Πέμπτη , 1 Ιούνιος 2023

Πέρασαν 106 χρόνια από την αιματηρή εξέγερση του Κιλελέρ στις 6 Μαρτίου 1910

 

Kileler-2

Πλούσια η ιστορία των νεοελλήνων αγροτών με αγώνες για αποκατάσταση αδικιών από το κράτος όπως σαν σήμερα στις 6 Μαρτίου το 1910 με τα αιματηρά γεγονότα του αγροτικού ζητήματος στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Λάρισα με έναυσμα στο ιστορικό πλέον Κιλελέρ.  Η εξέγερση του Κιλελέρ με τους αδικημένους αγρότες ξεσήκωσε κύμα συμπάθειας από το ένα άκρο μέχρι το άλλο της Ελλάδας αιτία που ανησύχησε την πολιτική εξουσία με πρωθυπουργό τον Στέφανο Δραγούμη. 

Ένα χρόνο αργότερα με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο εκτονώθηκε μερικώς η κατάσταση με μια σειρά νομοθετικών μέτρων που υποστήριζαν τους φτωχούς αγρότες – κολίγους, δίχως, όμως, να γίνουν απαλλοτριώσεις υπέρ αυτών για να ακολουθήσουν νέες ταραχές.

Τα χρόνια κυλούσαν με διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις και μόνο μετά το 1923  που το πρόβλημα της αποκατάστασης των Ελλήνων προσφύγων  που ήρθαν από τις χαμένες πατρίδες κι έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις, άρχισαν από την κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα απαλλοτριώσεις τσιφλικιών σε μεγάλη κλίμακα.

Σήμερα 106 χρόνια μετά όπου τα περισσότερα ορεινά χωριά έχουν ερημώσει εξαιτίας των αντί αγροτικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν στη συνέχεια από το σύνολο των  κυβερνήσεων έρχεται μαζί με όλα τα υπόλοιπα δεινά που πλήττουν τη χώρα και το λαό, το δράμα των χιλιάδων ξένων προσφύγων από διάφορες χώρες του κόσμου…  Όσο, όμως κι αν η Ελλάδα είναι φιλόξενη και που η ίδια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό να έχει βρεθεί στην ανάγκη να στέλνει μετανάστες τα παιδιά της στο εξωτερικό, δεν μπορεί να χωρέσει όλους τους δυστυχισμένους της γης. 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com