Δευτέρα , 15 Απρίλιος 2024

Πανηγύρισε το εξωκλήσι του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα καθ οδόν για τη Μαλάξα

Εξωτερική όψη του εξωκλησιού το οποίο έχει πανοραμική θέα όλα τα Χανιά

Λίγα χιλιόμετρα μετά από τα Νεροκούρου ανηφορίζοντας τον κεντρικό δρόμο για την Μαλάξα και τα Κεραμειά γενικότερα, βρίσκεται στην δεξιά πλευρά της πλαγιάς του βουνού, το μικρό και νοικοκυρεμένο εξωκλήσι του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα το οποίο συγκέντρωσε όπως και κάθε χρόνο στην πανηγυρική ακολουθία του εσπερινού εκατοντάδες προσκυνητές από τα γύρω χωριά και τα Χανιά που πήγαν για  ν’ ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν στη χάρη Του.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

Το σημερινό εορταζόμενο εξωκλήσι του Αγίου Ανδρέα κτίστηκε μεταγενέστερα του υπάρχοντος γκρεμισμένου επί Τουρκοκρατίας λίγα μέτρα παρακάτω και υπήρχε ακόμα και κελί που έμενε σύμφωνα με την  παράδοση ένας καλόγηρος. Το σημείο αυτό που είναι το εξωκλήσι μπορεί να βρίσκεται πλησιέστερα στη Μαλάξα, αλλά ανήκει στην Ενορία Αλετρουβαρίου Κεραμειών και εορτάζεται κάθε χρόνο πανηγυρικά τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής. 

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ 

Ο Ανδρέας μαζί με τον αδελφό του τον Πέτρο ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν και ακολούθησαν τον Χριστό. Έτσι, ο Ανδρέας αποκαλείται και «Πρωτόκλητος». Η ιστορία της ζωής του Ανδρέα μέχρι την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη, υπήρξε σχεδόν ίδια με εκείνη των άλλων μαθητών. Μετά την Πεντηκοστή και το σχηματισμό της πρώτης Εκκλησίας, με τον αδερφό του Πέτρο και άλλους μαθητές βρέθηκαν στη Σινώπη του Ευξείνου Πόντου και εκεί έδρασε ανάμεσα στους Εθνικούς και Ιουδαίους, έχοντας ως ορμητήριο μια νησίδα κοντά στη Σινώπη. Από τη Σινώπη ο Ανδρέας μαζί με το Ματθία και άλλους μαθητές πήγαν στην Αμισό (Σαμψούντα), όπου ίδρυσαν Εκκλησία… Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον τιμά ως ιδρυτή του και πρώτο επίσκοπο Βυζαντίου και στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του, τελεί τη θρονική του εορτή. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com