Τρίτη , 19 Μαρ 2024

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αντώνη Μαρτσάκη “Ριζίτικα και Ρίμες του 1821”

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία Τζανακάκη στο Καστέλι Κισάμου κατά την παρουσίαση του πνευματικού πονήματος “Ριζίτικα και Ρίμες του 1821” με συγγραφέα τον Κισαμίτη καλλιτέχνη παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης Αντώνη Μαρτσάκη.

Η παρουσίαση του βιβλίου εντάχθηκε από τον Δήμο Κισάμου στα πλαίσια των εορτασμών της επετείου από τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, σε συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Κισάμου, τον Δήμο Πλατανιά, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την επιτροπή των εορτασμών ΧΑΝΙΑ 1821-2021 καθώς επίσης και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. 

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του μητροπολίτη κ. Αμφιλοχίου για να παρουσιάσει αμέσως μετά ο ηθοποιός Γρηγόρης Ορφανουδάκης με συντονιστή τον αντιδήμαρχο Κισάμου Γεώργιο Χαχλάκη. 

Συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα: Χορευτική ομάδα Ηρακλείου Στέλιου Φλουρή, Σωματείο Κριτσάς “Παλαιά Κρήτη”, “Ανωγειανή παρέα”, “Όμιλος Βρακοφόρων Κισάμου”, Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Γηγενής”, Χορευτικός Σύλλογος “Η Κίσσαμος” και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Το Ρόδο”.  

Στη μουσική και στο τραγούδι συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Αντώνης Μαρτσάκης, Νίκος Μαρεντάκης, Κανάκης Κοζωνάκης, Χαράλαμπος Πιτροπάκης, Γιάννης Μαρτσάκης, Δημήτρης Ξυλούρης, Γιώργος Ορφανουδάκης, Θοδωρής Τσουρουπάκης, Γιώργος Μαρεντάκης, Μανώλης Πλατσιδάκης και Γιώργος Σαρτζετάκης. 

Χαιρετισμοί απηύθυναν ο δήμαρχος Κισάμου Γεώργιος Μυλωνάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης Σοφία Μαλανδράκη, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, η θεία του καλλιτέχνη Αικατερίνη Τριποδάκη,            ο Κώστας Φουρναράκης και ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιναχωρίου Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Ριζιτών Κισάμου καθώς επίσης και της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Ομάδων Ριζίτικου Τραγουδιού Νομού Χανίων.   

Ενδεικτικά παραθέτουμε μικρά αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς. “Στην Κίσαμο, κατά την διάρκεια του ξεσηκωμού του 1821, εκτός από τους αγωνιστές και τους ήρωες, το ηθικό των κατοίκων εμψύχωναν τα τραγούδια, οι ρίμες και οι χοροί τοπικών λαϊκών μουσικών την παράδοση των οποίων επάξια συνεχίζεις” υπογράμμισε ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης, ενώ ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης αναφέρθηκε για κοινές εκδηλώσεις των δύο όμορων Δήμων οι οποίοι  αποτελούν την πρώην μεγάλη επαρχία Κισάμου, τονίζοντας ότι: “ αναδεικνύοντας ιστορικά γεγονότα και επιφανείς συντοπίτες μας που έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επαναστατικών γεγονότων του 1821 στην περιοχή μας”, ενώ για το βιβλίο του καταξιωμένου καλλιτέχνη Αντώνη Μαρτσάκη ευχήθηκε  να είναι καλοτάξιδο.    

Ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου τόνισε μεταξύ άλλων ότι “ αυτή η πατρίδα έχει πίστη, έχει ρίζες και έχει ήρωες οι οποιοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία υπέρ πίστεως και πατρίδος, Αυτό νομίζω είναι η ουσία και η πεμπτουσία των γεγονότων αλλά και της ιστορίας μέσα στα 200 χρόνια της ιστορικής πορείας. Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία του αναστοχασμού από τους δήμους Κισάμου και Πλατανιά και χαιρετίζουμε τον ευπατρίδη καλλιτέχνη Αντώνη Μαρτσάκη ο οποίος σήμερα είναι και η αιτία ουσιαστικά που διοργανώνεται αυτή η πνευματική έτσι φαντασία που θα ζήσουμε  στη συνέχεια τόσο με το βιβλίο  το οποίο αποτελεί παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενεές αλλά όσο και με την γενικότερη προσφορά του στον πολιτισμό…”. 

Η περιφερειακή σύμβουλος κυρία Σοφία Μαλανδράκη υπογράμμισε: “Σήμερα έρχεται να προστεθεί μια σπουδαία δράση για το 1821 με την παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Μαρτσάκη σε μια εκδήλωση γεμάτη χρώμα αυθεντικής Κρητικής Παράδοσης. Οι επετειακοί εορτασμοί μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε σελίδες της ιστορίας των Κρητικών Επαναστάσεων που δεν γνωρίζαμε. Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις η ιστορική γνώση μεταφέρεται στον κόσμο με τεκμηριωμένο και εύληπτο τρόπο και αυτό είναι καλό για τη διατήρηση της μνήμης…”.   

Ο Κώστας Φουρναράκης άρχισε τον χαιρετισμό του με στίχο για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας ότι “ τα κλαδιά του χρυσού δέντρου της Κισάμου είναι τα παιδιά της, όσα πέρασαν απ’ αυτόν τον κόσμο αφήνοντας έργα μεγάλα και θαυμαστά αλλά και όσα συνεχίζουν και θα συνεχίζουν τα βήματα των προγόνων τους θα εμπνέονται από το παράδειγμα τους δημιουργώντας πολιτισμό και μια καλύτερη κοινωνία. Ένα από τα κλαδιά του δέντρου της Κισάμου που ξεχωρίζει όχι μόνο ως καλλιτέχνης της κρητικής μουσικής αλλά και για το ήθος του είναι ο Αντώνης Μαρτσάκης…”.   

Η θεία του καλλιτέχνη Αικατερίνη Τριποδάκη σημείωσε: “Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια από ένα τόσο νέο άνθρωπο, μουσικό, χορευτή, δάσκαλο να δημιουργήσει αυτό το πόνημα. Είναι ο Αντώνης μας, το καμάρι της οικογένειας μας, της Κισάμου, της Κρήτης και των αποδήμων. Ο αείμνηστος θείος σου και σύζυγός μου, Αντώνιος Τριποδάκης σε καμάρωνε και σε θαύμαζε για τις μουσικές σου δεξιότητες. Έχεις πολλά ακόμα να προσφέρεις στο τόπο σου. Σε αγαπάμε και αισθανόμαστε περήφανοι για σένα Αντώνη μου. Καλοτάξιδο το βιβλίο σου”.  

Εκ μέρους του Συλλόγου Ριζιτών Κισάμου “Η Κίσαμος” αλλά και της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Ομάδων Ριζίτικου Τραγουδιού νομού Χανίων Κώστας Χαρτζουλάκης, τόνισε: “ Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά μας που ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης του τόπου, ο Αντώνης Μαρτσάκης μάς κάνει υπερήφανους”. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com