Τετάρτη , 22 Μάϊος 2024

Πανηγυρικός εσπερινός Τιμίου Σταυρού στο Νίππος Αποκορώνου

Μεταξύ άλλων Ενοριακών Ναών και πλήθους Παρεκκλησίων και Εξωκλησιών στο Νομό μας που είναι αφιερωμένα στη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, συμπεριλαμβάνεται και ο παλιός περικαλλής Ιερός Ναός του Τιμίου Σταυρού στο ημιορεινό χωριό της ενδοχώρας του δήμου Αποκορώνου, το Νίππος, όπου το απόγευμα της Κυριακής τελέστηκε πανηγυρικά η ακολουθία του εσπερινού με αρκετούς προσκυνητές.

Παλιό μεγάλο χωριό το Νίππος με πλούσια ιστορία, είχε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ως κεντρική την μικρή Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Οι ανάγκες, όμως του χωριού απαίτησαν σύμφωνα με μαρτυρίες ηλικιωμένων κατοίκων την κατεδάφιση της και στο σημείο αυτό την ανέγερση του σημερινού μεγάλου περικαλλούς Ιερού Ναού, στολίδι του χωριού. 

Πανοραμική όψη με το κέντρο του χωριού

Στο Νίππος σήμερα, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα χωριά της ενδοχώρας, έχει μειωθεί ο μόνιμος πληθυσμός σε σχέση με τον παλιό καλό καιρό. Οι μόνιμοι κάτοικοι  ανέρχονται στους 160 με 170. Οι περιουσίες, όμως, τόσο στο χωριό όσο και σε όλη την περιοχή είναι διατηρημένες πολύ καλά από τους νοικοκύρηδες κατοίκους και απογόνους πολλών Νιππιανών που πηγαινοέρχονται στο χωριό έχοντας κύριο εισόδημα από το ελαιόλαδο, τα σταφύλια, το κρασί και ορισμένοι από την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία. 

Το Νίππος ως χωριό έχει μια ιδιαίτερα αγαπημένη κοινωνία, δύο Πολιτιστικούς Συλλόγους, των Γυναικών Νίππους “ Η Περβολίτσια” και τον Νιππιανών Αττικής “Ο Τίμιος Σταυρός”, ενώ παρουσιάζει ένα ικανοποιητικό τουριστικό ρεύμα λόγω περασιάς για άλλα χωριά, έχοντας μια καλή ταβέρνα που μαζί με το παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία, εξυπηρετούν επισκέπτες, περαστικούς όπως και τους  κατοίκους του χωριού.   

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος


KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com