Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Παρουσιάστηκε στο ΚΑΜ η επετειακή έκδοση «Καστρινοί και Λογγίσιοι»

Η εκδήλωση με θέμα την παραπάνω επετειακή έκδοση πραγματοποιήθηκε στις 19.30’ το απόγευμα του Σαββάτου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) στην πλατεία Κατεχάκη στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων έπειτα από συνεργασία των Δήμων Χανίων και Παλλήνης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821 – 2021.  

Ο δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος

Με δήλωσή του στα “Χ.ν.” ο δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: “Θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό συνάδελφο δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη για την δυνατότητα που μας έδωσε να παρουσιάσουμε σήμερα το δίτομο επετειακό έργο για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 που εξέδωσε ο Δήμος Παλλήνης σε συνεργασία με το Αθλητικό Επιστημονικό Πολιτιστικό Σωματείο “ΑΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ.” που εδρεύει στο Δήμο μας. Είναι ένα επετειακό έργο που σκοπό πρώτα απ’ όλα έχει να τιμήσει τους αγώνες και τους ήρωες του 1821 αλλά και να αναδείξει πτυχές της ιστορίας μας που είναι άγνωστες μέσα από την καθημερινή ζωή των ηρώων μας, τα ήθη, τα έθιμα και το πως ζούσαν τότε. Συμμετέχουν 78 άνθρωποι που συνέγραψαν αυτό το έργο γιατί δεν είναι ένα έργο ενός ιστορικού αναλυτή αλλά όπως προανέφερα 78 προσωπικοτήτων. Ο καθένας εξ αυτών ανάλογα με την ειδικότητα του γράφει το δικό του κομμάτι μέσα σε αυτό το βιβλίο κι έτσι αναδεικνύουμε συνολικά τη ζωή  και την καθημερινότητα και  των μεγάλων ηρώων εκτός από τους αγώνες που είναι γνωστοί σε όλους ιστορικά και από άλλα γεγονότα. Είναι, λοιπόν, ένα ειδικό έργο που εμείς θελήσαμε να το κάνουμε με την κοινωνία των πολιτών και όχι να το αναθέσουμε σε έναν…”.  

Αριστερά ο Λεωνίδας Λαϊνάκης πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακής Μουσικής “Ο Χάρχαλης” με τον νομικό και ιστορικό ερευνητή Ευθύμη Λεκάκη

Ομιλητές – Θέματα
Κωνσταντίνος Σμέρος, Διεθνολόγος, «Ελευθερία ή θάνατος»: και έτσι από την Τουρκοκρατία
στη Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία. H Έλενα Χαβαλεδάκη, Κοινωνικός επιστήμονας, Η ελληνική αυτοσυνειδησία και η ιστορική πορεία ενός λαού προς τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Διάβασε η Άννα Κουβαράκη λόγω ασθενείας της. O Ευθύμιος Λεκάκης, Νομικός, ιστορικός ερευνητής, Η Κρήτη στην επανάσταση του 1821 – Οι
επικρατούσες συνθήκες. H Μαρία Μεταξά, Μουσειολόγος, Ευγένιος Ντελακρουά, ένας ρομαντικός επαναστάτης. O
Άγγελος Κούρος, Συγγραφέας, Ο τειχοποιός Μιχαήλ Κοκκίνης και το τείχος του Μεσολογγίου. H Γεωργία Μπέη, Νομικός, Ο ρόλος των Μεσογαιατών αγωνιστών στην επανάσταση του 1821. O Ζουρίδης Γεώργιος, Φυσικός, Επιστολή Ελληνίδων τινών.

Στην ιστορική επετειακή έκδοση ο Χανιώτης νομικός και ιστορικός ερευνητής Ευθύμης Λεκάκης αναφέρθηκε στη συμβολή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Η επανάσταση του 1821 αποτέλεσε μεγάλη ευκαιρία για τους Κρητικούς να αποτινάξουν από το νησί την οθωμανική κυριαρχία και στην ουσία άνοιξε επίσημα το φάκελο του Κρητικού ζητήματος. Παρ’ όλο που οι τοπικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά δυσμενείς για να οργανωθεί επαναστατικό κίνημα, εν τούτοις, η επανάσταση του 1821 εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και πήρε μορφή οργανωμένου επαναστατικού κινήματος.

Τα κύρια προβλήματα ήταν:

1. H μεγάλη απόσταση από την Ελλάδα και

2. H θάλασσα, που καθιστούσαν δύσκολη τόσο την επικοινωνία με τα άλλα κέντρα του Ελληνισμού, όσο και την αποστολή εφοδίων και όπλων αλλά και το συντονισμό των πολεμικών ενεργειών.                                                                           Αλλά και μέσα στην Κρήτη οι συνθήκες ζωής παρουσίαζαν ιδιαιτερότητες, όπως η μεγάλη αναλογία του μουσουλμανικού πληθυσμού, που ήταν σταθερά στο 30% του γενικού πληθυσμού.

Τον μουσουλμανικό αυτό πληθυσμό αποτελούσαν Οθωμανοί στρατιώτες αλλά και κρητικοί που είχαν ασπαστεί τον ισλαμισμό από τα πρώτα χρόνια της Οθωμανικής κατάκτησης του νησιού. Από τις 260.000 κατοίκους του νησιού το 1821, περίπου 120.000 ήταν μουσουλμάνοι από τους οποίους οι 20.000 καλά εξοπλισμένοι και  αρκετοί απ’ αυτούς ήταν φανατικότεροι από τους ίδιους τους κατακτητές. Κατά συνέπεια, ο χριστιανικός πληθυσμός ζούσε σε καθεστώς καταπίεσης και τρομοκρατίας. Η δράση των δυο σωμάτων  γενιτσάρων (αυτοκρατορικών και ντόπιων) που δρούσαν στο νησί χειροτέρευε την κατάσταση. Οι γενίτσαροι αυτοί δεν υπάκουαν ούτε καν στις σουλτανικές διαταγές…                             

Οι Κρητικοί, όταν πληροφορήθηκαν το ξέσπασμα της επανάστασης στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά, χωρίς χρονοτριβή, αποφάσισαν να εξεγερθούν. Η απόφαση της επανάστασης πάρθηκε σε συσκέψεις που έγιναν στα Σφακιά στις 7 του Απρίλη 1821 στα Γλυκά Νερά και 15 Απρίλη 1821 στο Μοναστήρι της Παναγίας της Θυμιανής στις οποίες συμμετείχαν οπλαρχηγοί και πρόκριτοι από όλη σχεδόν την Κρήτη όπου οι εμπειρότεροι και ανδρειότεροι ορίζονται αρχηγοί των όπλων…”. 

Ηλίας Ι. Κάκανος

………………………………………………………………………………………………..

Παραθεριστική απόλαυση στα studios Erotokritos αντικριστά με την ιστορική νησίδα Θοδωρού Αγίας Μαρίνας Χανίων 

Διανύοντας τον τρίτο χρόνο λειτουργίας τα μικρά πολυτελέστατα διαμερίσματα μας με την επωνυμία Ερωτόκριτος, Studios Erotokritos, στο όγδοο χιλιόμετρο του κεντρικού δρόμου Χανίων Πλατανιά, θα μας βρείτε στην αρχή της Αγίας Μαρίνας με την θαυμάσια αμμώδη και μεγάλη σε έκταση παραλία της έχοντας αντικριστά το ιστορικό νησάκι Θοδωρού. Οι τιμές μας, όπως και στις προηγούμενες χρονιές, εξακολουθούν να παραμένουν φιλικές τόσο για την διαμονή σας όσο και στα είδη του καταστήματος μας με την ίδια ονομασία.  Περισσότερα στην ιστοσελίδα μας. Καλές διακοπές. 

Ηλίας Ι. Κάκανος 

Τηλ. 6906020120

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com