Πέμπτη , 23 Μαρ 2023

Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Γρηγορίου σε Νέα Χώρα και Χρυσοσκαλίτισσα

 

 

 

Πανηγυρικά εορτάστηκαν στο Νομό μας χθες 25 Ιανουαρίου τα δύο εξωκλήσια που είναι αφιερωμένα στον μεγάλο Ιεράρχη Άγιο Γρηγόριο. Το ένα βρίσκεται στην Κίσαμο και συγκεκριμένα στην είσοδο του ιστορικού μοναστηριού της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας το οποίο λόγω της ανακαίνισής του εορτάστηκε από τη νέα αδελφότητα στο Καθολικό της Ιεράς Μονής παρουσία πολλών προσκυνητών. Το άλλο είναι κτισμένο στην παραλία της Νέας Χώρας στην αυλή της οικίας της οικογένειας Λαρεντζάκη για το οποίο μας μίλησε ο θεολόγος κ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης, λέγοντας μας τα εξής: «Το εκκλησάκι κτίστηκε το 1961 από τον θείο μας τον Γρηγόρη Λαρεντζάκη, αδερφό του πατέρα μας και αφιερώθηκε στον Άγιο Γρηγόριο  που είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους του χριστιανισμού. Κάθε χρόνο λειτουργείτε  πανηγυρικά από τον αδερφό μου τον Γεώργιο που είναι ιδιοκτήτης και φροντίζει για την ανακαίνισή του αλλά και το πανηγύρι».  

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, γνωστός και ως Γρηγόριος ο Θεολόγος ή Γρηγόριος της Ναζιανζού ήταν Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως τον 4ο αιώνα μ. Χ.

 Θεωρείται ευρέως ως ο πιο ταλαντούχος ρήτορας μεταξύ των Πατέρων της Εκκλησίας. Ως κλασικά εκπαιδευμένος ομιλητής και φιλόσοφος του Ελληνισμού, κατάφερε να συνδυάσει τον Ελληνισμό με την πρώτη εκκλησία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ο Άγιος Γρηγόριος είχε σημαντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση της Τριαδικής θεολογίας τόσο μεταξύ των ελληνόφωνων και λατινοφώνων θεολόγων και έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ειδικά όσον αφορά τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας και είναι άγιος της Ανατολικής και της Δυτικής Χριστιανικής Εκκλησίας. Στη Ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία θεωρείται ως ένας από τους Δασκάλους της Εκκλησίας, ενώ στην Ανατολική Ορθόδοξη και στη Δυτική Καθολική Εκκλησία είναι γνωστός ως ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, μαζί με το Βασίλειο τον Μέγα και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο.

 image0024

Τα αδέλφια Γεώργιος (αριστερά) και Γρηγόριος Λαρεντζάκης στο μικρό εξωκλήσι τους

 image0061

Η εικόνα του Αγίου Γρηγορίου στο εορταζόμενο εξωκλήσι της Νέας Χώρας

 

image0038

Πανοραμική όψη με το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισας που εόρτασε τον Άγιο Γρηγόριο

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com