Δευτέρα , 6 Φεβ 2023

Πλήθος προσκυνητών στη χάρη της Αγίας Αικατερίνης

 

Με πολλούς προσκυνητές να προσέρχονται από νωρίς το απόγευμα για τον εσπερινό της Αγίας Αικατερίνης  στο Σιναϊτικο Μοναστήρι, Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά καθώς επίσης  και στον μεγαλοπρεπή ενοριακό Ναό της, στη Νέα Χώρα, τελέστηκαν πανηγυρικά οι ακολουθίες των εσπερινών. 

Πολλές αρετές κοσμούσαν την Αγία Αικατερίνη η οποία είχε βαθιά πίστη στο Χριστό, αιτία που στάθηκε αφορμή ν’ αποκεφαλιστεί και να λάβει έτσι το φωτοστέφανο της αγιότητας. Η πανίερη μνήμη της τιμάται κάθε χρόνο από το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας στις 25 Νοεμβρίου με χιλιάδες προσκυνητές να κατακλύζουν μοναστήρια, εκκλησιές και εξωκλήσια που είναι αφιερωμένα στο όνομα της μεγαλομάρτυρας Αικατερίνης.     

ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Το ανακαινισμένο Σιναϊτικο μοναστήρι, μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, μεταξύ Μουρνιών και Περιβολίων στα Χανιά επισκεφθήκαμε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου πριν αρχίσει η ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού με τους πιστούς να έχουν αρχίσει να προσέρχονται.

Πρόκειται για ένα νοικοκυρεμένο εδώ και χρόνια μοναστήρι για το οποίο έχομε πληροφορηθεί κατά το παρελθόν από τον αρχαιολόγο  κ. Μιχάλη Ανδριανάκη τα εξής: «Η παρουσία της Μονής Σινά στην περιοχή των Χανίων μαρτυρείται από τη δεύτερη Βυζαντινή περίοδο της Κρήτης. Το Μετόχιο της Αγίας Τριάδας της Μονής Σινά, κοντά στην πόλη των Χανίων, είναι κτισμένο μέσα στην εξαιρετικά εύφορη πεδιάδα που την περιβάλλει από νότια, μεταξύ των χωριών, Μουρνιές και Περιβόλια. Στην ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας είναι κτισμένα από τα χρόνια της Βενετοκρατίας τουλάχιστον, πολλά μοναστηριακά συγκροτήματα, που κατά το πλείστον ανήκουν σε άλλες Μονές, αλλά και ιδιωτικά αγροτικά συγκροτήματα, γνωστά επίσης ως μετόχια, που χρονολογούνται επίσης στην ίδια περίοδο. Πολλά από τα αγροκτήματα αυτά περιήλθαν λίγο πριν από την τουρκική κατάκτηση του 1645 στις Μονές, προκειμένου να μην περιέλθουν στα χέρια των νέων κατακτητών. Μια σειρά από μικρές Μονές στο κέντρο τής συνήθως μεγάλης αγροτικής περιουσίας, δημιουργήθηκαν από τα μέσα του 16ου αιώνα μέχρι την Τουρκική κατάκτηση. Τα μετόχια της πεδιάδας των Χανίων στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε ένα αρχιτεκτονικό τύπο, που προσεγγίζει στην  οργάνωση των Ορθοδόξων Μονών. Αναπτύσσονται σε πτέρυγες ορθογωνίου σχήματος και περιλαμβάνουν χώρους κατοικίας των ιδιοκτητών, του εργατικού προσωπικού, αγροτικές εγκαταστάσεις (ελαιοτριβεία, ληνούς, αποθήκες προϊόντων και εργαλείων, και άλλες αναγκαίες κατασκευές). Τα μοναστηριακά μετόχια περιβάλλουν το ναό, συνήθως μικρών διαστάσεων και απλού αρχιτεκτονικού τύπου. Σε πολλά από αυτά είναι ευδιάκριτος ο αρχικός πυρήνας από τα χρόνια της Βενετοκρατίας, όπως και οι μεταγενέστερες επεμβάσεις, οι οποίες ωστόσο διατηρούν έντονα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της προηγούμενης περιόδου, που είχαν περάσει στη λαϊκή παράδοση.  Το Μετόχιο της Μονής Σινά στα Χανιά, έχει ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό το μνημειακό χαρακτήρα του, έχει ανασυγκροτήσει την αξιόλογη αγροτική περιουσία του με παραγωγικό τρόπο και έχει αρχίσει να παίζει σημαντικό πνευματικό ρόλο στην περιοχή». 

 

ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΩΡΑ

Με γεμάτη την εκκλησία από πιστούς τελέστηκε η πανηγυρική ακολουθία του εσπερινού χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. 

Πρόκειται για έναν περικαλλή νέο ναό που εγκαινιάστηκε  το 2014 και αποτελεί τον δεύτερο Ενοριακό Ναό Νέας Χώρας.  

Για το ιστορικό ανεγέρσεως του Ναού, έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Tον Νοέμβριο του 1992 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος από τον νυν αρχιεπίσκοπο Κρήτης και τότε μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Ειρηναίο εντός οικοπέδου 400 τετραγωνικών μέτρων που παραχώρησαν δωρεάν οι κόρες της μακαριστής Αικατερίνης Νικολακάκη για να αγοραστούν στη συνέχεια άλλα 800 τετραγωνικά μέτρα. Μετά τον θεμέλιο λίθο, πέρασαν δέκα έξι χρόνια για να γίνει έστω και ημιτελής ενοριακός ο Ναός της Αγίας με  πρώτη επίσημη λειτουργία να τελείται στις 11 Μαΐου του 2008».  

………………………………   

Δείτε το οδοιπορικό μας το 2013 που επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά στους παρακάτω συνδέσμους:

https://eparxiakofos.gr/odiporiko-stin-iera-moni-agias-ekaterinis-sina/

https://eparxiakofos.gr/19750/

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

P1300051 P1300052 P1300053 P1300054 P1300055 P1300056 P1300057 P1300060 P1300062 P1300064 P1300067

Από το Σιναϊτικο μοναστήρι 

Untitled-2

P1300069 P1300070 P1300071 P1300072 P1300073 P1300074 P1300075

Και  από τον ενοριακό ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Νέα Χώρα

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com