω στο Αρσάκειο γιατί υπήρχε η φήμη ότι από εκεί αποφοιτούσαν οι καλύτερες δασκάλες και διοριζόταν αμέσως. Ένας νόμος που ίσχυε για τα παιδιά που προέρχονται από άλλες χώρες με βοήθησε να εγγραφώ έχοντας αποφοιτήσει από την Γ΄ Γυμνασίου αντί για τη Δ΄, που ίσχυε για τα άλλα παιδιά της υπόλοιπης Ελλάδας. Η  Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα το 1913, οπότε  για όλα τα παιδιά, όπως εμένα, η νομοθεσία υπήρξε προνομιακή. Όταν διορίστηκα στο Πατελάρι Κυδωνίας ήμουν η πιο μικρή σε ηλικία δασκάλα σε όλη την Ελλάδα.  Πρώτο μέλημα μου όταν πήγα σε αυτό το χωριό ήταν  να βρω τρόπο να νοικοκυρέψω το παλιό Τούρκικο σπίτι που μας δώσανε για σχολείο δίχως χρήματα από το κράτος». 

Η ίδια συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην προσευχή για τους Τρεις Ιεράρχες και τα κάλαντα που και αυτά ήταν δικά της.    

Προσευχή για τους τρεις Ιεράρχες

«Τρεις Ιεράρχες θαυμαστοί, χριστιανισμού πατέρες που η ψυχή σας βρίσκεται στις ουρανίους σφαίρες, από ψηλά το βλέμμα σας, ρίξε τε στο σχολειό μας, να είσαστε βοήθεια πάντοτε στο πλευρό μας. Φώτιζε Άγιε Βασίλειε πάντα φιλανθρωπία, παρηγοριά, ανακούφιση στην κάθε δυστυχία. Κι εσείς Θείε Γρηγόριε, Χρυσόστομε Ιωάννη, πλέξετε με τα λόγια σας παρηγοριάς στεφάνι. Στη σκέπη σας να έχετε τον κόσμο πέρα ως πέρα, τα ορφανά και τους φτωχούς, τη δύστυχη μητέρα. Τα ονόματά σας σήμερα σεμνά δοξολογούμε, στη σκέπη σας να είμαστε θερμά παρακαλούμε».

Αυτοσχέδια κάλαντα

 «Ο γέρος χρόνος φεύγει πια, παίρνει μαζί του τα παλιά,  πέρασε η σειρά του και πάλιωσαν τα χαρτιά του. Έρχεται ο νέος με χαρά, νέο τραγούδι αρχινά  μαζί με τα καλά του με τα δώδεκα παιδιά του. Ο νέος εις τα χέρια του μαζί με την παρέα του κρατά την ευτυχία τη χαρά και την υγεία και τη σκορπά όπου περνά μ’ όλη την  προθυμία. Ευχόμαστε και εις εσάς και σ’ όλη σας τη συντροφιά να φέρει ευτυχία τη χαρά και την υγεία»

 

Συγκινημένη η κυρά Χρυσούλα, επεσήμανε: «Φτωχά χρόνια για όλους μας ήταν εκείνα και το κράτος δεν χορηγούσε χρήματα για τα μικρά έξοδα αγοράς υλικών όπως κιμωλίες, μολύβια, μελανοδοχεία και πένες, αφού δεν είχαν βγει ακόμα τα στυλό. Γι’ αυτό, λοιπόν, κι εγώ έμαθα στα παιδιά να λένε αυτοσχέδια δικά μου κάλαντα από την περίοδο που ήμουν στο  Πατελάρι. Εκτός από τα κάλαντα, τους έμαθα και να μαζεύουν τ’  απολίδια από κάτω και να τα πουλάμε για να συγκεντρώσουμε λίγα χρήματα για τις ανάγκες μας.

Μ’ άρεσε η εκπαίδευση τελικά και δεν συνέχισα τις σπουδές μου να γίνω γιατρός, παραμένοντας  δασκάλα  35 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα, παρά την ηλικία αυτή έχω την υγειά μου και περνώ ευχάριστα την ημέρα μου με διάβασμα. Διαβάζω ανελλιπώς τα “Χανιώτικα νέα” από την ημέρα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά και ήταν, αν θυμάμαι καλά, το έτος 1967. Η αστυνομική μου ταυτότητα αναφέρει ως έτος γεννήσεως το 1915, αλλά έχω την εντύπωση ότι πρέπει να έχω γεννηθεί το 1912.

Γιάννης Η. Κάκανος

SONY DSC

image0000

SONY DSC

36-20140128

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com