Πέμπτη , 20 Ιούνιος 2024

“Πετώντας” πάνω από τα Σημαντηριανά, το Αμυγδαλοκεφάλι, την Κεραμωτή και τον Κάμπο… (Και βίντεο)


Στην πρώην μεγάλη επαρχία Κισάμου ανήκουν τα “Εννιά Χωριά” με τα περισσότερα από αυτά να είναι χτισμένα στις πλαγιές των βουνών τα οποία καλά κρατιόταν από μόνιμο πληθυσμό μέχρι και την δεκαετία του 1960 που άρχισε σταδιακά η εγκατάλειψη τους, μεταναστεύοντας οι κάτοικοί τους σε χώρες του εξωτερικού ή σε μεγαλύτερα χωριά, το Καστέλι και τα Χανιά.  

Ελάχιστα εκ των ορεινών χωριών της Κισάμου κατόρθωσαν να επιβιώσουν διατηρώντας αρκετούς κατοίκους μέχρι σήμερα, όπως για παράδειγμα αποτελεί το ορεινό χωριό Κάμπος το οποίο έχει αναπτύξει και μια αξιόλογη τουριστική υποδομή.  

Η Κεραμωτή, σήμερα, όπως και το Αμυγδαλοκεφάλι έχουν ελάχιστους κατοίκους, ενώ τα Σημαντηριανά εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν κανέναν μόνιμο κάτοικο. Παρήγορο και ευχάριστο όμως είναι που αρκετοί άνθρωποι που κατάγονται από αυτά τα χωριά επιχειρούν παρά τις οικονομικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν με τις νομοθεσίες, κυρίως των τελευταίων ετών, να έχουν ανασκευάσει τα πατρογονικά τους για παραθερισμό τα Καλοκαίρια. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Σημαντηριανά

Τα Σημαντηριανά χωρίς πληθυσμό, αλλά με τον επί τιμής πρέσβη της χώρας μας που γεννήθηκε εκεί, Βασίλειο Σημαντηράκη, ο οποίος μαζί με τον γαμπρό του  Μανώλη Παρασκάκη, τέως διευθυντή της Ένωσης Συνεταιρισμών Κισάμου, έχουν ανακαινίσει το σπίτι τους στο χωριό. 

Αμυγδαλοκεφάλι

Το Αμυγδαλοκεφάλι με ελάχιστους κατοίκους αλλά με μια πολύ καλή ταβέρνα και το πρώην δημοτικό σχολείο να έχει αγοραστεί και ανασκευαστεί ως τουριστικό κατάλυμα από τον Γιάννη Τζανακάκη ε.α. αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας γεννημένος στο χωριό. Περισσότερα θα δείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση.

Κεραμωτή

Η Κεραμωτή δεν έχει αναπτύξει τουριστική υποδομή αλλά αρκετά παλιά σπίτια έχουν ανασκευαστεί από καταγόμενους από το χωριό και ορισμένους ξένους που αγόρασαν παλιές οικίες. 

Κάμπος

Ο Κάμπος όπως και όλα τα “Εννιά χωριά” υπαγόταν με το σχέδιο “Καποδίστριας” στον πρώην δήμο Ιναχωρίου με έδρα το Έλος. Το χωριό σήμερα παραμένει σε ακμή έχοντας θαυμάσια τουριστικά καταλύματα και πολύ ωραίες ταβέρνες.  

        

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com