Δευτέρα , 15 Απρίλιος 2024

Παραμελημένος ο κεντρικός βορειοδυτικός δρόμος στην Κίσαμο

Έκκληση κατοίκων και τουριστικών επιχειρηματιών να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις σε όλη την διαδρομή βορειοδυτικά του δήμου Κισάμου αμέσως μετά τον Πλάτανο για Σφηνάρι και συνέχεια μέχρι και την τοποθεσία “Καμμένο Σελί” στο Λούχι, που είναι η παράκαμψη για το Έλος, την Λίμνη και άλλα χωριά.

Από το πρόσφατο οδοιπορικό μας στην πανοραμική βορειοδυτική διαδρομή περνώντας μέσα και από σχεδόν ερειπωμένα χωριά μ’ ελάχιστους ή καθόλου μόνιμους κατοίκους, καταγράψαμε στιγμιότυπα με την κατάσταση του οδικού δικτύου εστιάζοντας την προσοχή μας την συνεχιζόμενη τακτική των αρμοδίων να παρεμβαίνουν τμηματικά… μπαλώνοντας επικίνδυνες καταστάσεις. 

Στην Κεραμωτή, το Αμυγδαλοκεφάλι, τα Σημαντηριανά και τα Παπαδιανά, χωριά τα οποία πριν από 50 χρόνια είχαν μεγάλη ακμή με αρκετό πληθυσμό και νέες οικογένειες με πολλά μικρά παιδιά εδώ και λίγα χρόνια παραμένουν με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, ενώ τα Σημαντηριανά δεν έχουν κανέναν. 

Για την εγκατάλειψη από το κράτος που αισθάνεται ο τουριστικός επιχειρηματίας Γιώργος Τζανακάκης στο Αμυγδαλοκεφάλι, τόνισε: “Ευελπιστώντας στα “Χ.ν.” που πάντα στηρίζουν την αδικημένη ενδοχώρα, θέλω να διαμαρτυρηθώ κατά παντός αρμοδίου για την αδιάφορη στάση τους να προγραμματίσουν μια ολοκληρωμένη μελέτη που να αρχίζει μετά τον Πλάτανο, γιατί μέχρι εκεί, ο κεντρικός δρόμος είναι καλός και να φτάνει μέχρι το Έλος που ήταν η έδρα του δήμου Ινναχωρίου. Μέσα σε αυτή την διαδρομή έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται τμηματικά έργα που είναι αναγκαία μεν, αλλά η ουσία είναι να συμπεριλάβουν όλο τον βορειοδυτικό άξονα. Να γίνουν διαπλατύνσεις ακόμα και μέσα από ορισμένα χωριά με αναγκαίες απαλλοτριώσεις εγκαταλελειμμένων και αντιαισθητικών κατοικιών ή πρώην επαγγελματικών χώρων, να διαπλατυνθούν γεφύρια, να κατασκευαστούν παντού αντιστηρίγματα για αποφυγή κατολισθήσεων και να στρωθεί με ασφαλτικό υλικό  5 εκατοστών πάχους ο νέος δρόμος. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να επιστρέψουν και άλλοι στα χωριά τους είτε μόνιμα είτε εποχιακά για τουριστική σαιζόν”.

Ερωτηθείς στη συνέχεια για την όλη κατάσταση και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Έλους Νικόλαος Κυριτσάκης, επεσήμανε ότι “ η περιοχή παραμένει υποβαθμισμένη και είναι επιτακτική η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης μελέτης η οποία θα φέρει μεγάλη ανάπτυξη καθόσον τα τμηματικά έργα που γίνονται δεν επαρκούν”. 

Στα Παπαδιανά ο Αλέξανδρος Πιμπλής με την  σύζυγό του  Πολυτίμη σημείωσαν: “ Αυτό το χωριό μεσουρανούσε πριν από 50 χρόνια ήταν από τα μεγάλα χωριά της ορεινής ενδοχώρας και τώρα μένουμε 10 όλοι κι όλοι μόνιμοι κάτοικοι. Στα παλιά όμορφα χρόνια λειτουργούσαν στο χωριό μας τέσσερα καφενεία με το τελευταίο να κλείνει πριν από 40 περίπου χρόνια. Σήμερα έχει μετατραπεί σε μια πολύ ωραία κατοικία και δίπλα από αυτό έχει ανακαινιστεί ένα άλλο παλιό καφενείο που άρχισε να λειτουργεί πριν από λίγες ημέρες. Από το χωριό μας πηγαινοέρχονται αρκετοί ξένοι και θέλουμε να έχουμε τουλάχιστον έναν καλό δρόμο”.  

Και στο Κεφάλι ο Μιχάλης Φρυτάκης με την σύζυγό του Ασπασία τονίζουν: “ Στα 50 χρόνια που έχω έρθει νύφη εδώ”, σημειώνει η κυρία Ασπασία, για να συνεχίσει “δεν έχουν γίνει αξιόλογες δραστηριότητες από την πολιτεία να προστατέψει τα ορεινά χωριά που όλο και λιγοστεύουν από πληθυσμό”, ενώ ο κ. Μιχάλης συμπληρώνει πως “έστω και αργά, πρέπει να γίνουν έργα και να δοθούν κίνητρα ανάπτυξης. Να αρχίσουν μ’ έναν σωστό κεντρικό δρόμο”.      

Ηλίας Ι. Κάκανος


.       

Η κυρία Πολυτίμη με τον σύζυγό της Αλέξανδρο στα Παπαδιανά
Στο Κεφάλι ο κ. Μιχάλης Φρυτάκης με την σύζυγό του Ασπασία

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com