Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024

Πολυήμερες επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης χωρίς… κόσμο!

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση τιμής των αγωνιστών που εκτελέστηκαν στον Γολγοθά της Αγυιάς το οποίο… μιλά από μόνο του! 

Τελειώνουν το απόγευμα της Κυριακής 26 Μαΐου 2024 οι καθιερωμένες πολυήμερες επετειακές εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης. Μια μάχη πολύ σημαντική για τον Κρητικό λαό, που δυστυχώς αγνοήθηκε από την πολιτεία με αποτέλεσμα να μην διδάσκεται στη δημόσια εκπαίδευση.

Κι ενώ η μάχη της Κρήτης θεωρείται ως η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείριση μοναδική στην Ευρώπη για τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλε ο άμαχος κυρίως πληθυσμός του νησιού συνεπικουρούμενος με συμμαχικές δυνάμεις ενάντια στον πάνοπλο Γερμανό εισβολέα και κατακτητή, εξακολουθεί να μην διδάσκεται στα σχολεία. Λάθη, παραλείψεις ή και δόλος από την Ελληνική Πολιτεία είναι που κατάντησαν τις επετειακές εκδηλώσεις εδώ και πολλά χρόνια να πραγματοποιούνται με κάθε επόμενη χρονιά και με λιγότερο τοπικό πληθυσμό. 

Με αφορμή τις απαράδεκτες εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι εκδηλώσεις της ηρωικής μάχης της Κρήτης, με το να τιμούν την επέτειο μόνο τοπικές Αρχές μ’  επίσημους εκπροσώπους συμμαχικών χωρών και ελάχιστη συμμετοχή κόσμου, αποτελούν ντροπή. 

Έστω και αργά η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να παρέμβει ώστε η μάχη της Κρήτης να διδάσκεται στα σχολεία και οι πολυήμερες επετειακές εκδηλώσεις να περιοριστούν αριθμητικά με μια επίσημη ολιγοήμερη ετήσια τελετή. 

   Με φιλικούς χαιρετισμούς στην εξουσία…

Το “Επαρχιακό φως” Η μοναδική πολιτιστική ιστοσελίδα που φιλοξενεί χιλιάδες εκδηλώσεις και συνεχίζει έναν σπάνιο αγώνα κατά της κρατικής διαφθοράς.  Περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:

    

ΣΤΟ ΓΟΛΓΟΘΑ 

Τιμήθηκε η μνήμη των εκτελεσθέντων από τους ναζί 

Αμέτρητοι οι τόποι σε όλη την Κρήτη που η γη τους “ποτίστηκε” με αίμα αθώων αγωνιστών, παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων για την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Ένας από αυτούς τους τόπους είναι και το σημείο της εκτέλεσης, σε πλαγιά του βουνού στην Αγυιά, το οποίο έχει ονομαστεί “Γολγοθάς”. 

Στον Γολγοθά είχε σειρά να τιμηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου η μνήμη εκατοντάδων ανθρώπων, που δυστυχώς, παραμένουν ξεχασμένοι από τους απογόνους τους. Η εκδήλωση άρχισε με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση και συνεχίστηκε με καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου και χαιρετισμό – καλωσόρισμα των τοπικών Αρχών και των ξένων αντιπροσωπειών από το δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, ο οποίος με εύστοχο σχολιασμό αναφέρθηκε στη μικρή συμμετοχή. Το “παρών” έδωσε η βουλευτής της Ν.Δ. Χανίων Σέβη Βολουδάκη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιάννης Μανούσακας Βλαντάς και ο Αλέκος Μαρινάκης.  

“ Ο Γολγοθάς με το συμβολικό και βαρύ όνομα του, αποτέλεσε τον τελικό προορισμό για εκατοντάδες Έλληνες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές” τόνισε ο κ. Σημανδηράκης, ενώ  συνεχίζοντας επεσήμανε τα εξής: “ Εδώ σε αυτό τον τόπο του μαρτυρίου νιώθουμε την ανάγκη να αναλογιστούμε το βάρος της θυσίας τους και το μήνυμα της ακατάβλητης αντίστασης που μας κληροδότησαν. Η Μάχη της Κρήτης δεν ήταν απλά μια σύγκρουση όπλων, αλλά μια υπενθύμιση του αδάμαστου ελληνικού πνεύματος που δεν σκύβει το κεφάλι μπροστά σε οποιονδήποτε κατακτητή. Ας αντλήσουμε δύναμη από το παράδειγμα τους και ας συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία δικαωσύνης, ειρήνης και ελευθερίας”, για να καταλήξει σημειώνοντας ότι “ ευθύνη όλων μας δεν είναι μόνο να ενταχθεί μόνιμα στο μέλλον η εκδήλωση εδώ στο Γολγοθά, αλλά κυρίως να συνδεθούν εκ  νέου και απόγονοι των χιλιάδων θυμάτων ώστε αυτό να γίνει ένα ζωντανό σημείο μνήμης του αγώνα και της θυσίας των προγόνων μας που με το αίμα τους χάραξαν την ιστορία της πατρίδας μας και μας υπενθυμίζουν διαρκώς τη σημασία της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας”. 

Με δήλωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του γραφείου περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ Αλέκος Μαρινάκης, σημείωσε: “ Σε αυτόν εδώ τον τόπο έχουν μεταφερθεί από τους Γερμανούς εκατοντάδες πατριώτες από τις φυλακές της Αγυιάς και τους εκτελούσαν. Εδώ όμως, έχουν γίνει και επτά ομαδικές εκτελέσεις που μαζί με όλες τις άλλες, αυτοί που εκτελέστηκαν, ανέρχονται στους 2.800 περίπου. Σε αυτόν το αριθμό ήταν και αρκετοί  αγωνιστές του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (Ε.Λ.Α.Σ.) και της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (Ε.Π.Ο.Ν), όπου, μεταξύ αυτών εκτελέστηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Βαγγέλης Κτιστάκης”.  

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την εκδήλωση τιμής και τις καταθέσεις στεφάνων. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές από την οικογένεια Πιμπλή με τρεις αδερφές που κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσθέντων όπου μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και ο παππούς τους Δημοσθένης Πιμπλής από το Κεφάλι των Εννιά Χωριών Κισάμου.  

ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΦΙΡΚΑ 

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής παρουσία τοπικών Αρχών, εκπροσώπων φορέων και Συμμαχικών Δυνάμεων, του Ερυθρού Σταυρού και αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκε η Έπαρση Σημαιών στο ιστορικό φρούριο Φιρκά του Ενετικού λιμανιού της παλιάς πόλης των Χανίων. 

Τριοπλικό άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδιδε τιμές ενώ η μουσική μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών έκανε την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της χώρας μας και των Συμμαχικών χωρών. 

Με δήλωσή της στα “Χ.ν.” η Ιωάννα Γκουβάτσου, επίτιμη πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας στην Ελλάδα σημείωσε: “ Είναι πολύ σημαντική η Μάχη της Κρήτης όπως και οι τελετές μνήμης όπου τιμούμε τους ανθρώπους που έπεσαν για την ελευθερία μας από τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία,  την Αγγλία και φυσικά τους Κρητικούς και χαιρόμαστε να τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων αυτών κάθε χρόνο”.. 

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Χανίων Γιάννης Γιαννακάκης δήλωσε: “ Η Ελληνική Σημαία μαζί με τις Συμμαχικές Σημαίες υψώνονται στο φρούριο του Φιρκά υπενθυμίζοντας μας πως η δύναμη μπορεί να ενώσει τους λαούς εφόσον οι κοινοί αγώνες μπορούν να φέρουν θετικό αποτέλεσμα. Η Μάχη της Κρήτης συνεχίζει να εμπνέει, συνεχίζει να μας υπενθυμίζει ότι η ανάγκη για ένα κόσμο πιο ελεύθερο, για ένα κόσμο πιο δημιουργικό που όλοι να μπορούν να αναπνέουν σε ένα πνεύμα ελευθερίας είναι υποχρέωσή μας. Και αυτό βέβαια επιτυγχάνεται μόνο με αγώνες και προσπάθεια, μια προσπάθεια που όσο είμαστε μαζί, Έλληνες Σύμμαχοι και όλος ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να γίνει πραγματικότητα”.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης με τον Πρόεδρο  του  Δ.Σ. κ. Εμμανουήλ Πετράκη  Αρχιπλοίαρχο (Μ) Π.Ν. ε.α. να καλωσορίζει  τους επίσημους και τους επισκέπτες  παρουσιάζοντας τον ιστορικό πλούτο παλιών και νεότερων εκθεμάτων. 

Ηλίας Ι. Κάκανος 

                  ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΝΖΑC / 42Η ΟΔΟ ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΩΝ 

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία η οδός Τσικαλαριών το 1941 ήταν γνωστή στους στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας ως 42η οδός. Κατά μήκος αυτού του δρόμου, τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Μαΐου 1941, εκατοντάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες (Anzac) πήραν αμυντικές θέσεις στραμμένοι στο μέτωπο. 

Σε ένα σημείο της οδού πλησίον του χωριού Τσικαλαριά έχει στηθεί  Μνημείο Πεσόντων όπου το μεσημέρι της Παρασκευής περί 13.30’ ώρας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία τοπικών Αρχών,εκπροσώπων Συμμαχικών Δυνάμεων, αρκετό κόσμο, μαθητές του σχολείου με τους εκπαιδευτικούς τους και στρατιωτικό άγημα. .Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους. 

Χαιρετισμό – καλωσόρισμα απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Χανίων Μιχάλης Τσουπάκης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “ Η οδός Τσικαλαριών εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, τον Μάιο του 1941 ήταν η μοναδική διαδρομή προς τη Μαλάξα, με στρατοπεδευμένες τις δυνάμεις των συμμάχων. Το πρωί της 27ης Μαΐου 1941, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί μαζί με Κρητικούς, αιφνιδίασαν και απώθησαν το τάγμα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που επέλαυνε, στην έφοδο της 42ης οδού. Είναι ξεχωριστή τιμή για εμάς η παρουσία σήμερα εδώ, των εκπροσώπων όσων πάλαιψαν στη μάχη πριν από 83 χρόνια μαζί με τον κρητικό λαό, ενάντια στον ολοκληρωτισμό του Χίτλερ. Η αιματηρή συγκυρία σφυρηλάτησε δεσμούς που παραμένουν ακλόνητοι και μας διδάσκουν πως η ενότητα και η συνεργασία μεταξύ κρατών, εθνών και ανθρώπων, μπορούν να πετύχουν απροσδόκητα αποτελέσματα. Σήμερα αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή σε εκείνους που πιστοί στα ιδανικά της ελευθερίας, πάλεψαν και θυσιάστηκαν σε μια κοινή προσπάθεια αποτροπής του εισβολέα…”.        

Η εκδήλωση τελείωσε με κέρασμα που παρέθεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσικαλαριών. 

Γιάννης Η. Κάκανος  

   ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΩΝ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΑ 

Την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης ελλήνων και συμμαχικών δυνάμεων της Μάχης της Κρήτης στο Μνημείο Πεσόντων Νεοζηλανδών του Γαλατά, τίμησαν το απόγευμα της Παρασκευής πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων, Συλλόγων, ξένες αντιπροσωπείες και αρκετός κόσμος.  Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από ιερατικό συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον αρχιμανδρίτη και πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου Νικηφόρου Εικοσιδέκα  

Στην πλατεία του μαρτυρικού πρώην χωριού είχε παραταχθεί στρατιωτικό άγημα μαζί με την μουσική μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών.  

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση των  Εθνικών Ύμνων των συμμαχικών κρατών και της Ελλάδος. Στο τέλος της εκδήλωση παρατέθηκε κέρασμα στον κόσμο και γεύμα στους επίσημους καλεσμένους.   

Μιλώντας στα Μ.Μ.Ε. ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης τόνισε ότι “στη διαδρομή των γεγονότων και στα σημεία των μαχών της Μάχης της Κρήτης, η μάχη του Γαλατά  έχει μια ξεχωριστή θέση όχι μόνο διότι ήταν ένα σημείο όπου οι σύμμαχοί μας με τους Έλληνες αντιστάθηκαν στους κατακτητές Γερμανούς αλλά κυρίως γιατί οι ντόπιοι οι Γαλατιανοί σήκωσαν πέτρες, σήκωσαν ξύλα, σήκωσαν αξίνες, σήκωσαν αντικείμενα προκειμένου να υπερασπίσουν τον τόπο τους. Το μήνυμα τους είναι ξεκάθαρο, είναι διαρκές και είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε τον αγώνα τη θυσία τους και την υποχρέωση μας να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε κάθε επιβουλή προς την πατρίδα μας”.    

Δήλωση επίσης έκανε η Ιωάννα Γκουβάτσου, επίτιμη πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας στην Ελλάδα τονίζοντας: “ Οι Νεοζηλανδοί πάντα θα τιμούν την Κρήτη και αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που εκπέμπει η Νέα Ζηλανδία προς την Κρήτη ότι πάντα θα την τιμά, θα την θυμάται  και θα είναι δίπλα της. Ο Γαλατάς είναι πολύ σημαντικός για τη Νέα Ζηλανδία γιατί ήταν το χωριό στο οποίο πολέμησαν οι Νεοζηλανδοί κατά κύριο λόγο μετά την 42η οδό και ταυτόχρονα είναι ο τόπος που τους προστάτεψαν, τους περιποιήθηκαν, τους γιατρεύουν, τους άνοιξαν τα σπίτια τους, είναι η δεύτερη πόλη τους, το δεύτερο χωριό τους, Τα συναισθήματα δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να τα περιγράψει, νομίζω το γεγονός ότι μια ομάδα βετεράνων μετά από τόσα χρόνια έρχεται στην Κρήτη αποκωδικοποιεί τι σημαίνει Κρήτη και ο Γαλατάς συγκεκριμένα για τη Νέα Ζηλανδία” 

Ηλίας Ι. Κάκανος 

………………………………….

ΣΤΟ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 

Τιμήθηκε η μνήμη των πεσόντων 

Ιδιαίτερα συγκινητικές οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Συμμαχικό νεκροταφείο στην παράλια ζώνη του Βλητέ Σούδας κατά την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης στεφάνων στους ήρωες στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που πολέμησαν στο πλευρό του περήφανου κρητικού λαού κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου προσφέροντας τη ζωή τους στη Μάχη της Κρήτης. Το “παρών” έδωσαν τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, εκπρόσωποι Συμμαχικών Δυνάμεων με πλήθος κόσμου από τις χώρες αυτές που διαμένουν σε όλη την Κρήτη.  

Κατά την ώρα της εκδήλωσης πέταξε σε χαμηλό ύψος πάνω από τον χώρο αεροπλάνο των συμμαχικών Δυνάμεων.  

Ηλίας Ι. Κάκανος 

Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου

Με αρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε στις 11 το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη μας η επίσημη δοξολογία για τη Μάχη της Κρήτης με το παρών να δίνει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, η βουλευτής Ν.Δ. Χανίων Σέβη Βολουδάκη, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, εκπρόσωποι στρατιωτικών μονάδων, σωμάτων ασφαλείας, συμμαχικών δυνάμεων, συλλόγων κ.ά. 

Οι καιρικές, όμως συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια η παρέλαση Σημαιών παραδοσιακών συλλόγων Χανίων στο Ενετικό λιμάνι με τελικό προορισμό το ιστορικό φρούριο Φιρκά. 

                                                    ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης: “ Η μάχη της Κρήτης αποδεικνύει ότι όταν είμαστε ενωμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.  Ελάχιστος φόρος τιμής για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για ιδανικά, για αξίες για την ελευθερία.  Χρόνια πολλά”. 

Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος καλογερής: “ Πριν από 83 χρόνια το νησί φλεγόταν  απ’ άκρη εις άκρη όπου συμμαχικές δυνάμεις μαζί με Κρητικούς έδωσαν τη μάχη για την επικράτηση του λαού ενάντια του άξονα.  Σήμερα είναι εντυπωσιακό ότι όλοι οι σύμμαχοι της εποχής εκείνης αλλά και οι τότε εχθροί  παραμένουν αδελφωμένοι μέσα στην ευρώπη…”.  

Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης: “ Κορυφώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης 83 χρόνια μετά. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη τους, αλλά κυρίως να εμπνευστούμε από το παράδειγμά τους για να μπορέσουμε με αισιοδοξία να ατενίσουμε το μέλλον”.  

Ανδρέας Λοβέρδος πρώην υπουργός: “ H επέτειος έχει νόημα όταν δίνει φως σε αυτά που έχουν να κάνουν με την επέτειο μίας μάχης σε όλο τον πλανήτη που έκανε γνωστό τον κρητικό λαό για τη λεβεντιά του, τον ελληνικό λαό για τη λεβεντιά του αποκτά νόημα και πάλι σήμερα επειδή μας φωτίζει με αυτά που πρέπει να κάνουμε σε μια πάρα πολύ επικίνδυνη εποχή. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, είμαστε έλληνες στην ενωμένη ευρώπη και είμαστε περήφανοι γι αυτό”.    

Μάθιου Λοτζ, βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα: “ Για τρίτη φορά έρχομαι στην επέτειο της Μάχης της Κρήτης και είναι για εμάς το σπίτι της Ελλάδας στην Κρήτη ως σύμμαχοι, ως εταίροι και μεγάλη τιμή  και κάτι που πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο να δείχνουμε τον σεβασμό στη μνήμη αυτών που έπεσαν τότε και ότι τώρα είμαστε μαζί για την ειρήνη, για την κοινή μας ασφάλεια και για το μέλλον”.   

…………………………………………………………

ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το μεσημέρι της Κυριακής στις 13.45’ που φτάσαμε στο Γερμανικό νεκροταφείο για να καλύψουμε όπως κάθε χρόνο την εκδήλωση στα “Χ.ν.”, συνέβη το παράδοξο με την  απαγόρευση εισόδου μας στο χώρο  με το αιτιολογικό ότι “δεν είσαστε καλεσμένος μας”. 

Για την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά θα δημοσιευθεί σχετικό σχόλιο αύριο Δευτέρα στα “Χανιώτικα νέα”

Γιάννης Η. Κάκανος 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com