Ανακοίνωση

Πανηγύρισε το εξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου στο Πασακάκι

???????????????????????????????

Ο Άγιος Βασίλειος είναι ένας εκ των τριών μεγίστων φωστήρων της τρισιλίου Θεότητος με σπουδαίο κοινωνικό έργο για την εποχή που έζησε και του οποίου τη μνήμη τιμά κάθε χρόνο η Εκκλησία την 1η Ιανουαρίου.  Στο Νομό Χανίων, μεταξύ του μικρού αριθμού των εκκλησιών που είναι αφιερωμένες στη χάρη του, συμπεριλαμβάνεται  και το μικρό παλιό εξωκλήσι των Μικρασιατών στο Πασακάκι Χανίων το οποίο λειτουργήθηκε σήμερα πανηγυρικά από τον πρωτοπρεσβύτερο εφημέριο της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου π. Προκόπιο Σηφαλάκη  συγκεντρώνοντας λίγους προσκυνητές εξαιτίας της κακοκαιρίας από τη συνεχόμενη βροχή.

Παραθέτουμε σύντομο βιογραφικό του Αγίου Βασιλείου καθόσον από χρόνια έχει επικρατήσει ο μύθος στα παιδιά, να ξέρουν ως Άγιο Βασίλη έναν ασπρομάλλη γέροντα με κόκκινα ρούχα και σκούφο, πού δεν έχει σχέση με τον πραγματικό Άγιο Βασίλειο που πέθανε νεότατος μόλις 49 ετών αφήνοντας πίσω του σπουδαίο κοινωνικό έργο.  Ο Άγιος Βασίλειος, λοιπόν, γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στην Kαισάρεια της  Καππαδοκίας της Μ. Ασίας . Γόνος πολύτεκνης οικογένειας. Ο πατέρας του, Βασίλειος, και η μητέρα του, Εμμέλεια,  απέκτησαν (9) εννέα παιδιά, από τα οποία τα (5) πέντε  αναδείχθηκαν άγιοι της ‘Εκκλησίας μας (Βασίλειος , Μακρίνα, Ναυκράτιος, Γρηγόριος επίσκοπος Νύσσης και Πέτρος επίσκοπος Σεβαστείας). Σπούδασε στην  Αθήνα. Μόνασε στον πόντο. “Έγινε επίσκοπος Καισαρείας  το  370 μ.Χ. Υπήρξε μέγας κοινωνικός εργάτης κτίζοντας την περίφημη «Βασιλειάδα». Υπήρξε μέγας οργανωτής της μοναστικής ζωής και πατέρας  του μοναχισμού στη   Μ. Ασία. Υπήρξε μέγας Θεολόγος και συγγραφέας. Έγραψε τα  «’Ασκητικά», ομιλίες στην “Εξαήμερο” «Θεια  Λειτουργία» που φέρει το όνομα του και  τελείται  δέκα φορές  το χρόνο  κ. ά. Υπήρξε μέγας υπερασπιστής της αλήθειας της πίστης. Υπερασπίστηκε σθεναρά την ‘Ορθοδοξία έναντι της  κρατικής   βίας και αυθαιρεσίας των αρειανόφιλων  βασιλέων  Ιουλιανού και  Ουάλη Β’.

Ο Μέγας Βασίλειος κοιμήθηκε την 1η ‘Ιανουαρίου  του  379 μ.Χ,. σε ηλικία 49 μόλις ετών.

Στιγμιότυπα από το τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στο μικρό εξωκκλήσι των Μικρασιατών όπως επικράτησε να λέγεται στην περιοχή του Πασακακίου επειδή περιήλθε με κλήρο σε ανθρώπους που ήρθαν ξεριζωμένοι με τη Μικρασιατική καταστροφή. Το εκκλησάκι προϋπήρχε, αλλά επί τουρκοκρατίας χρησιμοποιούταν ως στάβλος… 

image0004

???????????????????????????????

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com