Ανακοίνωση

Πιθανά εκλογικά αποτελέσματα στις επικείμενες εθνικές εκλογές…

Γράφει ο Γιάννης Η. Κάκανος – Υπαστυνόμος Β’ ε.α. 

 

Οι επόμενες εθνικές εκλογές όταν προκηρυχθούν, είναι βέβαιο πως θα τύχουν επαναληπτικής διαδικασίας, καθώς θεωρείται αδύνατη η επίτευξη αυτοδύναμης κυβερνητικής πλειοψηφίας λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής που ψηφίστηκε επί των ημερών διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ας θυμηθούμε, όμως τα εκλογικά αποτελέσματα των προηγούμενων εθνικών εκλογών όπου επί των εγγεγραμμένων η συμμετοχή ανήλθε στο 57,78% με πρώτο και αυτοδύναμο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία η οποία σχημάτισε κυβέρνηση με ποσοστό 39,85% 

Ακολούθησε το δεύτερο κόμμα με ποσοστό 31,53%, το τρίτο με ποσοστό 8,10%, το τέταρτο με ποσοστό 5.30%, το πέμπτο με ποσοστό 3,70% και το έκτο με ποσοστό 3,44%. 

Αναμφισβήτητα, η πολιτική κατάσταση που βιώνει ο λαός σήμερα δεν είναι ευχάριστη γι αυτό θεωρούμε βέβαιο ότι στις επικείμενες εθνικές εκλογές θα είναι ιδιαίτερα μειωμένη η συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων, γεγονός το οποίο πολύ πιθανόν ν’ αποτελέσει την αφορμή για να σημειώσει ρεκόρ το ποσοστό της αποχής πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας το 60%. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την δική μας πρόσφατη δημοσκόπηση καταγράψαμε από ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, τις παρακάτω προβλέψεις για τα επόμενα εκλογικά αποτελέσματα.   

Πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. με ποσοστό μεταξύ 33% έως 34%. 

Δεύτερο κόμμα την Νέα Δημοκρατία με ποσοστό μεταξύ 31 έως 32%. 

Τρίτο κόμμα την Ελληνική λύση με ποσοστό μεταξύ 9% έως 11%. 

Τέταρτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ με ποσοστό μεταξύ 7% έως 9%.  

Πέμπτο κόμμα το Κ.Κ.Ε. με ποσοστό 5% έως 6%.

Έκτο κόμμα πολύ πιθανόν το ΜέΡΑ 25 με ποσοστό 2,10% έως 3,20%. 

Λοιπά κόμματα, το υπόλοιπο μέχρι το 100%, ενώ είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει ως έκπληξη η οριακή είσοδος στη βουλή ενός ακροδεξιού κόμματος…        

Πως θα μπορέσει, όμως, να σχηματιστεί κυβέρνηση με αυτά τα ποσοστά των κομμάτων και την αποχή να έχει, αν όχι υπερβεί, τουλάχιστον πλησιάσει το 60%;  

Και πως να μην είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό της αποχής αφού στην πλειοψηφία του το εκλογικό σώμα γνωρίζει ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση με την απλή αναλογική, το πρώτο κόμμα χρειάζεται 46% περίπου;

Η αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, σαφώς και θα μειώσει το εκλογικό ποσοστό της αποχής καθόσον οι εκλογές θα διεξαχθούν με τον νεότερο εκλογικό νόμο που προβλέπει πρόσθετες έδρες (κλιμακωτό «bonus») για τον νικητή (και με άθροισμα ποσοστών κομμάτων εκτός Βουλής 8%), όπου η αυτοδυναμία χρειάζεται 38%.   

……………………………………………………………….

Περί διαχρονικής εσωτερικής διαφθοράς της πολιτείας…  

Ένα σχόλιο

  1. Κωνσταντίνος

    Οι Έλληνες, λαός χωρίς πολιτική παιδεία και ωριμότητα, ψηφίζουμε πάντα τούς ίδιους και τούς ίδιους και μετά παραπονούμαστε για τα χάλια των κυβερνήσεών μας. Υπάρχουν κι άλλα κόμματα, μικρά, όπως π.χ. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΉ ΕΝΩΣΗ τού Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, ενός γνήσιου πατριώτη. Κι όμως, ούτε αυτός, ούτε άλλοι “μικροί” έχουν την παραμικρή πιθανότητα να μπουν στην Βουλή.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com