Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΒΑΜΟ – Ένα βιβλίο με “ άρωμα” λαϊκής μουσικής παράδοσης

Σε μια γραφική γειτονιά κοντά στο παλιό δημοτικό σχολείο της ιστορικής κωμόπολης του Αποκόρωνα, τον Βάμο, παρουσιάστηκε στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας το λεύκωμα (βιβλίο) με τίτλο: «Μαντινάδες-Ρίμες-Ριζίτικα-Ποιήματα για τον Αποκόρωνα», του οποίου την επιμέλεια έχει ο πρώην δήμαρχος Βάμου Στυλιανός Μιχελάκης.

Την εκδήλωση τίμησαν κάτοικοι του Βάμου και της περιοχής, μεταξύ αυτών και αρκετοί ξένοι καθώς επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Αττικής Γιάννης Τερεζάκης, ο δάσκαλος Βαγγέλης Κακατσάκης και πολλοί ακόμα άλλοι φίλοι της παράδοσης, όπως ο πρόεδρος του Συλλόγου Στιχουργών Νομού Χανίων, Θανάσης Πατεράκης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου, Γεώργιος Χατζηδάκης), ο δικηγόρος Μανώλης Νικολούδης, οι οποίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.

Εκ μέρους του Δήμου Αποκορώνου, παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Νίκη Νιολάκη – Βρυωνάκη και Αργυρώ Μπενάκη, η οποία άνοιξε την εκδήλωση καλωσορίζοντας τον κόσμο, για να τονίσει ότι « η δραστηριότητα και η ευαισθησία στην παράδοση του παλιού αγαπητού μας δημάρχου Βάμου κ. Μιχελάκη είναι γνωστή σε όλους. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, την σπουδαία αυτή δουλειά που αφορά την επιμέλεια του παρουσιαζόμενου απόψε λευκώματος με πλούσιο “άρωμα” λαϊκής μουσικής παράδοσης. Ο Δήμος Αποκορώνου θα είναι πάντα αρωγός και συμπαραστάτης για κάθε προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής ιστορίας και παράδοσης του Αποκόρωνα και όχι μόνο. Συγχαρητήρια λοιπόν, στον κ. Στυλιανό Μιχελάκη, αλλά και στον πρόεδρο του Συλλόγου Στιχουργών Νομού Χανίων κ. Θανάση Πατεράκη για την πρωτοβουλία τους να συνταχθεί το λεύκωμα αυτό».

Από την πλευρά του ο έχων την επιμέλεια του λευκώματος κ. Στυλιανός Μιχελάκης, αναφερόμενος στα κίνητρα που τον ώθησαν για να επιμεληθεί του βιβλίου, υπογράμμισε τα εξής: «Παρά τις μεγάλες και ραγδαίες αλλαγές που γίνονται στην κοινωνία μας γενικά, ιδιαίτερα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, εμείς σαν τοπική κοινωνία οφείλουμε να διατηρήσουμε τα χαρισματικά στοιχεία της βαριάς μας κληρονομιάς δηλαδή την ιστορία, τον πολιτισμό, τα μνημεία και τις παραδόσεις μας που αποτελούν τον ανεκτίμητο θησαυρό της ταυτότητας μας. Η παρούσα εργασία έχει και αυτό το σκοπό, δηλαδή να συμβάλλει στη διατήρηση της Κρητικής Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης. Να υπενθυμίσει και να παρουσιάσει την αξία του ευλογημένου και αιματοβαμμένου αυτού τόπου…».

Κεντρική ομιλήτρια για το παρουσιαζόμενο βιβλίο ήταν η φιλόλογος κα Στέλλα Αλιγιζάκη, η οποία επιμελήθηκε στη διόρθωση του, για να τονίσει ότι «μιλάμε συχνά για το λαϊκό μας πολιτισμό και τη λαϊκή παράδοση. Είμαστε άνθρωποι διαφορετικών προελεύσεων, όμως, με κοινή ρίζα, που τη λογαριάζουμε σημαντικότερη από το χώρο της δικής μας πολύ πιο μακροχρόνιας καθημερινής διαβίωσης», για να επισημάνει πως « όσο ξεκόβει κανείς από τη ρίζα του, τόσο αξεδίψαστος και φτωχός μένει. Η παράδοση διαμόρφωνε και διαμορφώνει ήθος και αξίες, οριοθετεί την ανθρώπινη αυθαιρεσία και τον εξαντλητικό των ημερών μας ατομικισμό. Από αυτή την άποψη θεωρούμε σημαντική τη σχετική δουλειά, που εμπνεύσθηκε ο Στέλιος Μιχελάκης, διδάκτωρ γεωπόνος, πρώην δήμαρχος Βάμου και ακόμη σήμερα ασχολούμενος ποικιλοτρόπως με τον αυτοδιοικητικό θεσμό της περιφέρειας μας, για την προστασία και ανάδειξη του Αποκορωνιώτικου πνευματικού θησαυροφυλακίου». Συνεχίζοντας η κα Αλυγιζάκη είπε: «Είναι αλήθεια, όλοι θεωρούν τη μαντινάδα “ρίμα πιτήδεια” ξομπλιασμένη με τα στολίδια της γλώσσας της Κρήτης, υφασμένη με τα στημόνια της παράδοσης και της ιστορίας, πηγή χαράς και συνοδευτική κάθε στιγμής στη ζωή της Κρήτης. Όπως, η ιδέα της συγκέντρωσης και καταγραφής νεότερων μαντινάδων επιβεβαιώνει τη μακροβιότητα της αυτοσχέδιας ή επεξεργασμένης ποιητικής δημιουργίας επώνυμων σμιλευτών του γραπτού λόγου και προικισμένων δεξιοτεχνών του προφορικού λόγου. Οι μαντινάδες για τον Αποκόρωνα, όπως άλλωστε κι όλες οι μαντινάδες, άλλοτε ανιστορούν “πολέμου αθιβολές” και άλλοτε προσεγγίζουν το φιλοσοφικό στοχασμό. Στην κρητική “φαντασιακή κοινότητα” επικαλούνται την ιστορία και θαυμαστά τη συναρμόζουν με το παρόν, για να υποδείξουν τα όρια του χρέους των νεοτέρων και να δυναμώσουν τους δεσμούς τους με τον τόπο και την παράδοσή του. Άλλοτε πάλι εκφράζουν την ιερότητα του ανθρώπινου πόνου, του έρωτα, το φόβο του θανάτου και τη χαρά της ζωής. Τα αισθήματά του ο Κρητικός μαθαίνει να τα αποτυπώνει “στις δυο αράδες” τα δίστιχα που βρίσκομαι άφθονα στο “περιβόλι της μαντινάδας”.

Στίχους από το βιβλίο διάβασε ο γραμματέας του Συλλόγου Στιχουργών Ν. Χανίων, Μάρκος Σελλιανάκης, ενώ για τον τρόπο που γίνονται τα σημερινά πανηγύρια και εκδηλώσεις στα χωριά επεσήμανε ο δικηγόρος Μανώλης Νικολούδης «ότι έχουν ξεφύγει πολύ από την παράδοση, είναι μπίζνες, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει…».

Ακολούθησε απονομή διπλωμάτων στους στιχουργούς και η βραδιά συνεχίστηκε με κέρασμα, μουσική και τραγούδια από τον Παραδοσιακό Μουσικό Σύλλογο Αποκορώνου “ Ο Χαρίλαος”.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com