Κυριακή , 4 Ιούνιος 2023

Πόλεις κράτη αν πλειοψηφήσουν ξανά;

 

Ancient_Regions_Peloponnese

Κατά την αρχαιότητα η Ελλάδα ήταν διαιρεμένη σε περιοχές που αντιστοιχούσαν στους χώρους εγκατάστασης των αρχαίων ελληνικών φύλων. Οι περιοχές αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούνταν από πόλεις-κράτη και διατηρούσαν μεταξύ τους φυλετικούς δεσμούς. Ορισμένες από αυτές τις πόλεις συμμαχούσαν σε κάποιες περιπτώσεις συγκροτώντας έτσι μία ομοσπονδία ενώ σε άλλες περιπτώσεις η ισχυρότερη πόλη κατείχε ηγεμονική θέση.

Στα χρόνια, λοιπόν, της αρχαίας Ελλάδας που οι πόλεις ήταν κράτη θα μας γυρίσουν οι κυβερνητικοί εταίροι αν ο λαός τους δώσει τη δυνατότητα να κυβερνήσουν ξανά σε περίπτωση που μας αιφνιδιάσουν μέσα στο 2016 με εθνικές εκλογές;

Εκείνα, βέβαια τα χρόνια, υπήρχαν ισχυροί άνδρες σε κάθε πόλη, τώρα που και πως να βρεθούν;  

Γιάννης Η. Κάκανος 

Την παρακάτω κριτική στο άρθρο έγραψε στη σελίδα μας στο ΦΒ ο κ. Παναγιώτης Τερπάνδρου Ζαχαρίου, φιλόλογος της αγγλικής γλώσσας και γλωσσολόγος. Ο κ. Ζαχαρίου, είναι επίσης μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, αντιπρόεδρος στο Σύλλογο για την Ελληνική Γλώσσα στα Χανιά και βραβευμένος από τη Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών “Θεά Αθηνά” και τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

«Η αποκέντρωση ανέδειξε το μεγαλείο του Ελληνικού πολιτισμού και αναπτύχθηκε ανθρωποκεντρικός ο άνθρωπος, έως ότου οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί επέβαλαν το “κεντρικό” κράτος και όλες τις συνέπειες που μαστίζουν έκτοτε την ανθρωπότητα. Η μόνη λύση είναι οι πάλαι ποτέ πόλεις κράτη. Μόνο εκεί μπορεί να αναπτυχθεί ο άνθρωπος και η σωστή οικονομία, όπου νέμεται ορθώς ο οίκος… Τόσο ο Πλάτων, όσο και ο Αριστοτέλης επισήμαιναν ότι μία πόλη δεν έπρεπε να ξεπερνά τους 500.000 κατοίκους για να νοιώθει υπεύθυνος μέτοχος ο κάθε πολίτης. Σήμερα βλέπουμε την εξαθλίωση του πολιτισμού και του ανθρώπινου είδους στις απρόσωπες μεγαλουπόλεις, αλλά και έθνη, που ασφυκτιούν κάτω από ένα και μόνο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Είναι πλέον φανερό ότι οι ηγέτες που τοποθετούνται στα σύγχρονα έθνη είναι τα πιόνια αυτών των συστημάτων. Στην Ελλάδα βλέπουμε το έργο τους να καρποφορεί, με την ταφόπλακα του έθνους να είναι η μηχανορραφημένη επιβολή ξένων πληθυσμών από την Ασία και την Αφρική στη χώρα μας ώστε να μην υπάρξει αντίσταση. Φτάνει πια. Εμείς οι Έλληνες πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα. Εξ άλλου, κάθε Αναγέννηση αντλούσε έμπνευση και ιδέες μόνο από το κλασσικό Ελληνικό πρότυπο ομορφιάς και διδαχής. Αυτό όμως φίλοι μου, προϋποθέτει Ελληνική αντίληψη και παιδεία… και από ό,τι βλέπω, από αυτούς που ψηφίζει αυτός ο Ελληνόφωνος λαός τώρα και 40 χρόνια, παρασάγγας απέχουμε…».

4 σχόλια

 1. ΓΙΑΝΝΗΣ

  Καλησπέρα Γιάννη. Δηλαδή αν ο λαός ψηφίσει και δώσει την πλειοψηφία πάλι στους κυβερνητικούς εταίρους θα πούμε ότι είναι βλάκες οι ψηφοφόροι, είναι άχρηστοι σαν Έλληνες και όλοι οι άλλοι είναι οι έξυπνοι;;;

  • Ιωάννης Κάκανος

   Αγαπητέ Γιάννη εξαιτίας της τραγικής πραγματικότητας που βιώνουμε σήμερα σαν λαός που εναπόθεσε ελπίδες πιστεύοντας αναλήθειες θα είναι διπλά τραγικό αν τους πιστέψει και πάλι. Είναι ικανοί για όλα και το δείχνουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Ανησυχώ και αγωνιώ για το μέλλον της πατρίδος μας…

 2. ΓΑΒΡΙΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

  ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΚΑΝΕ
  ΣΗΜΕΡΑ ΛΙΑΝ ΠΡΩΙ ΣΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑ ΚΕΙΜΕΝΟ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ. ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΘΑ ΕΓΙΝΕ. ΣΤΟ ΞΑΝΑΣΤΕΛΝΩ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. (25/4/2016 Ώρα 5,18 μ.μ.)

  25/4/2016 σε 07:45 π.μ.
  Αγαπητέ φίλε Γιάννη
  Για να βγάλει κανένας ένα ασφαλές συμπέρασμα, περί της σημερινής κατάστασης στην χώρα μας, θα πρέπει να έχει κατά νου ΟΛΑ τα δεδομένα και τις παραμέτρους που διαμόρφωσαν αυτή την ζοφερή κατάσταση!
  Εγώ πιστεύω ότι οι κυβερνώντες σήμερα ξεκίνησαν με καλή πρόθεση χωρίς δόλο αλλά είχαν απειρία. Διαφωνώ με όσους λένε ότι εξ΄ αρχής είχαν πρόθεση να μας ξεπουλήσουν στα μεγάλα συμφέροντα. Στην συνέχεια έπεσαν στον λάκκο των λεόντων (ΔΝΤ και Ε.Ε.) με τις ωμές πιέσεις για αποδοχή των όρων τους, βάζοντας όλο και πιο πολλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (ένα παραπάνω διότι θα έπρεπε να μειώσουν την άνοδο των αριστερών κυβερνήσεων στην Ευρώπη).
  Από εκεί και πέρα η συγκυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά παρά να προσαρμοστεί στην τεράστια δύναμη των δανειστών που είχαν το “μαχαίρι” και το “πεπόνι”. Ο οικονομικός πόλεμος ήταν ήδη σε εφαρμογή για την χώρα μας. Τα capital controls μπορούσαν να τα κάνουν με ένα πάτημα κουμπιού δυσμενέστερα και η πτώχευση θα ήταν σήμερα γεγονός. Τότε αυτοί που είχαν βγάλει τα τελευταία χρόνια δεκάδες δισ ευρώ εκτός Ελλάδας θα πολλαπλασίαζαν τα κέρδη τους σε θεόρατα ύψη!! και τότε θα έρχονταν νικητές στην Ελλάδα να αγοράσουν από εμάς τους πτωχευμένους ότι θα μας είχε απομείνει!
  Το μόνο λοιπόν που έμενε στον Πρωθυπουργό ήταν να κερδίσει χρόνο, όπως είπε σε συνέντευξη του, για να μην επέλθει το απολύτως καταστροφικό grexit.
  Εσύ και εγώ αλλά και οποιοσδήποτε Έλληνας στη θέση του τι μπορούσε να κάνει; Εκτός και αν μου πεις ότι θα έπρεπε να επαναστατούσαμε ενάντια στις δυνάμεις του “άξονα” των πανίσχυρων (τραπεζικά) δανειστών μας! Αν μου επικαλεστείς το ΟΧΙ που ψηφίσαμε θα σου θυμίσω το σχόλιο του διευθυντηρίου της Ε.Ε. την επόμενη ημέρα του ΟΧΙ που ανακοίνωσαν ότι ΔΕΝ ΤΟ ΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΗΔΗ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!!
  Σου εύχομαι ΚΑΛΗ ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΑ!

  • Ιωάννης Κάκανος

   Φίλτατε συνώνυμε και αγωνιστή από παλιά. Κάνεις μια ανάπτυξη μεγάλη υποστηρίζοντας την συγκυβέρνηση που με προεκλογικές αναλήθειες ο λαός εναπόθεσε τις ελπίδες του… Είμαι σταθερός στις απόψεις μου και φαίνεται άλλωστε μέσα από τα άρθρα μου που συχνά τονίζω ότι: ” Όλες οι κυβερνήσεις και ειδικά της μεταπολίτευσης έχουν τεράστιες ευθύνες για το σημερινό κατάντημα”. Να περάσουμε μια χαρούμενη Λαμπρή και ο Θεός να βοηθήσει τη χώρα μας.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com