Πέμπτη , 1 Ιούνιος 2023

Πανοραμική όψη μέρους από τα Εννιά Χωριά Κισάμου

eparxiakofos_gr_0063

Εννιά Χωριά καθιερώθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες να λέγονται από παραφθορά του αρχαίου τοπωνυμίου  “Ιναχώριο” τα χωριά των πρώην Κοινοτήτων Κάμπου, Αμυγδαλοκεφαλίου, Βάθης, Κεφαλίου, Περβολίων, Βλάτους,  Έλους κι έτσι ακούγονται ακόμα και σήμερα. Τα χωριά, βέβαια, της δικαιοδοσίας αυτών των  Κοινοτήτων ήταν παραπάνω από εννέα και όλα είχαν αρκετό κόσμο, ενώ στα περισσότερα λειτουργούσαν Δημοτικά Σχολεία και σε δύο εξ αυτών, το Έλος και τη Βάθη ή Κούνενι, Σταθμοί Χωροφυλακής.

Η φωτογραφία είναι από τον κεντρικό δρόμο αμέσως μετά τα Παπαδιανά για τα Σημαντηριανά, ένα μικρό χωριό το οποίο εδώ και 25 περίπου χρόνια δεν έχει κανέναν μόνιμο κάτοικο. Από αριστερά διακρίνονται τα χωριά, Παπαδιανά και Αερινός, ενώ  ενδιάμεσα υπάρχουν τα Θεοδωριανά και το Κεφάλι που δεν φαίνονται. Στο βάθος δεξιά είναι τα Περβόλια και δεξιά η Βάθη.

Στο μέσον αυτών των μικρών αλλά όμορφων χωριών λειτουργούσε μέχρι και το τέλος περίπου της δεκαετίας του 1970 το ιστορικό σχολείο του Αγίου Αθανασίου παίρνοντας την ονομασία αυτή  εξαιτίας του ότι κτίσθηκε δίπλα από το παλιό βυζαντινό εξωκλήσι το οποίο εξακολουθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου πανηγυρικά από τη μοναδική εδώ και λίγα χρόνια κάτοικο της κοντινής με αυτό γειτονιάς Σχοινοπλοκιανά των Παπαδιανών. 

Γιάννης Η. Κάκανος 

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com