Δευτέρα , 15 Ιούλιος 2024

Πανηγυρικοί εσπερινοί στη μνήμη της Αγίας Μαρίνας στα Χανιά και στο Νεροχώρι Αποκορώνου


ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ 

Στον οδικό κόμβο της λεωφόρου Μουρνιών και Κόκκινου Μετοχίου η μικρή εκκλησία τη Αγίας Μαρίνας έχει την δική της ιστορία καθόσον επρόκειτο να χτιστεί από την οικογένεια Βροντάκη και συγκεκριμένα τους αδερφούς Ιωάννη και Μιχάλη λίγο μετά την κατοχή σε αυτόν τον χώρο.που ήταν ιδιοκτησίας τους. Κι ενώ είχαν συγκεντρωθεί οι πέτρες τις οποίες μάλιστα οι εργάτες σμίλευαν την λάξευσή τους για να χτιστούν οι καμάρες κηρύχθηκε ο πόλεμος. Οι εργασίες σταμάτησαν κατ’ ανάγκη και οι πέτρες χρησιμοποιήθηκαν από τους Γερμανούς στη διαμόρφωση του δρόμου της περιοχής. Μετά την λήξη του πολέμου συνεχίστηκαν οι εργασίες από την ίδια οικογένεια για να αποπερατωθούν και να γίνουν τα εγκαίνια της το 1949 από τον μητροπολίτη Αγαθάγγελο Ξηρουχάκη. Το εξωκλήσι αυτό από τότε εορτάζεται κάθε χρόνο πανηγυρικά προσελκύοντας εκατοντάδες προσκυνητές. 

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από τον φετινό πανηγυρικό εσπερινό στον οποίο ίσχυσαν όπως και παντού τα μέτρα πρόληψης για προστασία από την πανδημία του κορωνοιού.    

ΣΤΟ ΝΕΡΟΧΩΡΙ 

Με την κεντρική εορταζόμενη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο Νεροχώρι ανακαινισμένη με καινούργιο καμπαναριό και τέμπλο που μερίμνησαν οι ενορίτες συνδράμοντας οικονομικά τελέστηκε από πολλούς κληρικούς η πανηγυρική ακολουθία του εσπερινού με πολλούς προσκυνητές. 

Εξωτερικές και εσωτερικές όψεις της πατρικής οικίας του αείμνηστου Ειρηναίου Γαλανάκη

Το Νεροχώρι αποτελεί την γενέτειρα του αείμνηστου μεγάλου ιεράρχη πρώην μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη. Μια μορφή της εκκλησίας αναντικατάστατη για πολλούς καθόσον το πολυσχιδές φιλανθρωπικό έργο του στα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια έχει γραφεί με χρυσά γράμματα στο πάνθεον της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής ιστορίας αλλά και στις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων. Ο Ειρηναίος υπήρξε ένας αληθινός πατέρας για εκατοντάδες παιδιά ορφανά και φτωχά, πολλά των οποίων μεγαλούργησαν στην προσωπική επαγγελματική τους ζωή με την μόρφωση και την στέγαση που παρείχαν οι σχολές και τα οικοτροφεία που είχε ιδρύσει. 

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την ακολουθία του εσπερινού καθώς και από την πατρική του οικία στο χωριό.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com