Δευτέρα , 26 Φεβ 2024

ΠΕΡΒΟΛΙΑ ΕΝΝΙΑ ΧΩΡΙΩΝ – Χωριό με ιστορία και ομορφιά

SONY DSC

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή μας στα Περβόλια των Εννιά Χωριών, χωριό με ιστορία και ομορφιά, μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Ζαχαρία Παπαδάκη τον οποίο πετύχαμε σε ώρα δράσης ν’ ασχολείται με τον καθαρισμό μιας δεξαμενής, για να μας πει:

«Κι ενώ στα Περβόλια είχε την έδρα του ο οπλαρχηγός Αναγνώστης Σκαλίδης και το σπίτι του είναι Μουσείο με πλούσιο ιστορικό υλικό, το χωριό μας παραμένει σχετικά ξεχασμένο από την πολιτεία. Την περίοδο που οι Καποδιστριακοί Δήμοι έπαιρναν γενναία οικονομική  βοήθεια από την πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα Περβόλια έγιναν λιγότερα έργα σε σχέση με τ’ άλλα χωριά», επισημαίνει ο κ. Ζαχαρίας Παπαδάκης για να συνεχίσει ως εξής: «Πρόκειται για έναν πανέμορφο βαθύσκιωτο τόπο με πλούσια φυσική ομορφιά, τον οποίο διασχίζει όλο τον χρόνο ένας αστείρευτος ποταμός που υποστηρίζει την άρδευση στην περιοχή του Λαφονησιού με την περίφημη υδρομάστευση Περβολίων. Υπάρχει και πηγή με εξαιρετικής ποιότητας νερού που εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες της ύδρευσης τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες. Κάθε χρόνο η μικρή δεξαμενή της πηγής γεμίζει με ρίζες από τα πλατάνια που βρίσκονται γύρω από αυτό, φράζοντάς την παροχή του νερού προς τη δεξαμενή με συνέπεια ν’ αναγκαζόμαστε  να την καθαρίζουμε μόνοι μας. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε με τον πρώην κοινοτάρχη, τον Κωστή τον Καρτσωνάκη που εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως και οι άλλοι συγχωριανοί μας, να βγάλουμε ένα κυβικό μέτρο ρίζες  από μέσα. Τα ίδια τραβάνε και στα γύρω χωριά».

Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας πως «το 2003 εγκαταστάθηκα μόνιμα στα Περβόλια έχοντας μπει στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Το σχέδιο δράσης βασίστηκε στη μελισσοκομία καθόσον τ’ αμπέλια και οι ελιές δεν έδιναν το απαραίτητο εισόδημα. Τα πρώτα χρόνια καλά πηγαίναμε, αλλά μετά το 2008 τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν. Πολλές φορές οι ίδιοι οι κάτοικοι με προσωπική εργασία και με δικά τους χρήματα αποκαθιστούσαν ζημιές και έκαναν έργα τα οποία κανονικά όφειλε να κάνει η εκάστοτε δημοτική Αρχή. Η κα Λιλή Κολόμβου- Φιωτάκη για παράδειγμα, κόρη του δασκάλου Ιωάννη Φιωτάκη, κάλυψε εξ ολοκλήρου τα έξοδα για το βάψιμο του πρώην δημοτικού σχολείου στα Περβόλια. Έχει ιδρύσει δανειστική βιβλιοθήκη μέσα στον χώρο του σε συνεργασία με την κα Παπαδάκη Ελένη (του παπά Νικολάου), την κα Παπαδάκη Κική του Νικολάου και τον κ. Καρτσωνάκη Γεώργιο του Θεοδώρου, δωρίζοντας τουλάχιστον 500 βιβλία.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αναγνώστης Σκαλίδης”, έργο του οποίου είναι το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού  “Η Στέγη των Προγόνων”  με τον δραστήριο πρόεδρό του κ. Καμηλάκη Νικόλαο,  έκανε δωρεά τις βιβλιοθήκες.

Ο πατέρας της κας Φιωτάκη, με προσωπική του παρέμβαση στην Νομαρχία Χανίων που σχεδίασε την μελέτη και με την συνδρομή των κατοίκων του χωριού, έφτιαξαν την δεξαμενή της πηγής και την μικρή δεξαμενή της ύδρευσης καθώς και το δίκτυο της ύδρευσης το οποίο μεταγενέστερα με ορισμένες μικρές  μετατροπές εξυπηρετεί ακόμα και σήμερα τα Περβόλια.

Επί προεδρίας στην Κοινότητα του κ. Κωνσταντίνου Καρτσωνάκη και αντιπροέδρου του κ. Κωνσταντίνου Παπαδάκη του Δημοσθένη αντικαταστάθηκαν οι παλαιοί αμιαντοσωλήνες της ύδρευσης με πλαστικές που είναι κατάλληλες. Το σύστημα της άρδευσης έχει γίνει με τα χρήματα του παλαιού συνεταιρισμού των Περβολιανών και η συντήρησή του γίνεται με πρωτοβουλία και έξοδα των κατοίκων. Αξίζει να σημειώσω ότι όλοι οι πρόεδροι του χωριού έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στα κοινά και θα τελειώσω με την σημαντική συμβολή των γυναικών επιτρόπων της ενορίας μας, όπως και του αείμνηστου κοινοτάρχη μας Γεωργίου Κοντοπυράκη για τις εργασίες στην εκκλησία και όχι μόνο καθώς επίσης και των απανταχού ομογενών συγχωριανών μας για την οικονομική συμβολή τους στο χωριό μας», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης ευελπιστώντας ότι έστω και αργά κάτι πρέπει να γίνει από την πολιτεία για τα ορεινά χωριά.

Γιάννης Η. Κάκανος

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Η ταυτότητα για την εφημερίδα και σε αυτοκόλητα

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ για τα Περβόλια.

https://eparxiakofos.gr/odiporiko-sta-pervolia-kisamou-ena-ch/ 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com