Τετάρτη , 6 Δεκ 2023

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται”

Τεράστιας πνευματικής σημασίας το πόνημα του αείμνηστου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη “ Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται”,ένα εμβληματικό βιβλίο το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στον Πολυχώρο Ραδάμανθυς επί της οδού Ξέπαπα αριθ. 7. 

Την παρουσίαση έκανε ο Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας και υπεύθυνος των εκδόσεων  Ραδάμανθυς ο οποίος με δήλωση του στα “Χανιώτικα νέα” και στο “Επαρχιακό φως”, επεσήμανε ότι “θέλουμε να αναδείξουμε το έργο του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από το βιβλίο και μέσα από την προβολή του φιλμ και να παρουσιάσουμε μια διαφορετική οπτική προσέγγιση πάνω στο έργο του”. 

Από μεριάς του ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη κ. Σήφης Μιχελογιάννης σημείωσε “Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένα φαινόμενο στην λογοτεχνία, είναι το έργο του μοναδικό, ρεαλιστικό και υπέροχο. Έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο από τα μυθιστορήματα του και με αυτά μετέφερε τον νεότερο Ελληνικό Πολιτισμό στα πέρατα της γης. Το πιο άρτιο,το πιο πλήρες μυθιστόρημα του είναι “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται” με κεντρικό θέμα, τους πρόσφυγες. Στην ανάλυση που πρέπει να κάνουμε μπορούμε να παρουσιάσουμε τρεις κατηγορίες προσφύγων. Είναι οι χριστιανοί που κυνηγούν και εκδιώκουν οι Οθωμανοί Τούρκοι, πρόκειται για τους εθνομάρτυρες πρόσφυγες, είναι οι πρωτοχριστιανοί οι οποίοι αγωνίζονται για την αλληλεγγύη, την κοινοκτημοσύνη και το συλλογικό πνεύμα και το τρίτο είναι οι επαναστάτες πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούν με τη βία να βρουν τη δικαιοσύνη αφού δεν μπορούν με ειρηνικά μέσα”, ενώ συνεχίζοντας κατέληξε επισημαίνοντας τα εξής: “Είναι συμβολικό το έργο  

διότι παρουσιάζει στην ουσία το δράμα των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας τους οποίους εκδιώξανε οι Τούρκοι από τις αλησμόνητες πατρίδες αλλά βρήκαν εχθρότητα και στην Ελλάδα  και επίσης το έργο αυτό συμβολίζει τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο γιατί το γράφει ο Καζαντζάκης το 1948  ενώ μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος”. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com