Ανακοίνωση

Παύλος Βλαστός, ένας ξεχασμένος ιστορικός ερευνητής

SONY DSC 

Με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων εκδήλωση με συναυλία από το αρχείο του Παύλου Βλαστού και παρουσίαση σχετικού βιβλίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, την Περιφέρεια Κρήτης και την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου. Την εκδήλωση παρουσίασε ο ειδικός συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Ιωσήφ Μαρκάκης.

Για την εκδήλωση αυτή μίλησε στα «Επαρχιακό φως» ο κ. Ανδρέας Γιακουμάκης καθηγητής μουσικής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης, επισημαίνοντας ότι « η αποψινή εκδήλωση είναι μια παρουσίαση-μουσική εκδήλωση με τίτλο “Θούρια στην Κρήτη του 19ου αιώνα”. Είναι μια έκδοση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και της Περιφέρειας Κρήτης. Η επιμέλεια είναι δική μου και αφορά τραγούδια που κατέγραψε ή συνέθεσε ο Παύλος Βλαστός ένας Ρεθύμνιος λόγιος και μουσικολογιότατος ο οποίος ήταν και συνθέτης αλλά και καταγραφέας με βυζαντινή παρασημαντική, ένας αξιόλογος άνθρωπος ο οποίος μας άφησε μεγάλη παρακαταθήκη κι εμείς απλώς με την έρευνα μας την προβάλλουμε».

SONY DSC

Ο κ. Ανδρέας Γιακουμάκης

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης τόνισε: « Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Παύλο Βλαστό. Ο Παύλος Βλαστός δεν είναι ευρύτερα γνωστός στην Κρήτη είναι όμως ο άνθρωπος που την εποχή εκείνη της σκλαβωμένης Κρήτης κατέγραψε κάθε πτυχή της κοινωνικής, πολιτιστικής, αγροτικής ζωής της Κρήτης. Διέσωσε όλες τις παραδόσεις μας από θούριους που έγραψε για να εμπνεύσει στο λαό μας για να ξεσηκωθεί, μέχρι κάθε λεπτομέρεια της ζωής μας για να δείξει ότι υπάρχει κρητική ζωή, Έλληνες που ζούνε στην Κρήτη, δραστηριοποιούνται, έχουν ένα πολιτισμό δικό τους και μετά από πολλά χρόνια με πρωτοβουλία του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης του κ. Φουρναράκη και της Περιφέρειας αναδεικνύουμε σιγά, σιγά με τόμους που εκδίδουμε το έργο του”.

Επίσης για τη σημαντική ημέρα της 21ης Νοεμβρίου και την εκδήλωση ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός μας είπε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή σήμερα που η μητρόπολη μας εορτάζει, ο Καθεδρικός μας Ναός, η αγία της πόλεως μας να συνδεθεί αυτή η εορτή με τον Παύλο τον Βλαστό και με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Όπως γνωρίζεται για όλον τον χρόνο γίνονται εκδηλώσεις μία εξ αυτών είναι και η αποψινή. Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω όλους εκείνους οι οποίοι συνετέλεσαν στην αποψινή συνάντηση, την αποψινή εκδήλωση, ιδιαιτέρως όμως την Περιφέρεια των Χανίων, τον Δήμο Χανίων…».

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Φουρναράκης επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι « Ο κρητικός λαογράφος κατέγραψε εκτός από τα δημοτικά και άλλα τραγούδια και όσα τραγούδια είχαν υιοθετηθεί από τον κρητικό λαό αν και δεν ήταν λαϊκά δημιουργήματα. Στη συλλογή Βλαστού εντοπίζονται και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις ή μουσικές παραλλαγές σε γνωστά ποιήματα της εποχής. Ιδιαίτερα θα πρέπει να προσεχθούν οι μουσικές παραλλαγές στο θούριο του Ρήγα. Ο Παύλος Βλαστός είχε μαθητεύσει κοντά στον σπουδαίο δάσκαλο της βυζαντινής μουσικής Κωνσταντίνο Ψαρουδάκη και τελειοποίησε τις μουσικές του γνώσεις στην Κωνσταντινούπολη. Έπειτα  διορίστηκε δάσκαλος και ιεροψάλτης στο Ηράκλειο. Από την επανάσταση του 1866 και εξής συμμετείχε σε στρατιωτικές οργανώσεις οι οποίες βοηθούσαν τους αγωνιστές με την αποστολή πολεμοφοδίων και ασχολούνταν με την περίθαλψη προσφύγων…».

 Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μιχαήλ Σκουμπάκης επίκουρος καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης ο οποίος μέσα από μια λεπτομερή αναφορά στο σπουδαίο έργο της συλλογής του Παύλου Βλαστού σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το υλικό προέρχεται από το αρχείο του το οποίο φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης εδώ στα Χανιά. Η δική μου συμβολή στην αποψινή μουσική εσπερίδα θα είναι η παρουσίαση των στοιχείων που καθιστούν την παρούσα έκδοση μοναδική και ιστορική…»

SONY DSC

Ο κ. Μιχαήλ Σκουμπάκης

SONY DSC

Ο π. Βασίλειος Κιάσος με τον αντιδήμαρχο Χανίων κ. Δημήτριο Λειψάκη και τον μουσικοδιδάσκαλο κ. Ιωάννη Καστρινάκη χοράρχη και μαέστρο της χορωδίας για τα πολεμικά τραγούδια του Παύλου Βλαστού που μας είπε: « Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και είναι τιμή μας που βρισκόμαστε στη σημερινή εκδήλωση συνεορτάζοντας το πανηγύρι μας το τοπικό τα Εισόδια της Θεοτόκου. Ήρθαμε εδώ για να τιμήσουμε την έκδοση ενός υπέροχου και σπάνιου βιβλίου μέσα από τα έργα του Παύλου Βλαστού και του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης. Ο ερευνητής Ανδρέας Γιακουμάκης αξιολόγησε ποιήματα του Παύλου Βλαστού και τα έφερε στο φως με αποτέλεσμα να γίνει ένας υπέροχος πολυτελής τόμος όπου περιλαμβάνονται τα τραγούδια του. Σε αυτή την παρουσίαση του βιβλίου, λοιπόν, συμμετέχουμε σαν Ωδείο Ιωάννης Μανιουδάκης και ως βυζαντινός χορός Χανίων ερμηνεύοντας κάποια τραγούδια θούρια, ηρωικά τραγούδια της εποχής».

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

06-20131123 Διαδρομές Παύλος Βλαστός

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com