Πέμπτη , 23 Μαρ 2023

Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης στο Σιναϊτικό Μοναστήρι στα Περιβόλια

image0111

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε σήμερα το βράδυ η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της Αγίας Αικατερίνης στο ιστορικό Σιναϊτικό Μοναστήρι στα Περιβόλια της δημοτικής περιφέρειας Χανίων.

Για το ανακαινισμένο αυτό μοναστήρι, μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά το οποίο έχουμε προβάλλει στο παρελθόν αναγράφοντας αποσπάσματα από ένα ωραίο βιβλίο στο οποίο επιμελήθηκε ο κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, επισημαίνοντας τότε, μεταξύ άλλων, τα εξής: “ Η παρουσία της Μονής Σινά στην περιοχή των Χανίων μαρτυρείται από τη δεύτερη Βυζαντινή περίοδο της Κρήτης… Το Μετόχιο της Αγίας Τριάδας της Μονής Σινά, κοντά στην πόλη των Χανίων, είναι κτισμένο μέσα στην εξαιρετικά εύφορη πεδιάδα που την περιβάλλει από νότια, μεταξύ των χωριών Μουρνιές και Περιβόλια. Στην ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας είναι κτισμένα από τα χρόνια της Βενετοκρατίας τουλάχιστον, πολλά μοναστηριακά συγκροτήματα, που κατά το πλείστον ανήκουν σε άλλες Μονές, αλλά και ιδιωτικά αγροτικά συγκροτήματα, γνωστά επίσης ως μετόχια, που χρονολογούνται επίσης στην ίδια περίοδο. Πολλά από τα αγροκτήματα αυτά περιήλθαν λίγο πριν από την τουρκική κατάκτηση του 1645 στις Μονές, προκειμένου να μην περιέλθουν στα χέρια των νέων κατακτητών. Μια σειρά από μικρές Μονές στο κέντρο της συνήθως μεγάλης αγροτικής περιουσίας δημιουργήθηκαν από τα μέσα του 16ου αιώνα μέχρι την Τουρκική κατάκτηση. Τα μετόχια της πεδιάδας των Χανίων στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε ένα αρχιτεκτονικό τύπο, που προσεγγίζει στην  οργάνωση των Ορθοδόξων Μονών. Αναπτύσσονται σε πτέρυγες ορθογωνίου σχήματος και περιλαμβάνουν χώρους κατοικίας των ιδιοκτητών, του εργατικού προσωπικού, αγροτικές εγκαταστάσεις (ελαιοτριβεία, ληνούς, αποθήκες προϊόντων και εργαλείων, και άλλες αναγκαίες κατασκευές). Τα μοναστηριακά μετόχια περιβάλλουν το ναό, συνήθως μικρών διαστάσεων και απλού αρχιτεκτονικού τύπου. Σε πολλά από αυτά είναι ευδιάκριτος ο αρχικός πυρήνας από τα χρόνια της Βενετοκρατίας, όπως και οι μεταγενέστερες επεμβάσεις, οι οποίες ωστόσο διατηρούν έντονα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της προηγούμενης περιόδου, που είχαν περάσει στη λαϊκή παράδοση…  Το Μετόχιο της Μονής Σινά στα Χανιά έχει ανακτήσει σήμερα σε μεγάλο βαθμό το μνημειακό χαρακτήρα του, έχει ανασυγκροτήσει την αξιόλογη αγροτική περιουσία του με παραγωγικό τρόπο και έχει αρχίσει να παίζει σημαντικό πνευματικό ρόλο στην περιοχή».

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού.

image0128

 image0121

image0123

 

???????????????????????????????

image0125

image0129

???????????????????????????????

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com